Kamuxin blogikirjoitukset

Auto syyskuntoon - muista ainakin nämä 3 asiaa!

Helteinen kesä on kääntynyt syksyksi, mutta kurakelit antavat toistaiseksi odottaa itseään. Syysauringosta nauttiessa on helppo unohtaa, että pakkasaamut ja tiellä lentävä loska vaanivat aivan nurkan takana.

Kuraiset syyskelit ja lähestyvä talvi asettavat haasteita myös autoilijalle ja huono sää rasittaa myös autoa kesäkelejä enemmän. Siksi autonomistajan kannattaakin huoltaa ja varustaa auto syksyn ja talven varalle hyvissä ajoin.

Autoverouudistus ei vaikuta käytetyn auton hintaan tai verotukseen

Syyskuun alku tuli ja meni, samalla astui voimaan uusi autoverolaki. Tämä tarkoitti muutoksia uusien autojen verotuksessa. Uuden lain myötä autovero perustuu entistä tarkempaan hiilidioksidipäästöjen mittaukseen. 1.9.2018 jälkeen uusien autojen päästöt ilmoitetaan WLTP-päästömittaustestin perusteella.

Uusi testi on aikaisempaa testiä totuudenmukaisempi, joten luultavasti lähes kaikkien autojen ilmoitetut päästöt tulevat kasvamaan. Uusi testi ottaa huomioon myös lisävarusteiden vaikutuksen päästöihin. Siksi tulevaisuudessa lisävarusteet saattavat vaikuttaa auton verotukseen.

Nämä ovat hyödyllisimmät lisävarusteet

Kun puhutaan auton lisävarusteita, lähes jokaiselta löytyy oma mielipide asiasta. Toinen vannoo erikoisvanteiden ja spoilereiden nimeen, toinen taas pitää kaikkia ulkoisia härpäkkeitä turhina. Toinen ei kaipaa autoonsa ylimääräisiä varusteita, vaan luottaa pelkistettyyn malliin. Toiset taas ottavat mielellään vastaan kaiken ylimääräisen avun, jota lisävarusteet voivat antaa.

Auton voi tuoda myös Ruotsista

Kaikki on aina paremmin länsinaapurissa. Taloudellinen tilanne on hyvä, jääkiekossa pärjätään tuurilla eikä taidolla ja kaikki ajavat uusilla autoilla. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, mutta ainakin autokanta on Ruotsissa uudempi kuin Suomessa. Siksi yhä useampi suomalainen suuntaa autokaupoille Ruotsiin.

Viimeisimpien tilastojen mukaan suomalaiset ostavat autoja enemmän Ruotsista kuin Saksasta. Syynä voi tietysti olla lyhyempi matka, mutta onko se ainoa syy?

Kamux listaa edullisten perheautojen parhaat

Perheen kasvaessa auton valintakriteeritkin muuttuvat. Suurin osa lapsiperheistä hakee autolta ennen kaikkea järkevyyttä. Pieni kulutus, toimivat tilat ja turvallisuus ajavat perheautoissa auttamatta tehojen ja sykähdyttävän ulkonäön edelle.

Kamux listasi parhaat vaihtoehdot järkevien ja keskihintaisten perheautojen kategoriassa.

Auto Saksasta – millainen auto kannattaa?

Suurin osa autonvaihtajista lähtee etsimään autoa joko oman kaupungin autoliikkeestä tai netistä. Moni suomalainen tähyilee kuitenkin rohkeasti myös kotimaata kauemmaksi. Moni tuokin auton itse tai autoliikkeen avustuksella esimerkiksi Saksasta.

Syitä tähän on monia. Perinteisesti Saksaan on lähdetty säästöjen toivossa. Autojen hinnat Saksassa saattavat olla tuhansia euroja halvempia kuin Suomessa. Usein Suomen autoveron jälkeenkin säästöt ovat huomattavia.

Säästä autoilussa – opettele taloudellisempi ajotapa

Auto on suuri menoerä, eivätkä autoilun kulut rajoitu ainoastaan auton hankintakuluihin. Verot ja liikennevakuutus ovat pakollisia menoeriä, eikä Kaskossakaan välttämättä kannata säästää. Sen sijaan polttoainekulutukseen on aina mahdollista vaikuttaa. Omaksumalla taloudellisemman ajotavan voit tiputtaa polttoainekustannuksiasi jopa 15 prosenttia. Kamux kokosi parhaat vinkin taloudellisempaan ajamiseen.

Katumaastureissa riittää valikoimaa – esittelyssä 5 keskihintaista katumaasturia

Katumaastureiden suosio ei näytä hiipumisen merkkejä ja tarjonta onkin viime vuosina lisääntynyt huimasti. Katumaastureita on tarjolla lähes kaikissa hintaluokissa ja kaikilla automerkeillä. Valinnanvaraa siis riittää. Ostajan tehtäväksi jääkin siis vain arvioida, kuinka paljon autosta on valmis pulittamaan ja millaisia ominaisuuksia autolta kaipaa.

Sopisiko sähköauto minulle?

Sähköautoilusta puhutaan paljon, eikä suotta. Sähköstä haetaan ratkaisua liikenteen tuottamiin päästöihin. Viime vuosien aikana sähköautojen tekniikka onkin kehittynyt ja esimerkiksi autojen hinta on tullut jonkin verran alaspäin. Tesla ei ole enää ainoa vaihtoehto sähköautosta haaveilevalle.

Ihan jokaisen suomalaisen talliin täyssähköinen auto ei kuitenkaan vielä sovi. Kamux kokosi listan asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun pohdit sähköauton hankintaa.