Kurvaa kohti joulua uudella menopelillä – osta nyt, maksa ensi vuonna*

25.11.2021

Suomeen on ennustettu viikonlopuksi purevia pakkasia ja vaikka autot kestävät Suomessa pääosin hyvin kylmää, niin fiksu autoilija varautuu ja välttää auton vahingoittumisen

Kamuxin Tampereen Hatanpään myyntipäällikkö Topias Rentola muistuttaa, että huono varautuminen ja väärät toimenpiteet pakkaskeleillä voivat käydä autoilijalle todella kalliiksi. Jopa moottori on vaarassa rikkoutua, jos hyytäviä olosuhteita ei oteta asianmukaisesti huomioon.


Vaikka autot kestävät Suomessa pääosin hyvin pakkasta, Rentola nostaa esiin -15 astetta sellaiseksi pakkasrajaksi, jolloin autonomistajien on syytä olla hereillä.


”Kun pakkasta on 15 astetta tai enemmän, en suosittelisi enää käynnistämään autoa ilman lämmitystä, eli lohkolämmitintä tai pa-lämmitintä. Yksi käynnistyskerta ei aiheuta moottorille todennäköisesti haittaa, jos akku on hyvässä kunnossa ja startti toimii hyvin. Jatkuva käyttö näin kylmässä lämpötilassa aiheuttaa kuitenkin moottorin kulumista ja voi lyhentää merkittävästi moottorin käyttöikää”, Rentola toteaa.


Ylipäätänsä autonomistaja voi tehdä pahinta tuhoa omalle menopelilleen juuri kylmänä pakkasaamuna.


”Jos auto on seissyt todella pitkään pakkasessa, eikä sitä saada lämmitettyä, niin olisi suositeltavaa hinauttaa auto talliin tai lämpimään. Täysin kylmänä pitkään seisseen auton käynnistäminen ilman lämmitystä voi rikkoa moottorin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää aina tarkistaa, että mikään virta ei edellisenä iltana jää autossa päälle ja ovet menevät kunnolla kiinni. Erityisen hereillä tulee olla niiden vanhempien automallien kanssa, missä kaikki virrat eivät lähde pois ovet lukittaessa. Myös jälkiasennettuja laitteita, kuten lisävaloja tai polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä, sisältävät autot tulee tarkastaa erityisen hyvin, jottei mikään virta jää päälle”, Rentola varoittaa.


Tarkista akut ja suodattimet ennen kovia pakkasia

Kuinka autoilija sitten voi valmistautua tulevaan pakkaskauteen ja varmistaa, että auto säilyttää niin toimintakykynsä kuin jälleenmyyntiarvonsakin? Rentola ohjeistaa käymään huolellisesti läpi muutaman asian omasta menopelistä.


”Ennen pakkaskelejä on syytä aina tarkistaa, että auton viimeisimmässä huollossa on tarkastettu akun kunto. Dieselautoissa on syytä myös varmistaa, että polttoainesuodatin on vaihdettu. Todennäköisesti jos joku näistä on tekemättä, todella kovilla pakkasilla auto ei lähde käyntiin. Näiden lisäksi kannattaa vaihtaa raitisilmansuodatin, jolloin auton ikkunat eivät huurru niin helposti. Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen toimivuus kannattaa myös selvittää”, Rentola ohjeistaa.


Myös oman auton lämmittimen laadusta ja toimintatavasta on hyvä olla selvillä ajoissa.


”On suositeltavaa katsoa, minkälainen lämmitin omassa autossa on. Jos tällaista ei ole, niin kannattaa miettiä esimerkiksi lohkolämmittimen asennusta. Jos autossa on webasto, niin sen toiminta kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin. Mikäli pakkanen kiristyy todella kovaksi, on syytä miettiä auton etusäleikön peittämistä etenkin pienimoottorisissa autoissa. Peitto on kuitenkin poistettava pakkasen laskiessa, jotta auton moottorille kulkeutuu ilmaa.”


Lisätietoja:

Topias Rentola, myyntipäällikkö Kamux Tampere Hatanpää, puh. 040 481 8046

Satu Otala, Kamuxin viestintä, puh. 040 164 5036

Viimeisimmät