Myymälät auki nyt lauantaisin 10-16

17.3.2022

Automyyjä varoittaa: Katupöly saattaa laskea auton arvoa merkittävästi – vältä nämä virheet

Nykyautoissa erityisesti peruutustutkan kaltaiset laitteet ovat herkkiä katupölylle ja niistä tulee pitää erittäin tarkasti huolta, kehottaa Kamux Tampere Lielahden automyyjä Minttu Kuismanen. Samaan aikaan auton pesussa huolimattomuus voi johtaa tilanteeseen, joka näkyy tuntuvasti auton vaihtoarvossa.


Moni autoilija odottaa tällä hetkellä innolla ajokelien paranemista ja teiden sulamista. Väistyvän jään alta paljastuvat talven hiekoitushiekat tuovat kuitenkin mukanaan ongelmia, jotka jokaisen autoilijan tulee ottaa huomioon.


”Katupölykaudessa on tavallaan kyse pienestä hiekkamyrskystä. Ja kun ilmassa leijailee paljon hiekkaa ja pölyä, se vaikuttaa väistämättä korin maalipintaan. Samoin tuulilasissa oleva hiekka voi herkästi naarmuttaa lasia, kun käyttää pyyhkimiä. Kaupunkien keskustojen kaltaisissa paikoissa, joissa pölyä on todella paljon, sitä voi mennä myös ilmastointiin. Harkitsisinkin itse tällaisissa paikoissa ilmastoinnin sulkemista kokonaan hetkeksi”, Minttu Kuismanen luettelee.

Oma lukunsa on etenkin uusissa autoissa olevat herkät lisälaitteet.

”Peruutustutka ja kaikki vastaavat tutkat voivat häiriintyä ja herjata paljon, jos niihin pääsee kertymään pölyä ja kuraa. Niissä olevat herkät sensorit saattavat myös mennä herkästi rikki, jos niihin pääsee kertymään paljon hienoa pölyä. Se on tietenkin sitten ikävä lisälasku autoilijalle, joten tarkkana kannattaa olla”, Kuismanen toteaa

Näin varaudut katupölykauteen – vältä auton arvoa alentava virhe

Kuismanen muistuttaa, että jokainen autoilija voi vielä tehdä valmistavia toimenpiteitä ennen pahimman pölykauden alkua.


”Esimerkiksi kori voi olla hyvä käsitellä vahalla, sillä se suojaa maalipintaa. Muutenkin tänä aikana on tärkeää ottaa auton pesu säännölliseksi tehtäväksi. Nyrkkisääntönä on, että auto olisi hyvä pestä vähintään kerran kuukaudessa tai maalaisjärkeä käyttäen aina, kun se on selvästi likainen. Lian ei kannata antaa pinttyä korin pintaan, sillä pinttymien ja pienten naarmujen kohdalle voi alkaa muodostua ruostetta.”


Autoa pestessä tulee olla kuitenkin tarkkana. Harmittavan yleinen huolimattomuusvirhe voi Kuismasen mukaan viedä auton jälleenmyyntiarvosta jopa satoja euroja.


”Hiekkaa ei missään nimessä pidä pyyhkiä tai harjata millään keinoin, koska se naarmuttaa pintaa. Naarmuinen maalipinta taas valitettavasti näkyy heti auton jälleenmyyntiarvossa. Tärkeää on myös muistaa pestä harja kunnolla ennen sen käyttämistä auton pesuun esimerkiksi painepesurilla, jotta harjaan edellisellä kerralla jääneet hiekanjyvät eivät naarmuttaisi autoa. Paras tapa pestä auto on huolellinen huuhtelu vedellä, jonka jälkeen se pestään oikealla aineella ja huuhdellaan hyvin pois. Tietenkään pakkasella ei kannata pestä, sillä auton pitää päästä kuivumaan hyvin. Missään nimessä ei saa tulla jäätymistä.”


Lisätietoja:

Minttu Kuismanen, automyyjä, puh. 050 598 8946

Heidi Purola, viestintäpäällikkö, puh. 040 482 4336Viimeisimmät