Kurvaa kohti joulua uudella menopelillä – osta nyt, maksa ensi vuonna*

17.5.2022

Tutkimus: Kolmekymppisistä kuskeista jo yli puolet hankkisi todennäköisesti hybridi- tai sähköauton – Kamux selvitti myös oston yleisimmät esteet

Kiinnostus sähkö- ja hybridiautoja kohtaan on suurinta 25–34-vuotiaiden keskuudessa, joista 52% päätyisi hankkimaan sellaisen melko- tai erittäin todennäköisesti, mikäli autonhankinta olisi ajankohtainen tänä vuonna, kertoo Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimus. Erittäin todennäköisesti uudempien käyttövoimien pariin päätyvien osuus jatkaa kasvamistaan kahden prosenttiyksikön vuositahtia, ja kiinnostus on selkeästi korkeinta kolmekymppisten keskuudessa.


”Suomalainen pitää hybridi- ja sähköautojen tärkeimpinä ominaisuuksina akun kestoa, matalia kustannuksia sekä lyhyttä latausaikaa. Sähköautojen latausverkosto onkin kehittynyt pelkästään viime vuoden aikana todella voimakkaasti. Hybridi- ja sähköautojen toimintasäteet vaihtelevat muutamasta kymmenestä kilometristä jopa 700 kilometriin yhdellä latauksella, joten moni pystyy tekemään mökkireissunkin sähköautolla. Osalle taas se sopii parhaiten kakkosautoksi lähiajoon kotona ladattaessa”, sanoo Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu.


Erityisen kiinnostuneita hybridi- ja sähköautoista ovat 25–34-vuotiaat kuljettajat, joista 15 prosenttia päätyisi sellaiseen erittäin todennäköisesti ja peräti 37 prosenttia melko todennäköisesti. Saman ikäryhmän edustajat erottuvat vastauksillaan aiempienkin vuosien tutkimuksissa.


”Nuori sukupolvi on tunnetusti ajan hermolla, mitä tulee kuluttamisen ekologisuuteen. Siksi ei ole yllättävää, että ympäristöarvot korostuvat heillä myös auton valinnassa. Ladattavat hybridit ovat hiukan matalamman kynnyksen vaihtoehto niille, jotka haluavat kiinnittää huomioita autoilunsa päästöihin”, Koivu jatkaa.


Hinta voi pidätellä, mutta käytetyn ostamalla säästää

Kaikkien ikäryhmien vastaajista 56 prosenttia pitäisi hybridi- tai sähköautoon päätymistä erittäin tai melko epätodennäköisenä, mikäli olisi autonhankinta-aikeissa tänä vuonna. Tälle joukolle ylivoimaisesti suurin pidäke on uudemmilla käyttövoimilla käyvien menopelien liian korkeaksi koettu hinta (63 %). Toiseksi suurin este hankinnalle on liian lyhyt toimintasäde ajotarpeisiin nähden (38 %), minkä lisäksi hieman alle kolmasosa kertoo mieluummin odottavansa teknologian kehittymistä sekä pelkäävänsä hybridi- tai sähköautojen tekniikan vikaherkkyyttä. Vastaajat saivat valita kysymykseen useamman vastausvaihtoehdon.


”Havaintomme käytännön myyntityössä vahvistavat tutkimuksen tulokset siitä, että hybridi- ja sähköautojen hintataso koetaan korkeaksi. Käytettynä hybridi- tai sähköautosta kiinnostunut asiakas löytää edullisempia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisten käyttövoimien valikoimaa on keskitetty Kamux Green -myymälöihin Helsingin Konalaan, Espoon Niittykumpuun ja Lempäälän Ideaparkiin. Hybridi- ja sähköautojen kysynnän kasvua kuvastaa se, että maahantuomistamme autoista jo miltei kolmasosa kulkee vaihtoehtoisilla käyttövoimilla”, Jani Koivu sanoo.Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13-17.1.2022. Kohderyhmänä olivat 18-70 vuotiaat suomalaiset, jotka omistivat ajokortin ja joiden taloudessa on auto sekä vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1041 vastaajaa.Lisätietoja:

Heidi Purola, viestintäpäällikkö, puh. 040 482 4336Viimeisimmät