15.4.2021

Suurtutkimus: hybridi- ja sähköauton ostaminen yleistynyt merkittävästi kolmessa vuodessa

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus kysyi yli tuhannelta suomalaiselta, kuinka todennäköisesti he päätyisivät hybridi- tai sähköautoon, mikäli olisivat hankkimassa tai vaihtamassa autoa tänä vuonna. Vastaukset näyttivät nyt kovin erilaisilta kuin kolme vuotta sitten.


Hybridi- tai sähköauton erittäin todennäköisesti hankkivien osuus on kolmessa vuodessa yli kaksinkertaistunut neljästä prosentista kymmeneen. Suurinta asennemuutos on ollut kolmekymppisten keskuudessa, joista uuden teknologian kannalla oli edes jossain määrin vain 22 prosenttia vuonna 2018, mutta kolme vuotta myöhemmin jo noin puolet (49 %). Myös kuusikymppisten joukossa hybridi- tai sähköauton erittäin todennäköisesti hankkivien osuus on kasvanut paljon, eli kolminkertaiseksi.


”Kiinnostus hybridi- ja sähköautoja kohtaan on lisääntynyt selkeästi. Sähköautojen kohdalla monia saattaa mietityttää toimintasäde ja latausmahdollisuudet omiin liikkumistarpeisiin. Sähköautojen latausverkosto on kuitenkin kehittynyt pelkästään jo viime vuoden aikana todella voimakkaasti. Sähköautojen toimintasäteet vaihtelevat muutamasta kymmenestä kilometristä jopa 700 kilometriin yhdellä latauksella, joten moni pystyy mökkireissunkin sähköautolla tekemään. Osalle taas se sopii parhaiten kakkosautoksi lähiajoon kotona ladattaessa. Ladattavat hybridit ovat ehkä hiukan matalamman kynnyksen vaihtoehto niille, jotka haluavat kiinnittää huomioita autoilunsa päästöihin. Luonnollisesti jokainen valitsee itselleen sopivan käyttövoiman oman käyttötarkoituksensa mukaan, ja siksi meilläkin löytyy vaihtoehtoja joka tarpeeseen”, Kamuxin aluepäällikkö Tero Mänty sanoo.

unnamedLiian korkea hinta suurin este hankinnalle


Lisääntyneestä kiinnostuksesta huolimatta hybridi- ja sähköauton hankinnan tiellä on kuitenkin yhä esteitä. Tutkimuksen mukaan näistä suurin on liian korkeaksi koettu hinta: noin kuusi kymmenestä sellaisesta vastaajasta, joka ei usko päätyvänsä hybridi- tai sähköautoon, nimeää tämän syyksi ratkaisulleen. Lisäksi hieman yli kolmasosa ilmoittaa syiksi sekä sen, että he odottavat teknologian kehittymistä (36 %) että liian lyhyen toimintasäteen tarpeisiinsa nähden (34 %). Kysymykseen sai valita useamman vastausvaihtoehdon.


Nuorimman vastaajajoukon, eli 18–24-vuotiaiden, keskuudessa nousee esille pelko tekniikan vikaherkkyydestä. Kokonaistuloksissa se on vasta neljänneksi yleisin syy hybridi- tai sähköauton hankinnan lykkäämiselle, mutta nuorilla se nousee toiseksi yleisimmäksi syyksi.


”Meidän havaintomme tukevat tutkimuksen tulosta, että hybridi- ja sähköautojen hintataso koetaan korkeaksi. Käytettynä hybridi- tai sähköautosta kiinnostunut asiakas löytää edullisempia vaihtoehtoja. Haluamme palvella autojen päästöistä kiinnostuneita asiakkaita asiantuntevasti, ja siksi meillä on Kamux Green -konsepti. Kamux Green -myymälöihin Helsingin Konalaan, Espoon Niittykumpuun ja Lempäälän Ideaparkiin on keskitetty vaihtoehtoisten käyttövoimien valikoimaa. Hybridi- ja sähköautoissa valikoima ja vaihtoehdot ovat lisääntyneet ja lisääntyvät koko ajan. Maahantuomistamme autoista miltei kolmasosa on juuri vaihtoehtoisia käyttövoimia eli ekologisia autoja, jotta voimme vastata asiakkaiden kysyntään”, Mänty sanoo.

unnamed 1

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti  edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.


Lisätietoja:

Tero Mänty, aluepäällikkö, Kamux Suomi Oy

Yhteydenotot:

Satu Otala, Kamuxin viestintä, puh. 0400 629 337

Viimeisimmät