17.2.2020

Oletko mielestäsi huono kuski? Älä huoli, sinullekin löytyy oikea auto

Unohtuuko ajaessa turvaväli? Eivätkö liikennesäännöt ole parhaalla mahdollisella tavalla hallussa? Onko parkkeeraaminen painajaismaista? Puutteita voi paikata sopivalla autolla. Katso tärkeimmät ominaisuudet, joiden avulla kehnokin kuljettaja pärjää liikenteen vilinässä.

Ajaessa tärkeintä on tietysti sekä oma että muiden liikenteessä olevien turvallisuus. Vaaratilanteiden välttämiseksi taidoistaan epävarman kuskin kannattaa valita ajo-ominaisuuksiltaan ja käsiteltävyydeltään helppo auto.

”Pieni auto on hyvä vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Pienten autojen herkut ovat jo niin yleisiä, että käsiteltävyys ja ajo-ominaisuudet alkavat olla isojen autojen luokkaa. Pitkälle pääsee jo sillä, että autosta löytyy pysäköintitutkat eteen ja taakse sekä navigointijärjestelmä ja ilmastointi. Jos on kesäkuumalla autossa lievästi eksyneenä, ilmastointi auttaa siinä, ettei pinna pala. Navigointi ohjaa kätevästi kohteeseen ja tutkat auttavat auton parkkeeraamisessa, vaikka väli olisi ahdas. Hyvä vaihtoehto epävarmalle kuljettajalle olisi mielestäni esimerkiksi Volkswagen Polo”, sanoo Kamux Olarin myymälävastaava Juuso Puonti.

Puontin mukaan automaattivaihteinen auto on oikea valinta, jos ajaa paljon ruuhka-aikoina, jolloin kaasutusta ja jarrutusta on paljon.

”Automaattivaihteistoa ei käytännössä tunarikaan saa rikki, kunhan teettää huoltotoimenpiteet huolto-ohjelman mukaisesti ja muistaa olla laittamatta vaihteenvalitsinta vauhdista parkkiasentoon. Se ei mene P-asentoon hellällä kosketuksella, vaan melko kovaa sen saa runtata rikkoakseen auton.”


Turvatyynyissä on mistä valita


Jos liikenteen ennakointi ei tule selkäytimestä, kannattaa panostaa hyvään hätäjarrutusjärjestelmään.

”Hätäjarrutusjärjestelmä tulee olemaan pakollinen uusissa autoissa, koska sen ansiosta peräänajot ja jalankulkijaonnettomuudet ovat tutkitusti vähentyneet noin 40 prosentilla”, Puonti tähdentää.

Siltä varalta, että kolahtaa, turvavöiden- ja tyynyjen sekä auton korirakenteen on hyvä olla laadukkaat. Kolmipisteturvavyöt ovat nykyään autoissa pakolliset, koska ne ovat osoittautuneet kolaritesteissä 2-pisteturvavöitä turvallisemmiksi. 3-piste ja 2-pistevyön ero on siinä, että 2-pistevyössä ei tueta ylävartaloa ollenkaan, vaan vyö tulee pelkästään lantion yli.

”Turvatyynyjä on erilaisia: etuturvatyyny kuljettajalle ja apukuljettajalle löytyy jokaisesta uudemmasta autosta, ja sivuturvatyyny ja polviturvatyyny ovat yleistymään päin. Jalankulkijan turvatyyny on harvinaisempi mutta huonolle kuljettajalle todella kätevä: se on sijoitettu konepellin alle ja laukaisee kolaritilanteessa turvatyynyn auton ulkopuolelle estäen jalankulkijaa iskeytymästä konepellille ja tuulilasiin”, Puonti listaa.

”Volkswagen on panostanut korin turvallisuuteen todella monessa suhteessa. Vuonna 2018 tehdyissä törmäystesteissä VW Arteon, VW Polo ja VW T-Roc pärjäsivät erinomaisesti henkilöautojen, pienten henkilöautojen ja pienten katumaasturien luokissa. Myös Volvo on kautta aikojen porskuttanut koriturvallisuuden eturintamassa: Volvon XC60 on ollut testeissä turvallisin iso katumaasturi.”


Harmaassa autossa naarmut häivyttyvät


Myös auton värillä on väliä, kun ei halua nirhamien loistavan.

”Naarmut ja kolhut on vaikein erottaa harmaansävyisestä autosta. Mustasta ja valkoisesta pinnasta ne puolestaan erottuvat eniten. Lisäksi vakuutuksen kannattaa huonolla kuskilla olla mahdollisimman kattava, eli pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi täyskasko mahdollisimman laajoilla turvilla”, Puonti muistuttaa.

Minkä hintaluokan autosta sitten on kyse, jos tarkoituksena on ostaa kaikki edellä mainitut ominaisuudet sisältävä menopeli?

”Voisin suositella 10 000— 20 000 euron hintaluokkaa, jonka autoissa ajokilometrit, varusteet ja ikä ovat usein ideaalit kokemattomankin kuljettajan tarpeisiin”, Puonti kertoo.


Muista myös nämä


Peltien oikominen on pitkälti saman hintaista automerkistä riippumatta. Lommojen oikaisu on helpointa silloin, kun jäljet ovat kahden euron kolikon kokoisia ja sijaitsevat sellaisessa paikassa, jossa peltiin päästään käsiksi takapuolelta.

Jos katukivetykseen törmääminen vaurioittaa rengasta tai vannetta, kuljettaja havaitsee tämän hyvinkin nopeasti. Ratti alkaa täristä, jolloin vanne tai rengas on epätasapainossa ja vaatii joko painojen laiton vanteeseen tai renkaan, vanteen tai pahimmassa tapauksessa molempien vaihdon. Rengasliikkeet auttavat määrittämään kuinka suuresta ongelmasta on kyse.
Ajovalojen valinnassa huonon kuskin kannattaa kallistua led-valojen puoleen, sillä ne valaisevat hämärällä todella hyvin. Led-valojen valoteho ja kirkkaus on huomattavasti parempi kuin halogen- ja xenon-valoissa.

Kuljettajan havainnointikykyä parantaa myös se, ettei talvipakkasilla tarvitse tihrustaa jäätyneen tuulilasin läpi. Paras vaihtoehto tuulilasin lämmittämiseksi on perinteinen vastuslankamalli, joka säästää aikaa lasin skrabaamisessa ja takaa epävarmalle kuljettajalle hyvän näkyvyyden liikenteessä. Vaihtoehto on läpinäkyvä hopeakalvomalli, josta on karsittu pienimmätkin näköhaitat mutta joka ei ole yhtä tehokas tapa lämmittää lasia.
Lisätietoja:

Juuso Puonti, myymälävastaava, Kamux Espoo Olari, +358 40 670 2039

Viimeisimmät