17.7.2019

Kesähelteillä ei ole toimivan ilmastoinnin voittanutta

Ilmastointi on autoissa yksi merkittävimmistä mukavuustekijöistä, varsinkin Suomen kesässä, jossa sääolosuhteet vaihtelevat sateista helteisiin. Vaikka ilmastoinnin tarkoitus on viilentää, sitä kannattaa käyttää ympäri vuoden, jotta auton sisätilan kosteus poistuisi ja jotta ilmastointilaite toimisi moitteettomasti. Säännöllinen parin vuoden välein tehty huolto pitää ilmastoinnin kunnossa.

Katso aiheesta myös video "Auton ilmastointi", jonka videotiedoston löydät tästä linkistä

Nykyään uudemmissa käytetyissä autossa ilmastointi on melkolailla vakiovaruste, ja se löytyy vähintäänkin manuaalisilla säädöillä.

- Manuaalisessa ilmastoinnissa kuljettaja säätää itse ilmastoinnin asetukset, kuten lämpötilan, puhalluksen ja suuntauksen. Automaattisessa ilmastoinnissa kuljettajan ei tarvitse välttämättä tehdä muita säätöjä kuin asettaa haluttu lämpötila. Kaksialueisessa automaatti-ilmastoinnissa saa säädettyä etupenkillä istuville muun muassa oman lämpötilan, kertoo Kamux Malmin myyntipäällikkö Lauri Pennanen.

Hellesäällä ilmastointia ei kannata kääntää täydelle teholle, sillä vähempikin riittää: ilmastointi kannattaa säätää vain muutaman asteen ulkolämpötilaa viileämmälle. Tällöin matkustajille ei tule flunssainen olo.

Hieman hifimpiä ominaisuuksia

Etupenkeille kohdistuvan perusilmastoinnin lisäksi on olemassa myös takapenkille viileyttä suuntaavia ilmastointeja. Etenkin lapsiperheiden matkustusmukavavuutta lisää, kun takapenkkiläisillekin saa valittua sopivan lämpötilan ja puhalluksen suunnan.

Kuumana kesäpäivänä etuistuimen ilmastointi- ja viilennystoiminto on miellyttävä lisäominaisuus, joka pitää selänkin kuivana.

- Uudemmissa käytetyissä autoissakin löytyy jo ilmastointeja, jotka aktivoituvat, kun autoa lähestytään. Joissakin automalleissa taas ilmastointia voi ohjata etänä kännykkäsovelluksella. Tällöin auton voi viilentää miellyttäväksi ennen liikkeelle lähtöä, Pennanen kertoo.

Näihin asioihin ilmastoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota

- Käytetyn auton ostajalle kesä on paras ja luontava aika tarkastaa auton ilmastoinnin kunto. Ostajan kannattaa testata, miten ilmastointi toimii, miten kylmälle sen saa ja kiertääkö ilma tasaisesti. Auton kuntoa arvioitaessa moni ei ehkä muista tarkastaa ilmastoinnin kuntoa. Se kuitenkin kannattaa, sillä ilmastoinnin korjaaminen voi tulla kalliiksi, Lauri Pennanen neuvoo.

- Kannattaa myös tutustua auton huoltohistoriaan ja katsoa, onko ilmastointia huollettu tarpeeksi usein ja milloin se on tehty viimeksi, myyntipäällikkö muistuttaa.

Näin huolehdit autosi ilmastoinnista

Kamux Malmin myyntipäällikkö Lauri Pennasen mukaan paras ja helpoin tapa huoltaa ilmastointilaitetta itse on yksinkertaisesti käyttää sitä. Koska järjestelmä tarvitsee säännöllistä käyttöä toimiakseen kunnolla, myös talvella kannattaa pitää ilmastointia aika ajoin päällä.

- Joissakin automalleissa ilmastoinnin saa päälle vasta muutamassa plusasteessa. Talvella esimerkiksi parkkihalliin ajettaessa kannattaa laittaa ilmastointi hetkeksi päälle. Näin ilmastointi pysyy kunnossa ja sisätiloistakin saa samalla ylimääräisen kosteuden pois. Hyvin toimiva ilmastointi pitää auton etu- ja takaikkunat kirkkaina ja huurteettomina eli sillä on suora vaikutus näkyvyyteen ja ajoturvallisuuteen, Pennanen muistuttaa.

Auton ilmastointilaite olisi hyvä huoltaa noin kahden vuoden välein, jotta laitteessa on riittävästi kylmäainetta ja kompressori toimii. Ilmastoinnin huolto ei yleensä kuulu autojen määräaikaishuolto-ohjelmaan, joten siitä huolehtiminen jää auton omistajan vastuulle ja muistamisen varaan.

Pennanen tähdentää, että huoltamattomassa ilmastoinnissa kylmäaineen vähäinen määrä voi rikkoa kompressorin, mikä tarkoittaa isompaa korjauslaskua. Huonosti toimiva ilmastointi myös lisää polttoaineen kulutusta.

- Matkustamoon ohjattavan ilman puhtauteen voi vaikuttaa vaihdattamalla huollon yhteydessä säännöllisesti raitisilmasuodattiminen ja pyytämällä myös ilmastointikanavien desinfioinnin. Aktiivihiilisuodatin puhdistaa epäpuhtauksia ja hajuja paremmin kuin tavallinen raitisilmasuodatin. Puhdas sisäilma tuntuu miellyttävältä hengittää eikä tuo ulkoilman epäpuhtauksia auton sisään, Pennanen toteaa.

Lisätietoja:
Kamux Suomi Oy, maajohtaja Tommi Iiskonmäki, puh. 040 5801 498
Kamux Malmi, myyntipäällikkö Lauri Pennanen, puh. 040 139 1430

Viimeisimmät