31.1.2018

Kuluttajakysely: Nousukausi nostattaa autokuumetta

Kotitalouksissa auton vaihtohalut kasvavat, kun taloudellisessa tilanteessa nähdään selkeät nousukauden merkit. Kamuxin kuluttajakyselyn* mukaan reilu kuudennes vastaajista kertoi piristyneen taloustilanteen vaikuttavan auton hankintasuunnitelmaan. Näistä autokuumetta potevista liki 60 prosenttia suuntaa jo tänä vuonna autokaupoille. Käytetyn auton budjetti on yleensä neljännes vuosituloista.

Kamuxin kuluttajakyselyn mukaan autokuumetta tavataan eniten 35-44 -vuotiailla, joista neljännes toteaa taloustilanteen siivittävän ostohaluja. Sinkuista hieman useampi suunnittelee auton hankintaa pariskuntiin tai lapsiperheisiin verrattuna.

Tänä vuonna suunnataan autokaupoille

Auton ostoa kuluvan vuoden aikana suunnitteli kaikista vastaajista liki neljännes, joista käytetyn auton aikoi hankkia 17 prosenttia ja uuden 7 prosenttia vastaajista. Naisista suurempi osa kertoo hankkivansa käytetyn menopelin, uuteen kallistuvat miehet naisia hieman enemmän. Alueellisesti ostohaluja on etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta itäsuomalaiset ja pohjoissuomalaiset tulevat hyvänä kakkosena.

‒ Ymmärrettävästi, kun omat työnäkyvät näyttävät paremmilta ja vakaammilta, auton hankinta tuntuu taantuman jälkeen ajankohtaiselta ja monille mieleiseltäkin. Käytetyn henkilöauton kauppa on suhteellisen vakaata vuodesta toiseen, joten se ei yleensä ole paras talousmittari. Toki jos kuluttajilla on enemmän rahaa käytössä, näkyy se myös kaupankäynnissä, toteaa Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen.

Käytettyjen autoihin erikoistunut Kamux-ketju on Suomen suurin käytettyjen autojen myyjä sekä kappalemäärissä että liikevaihdollisesti.

‒ Käytetyn auton kauppa keskittyy samalla tavalla kuin muukin erikoiskauppa. Ketjutoiminnalla on yksityiseen elinkeinonharjoittajaan verrattuna monia skaalautumisetuja, myös kuluttajan näkökulmalta. Käytetyn auton markkinassa meillä on hyvät näkymät jatkossakin. Esimerkiksi helmikuussa laajennamme ketjun toimintaa Savonlinnaan, johon avataan jo 42. Suomessa toimiva Kamux, jatkaa Jussi Mäkinen.

Autobudjetti monilla neljännes vuosituloista

Kamuxin kuluttajakyselystä ilmenee, että alle 40 000 vuositasolla tienaavista suurimmalle osalle käytetyn auton budjetti on noin neljännes vuosituloista. Satsaus ei nouse kuitenkaan täysin tulojen mukaan, vaan esimerkiksi yli 75 000 euroa vuodessa tienaavista varsin moni harkitsee ostavansa 10 000 ‒ 20 000 hintaluokan käytetyn auton.

‒ Ylemmän palkkaluokan alempi ostobudjetti voi johtua siitä, että varallisuutta halutaan yleensäkin käyttää säästeliäästi, ja tämä näkyy myös autokaupoilla. Toisaalta monet voivat ostaa edullisemman hintaluokan menopelin kakkosautoksi, jos perheessä on jo käytössä työsuhdeauto, arvioi Jussi Mäkinen.

‒ Joustavilla rahoituspalveluilla jokainen voi hankkia haluamansa hintaluokan auton, jos hänellä on työpaikka ja säännölliset tulot. Satsaus on sen mukainen, millainen on ostajan arvomaailma ja millaisia eri merkityksiä hän antaa autolleen. Myös tarve ohjaa hintaluokan valintaa, eli käytetäänkö autoa esimerkiksi pitkiin työmatkoihin, perheen harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon.

Lisätietoja:
Jussi Mäkinen, maajohtaja, Kamux Suomi Oy, 050 590 5860

Viimeisimmät