4.8.2020

Tutkimus selvitti: tässä ovat suomalaisten yleisimmät syyt auton vaihtamiseen – miesten ja naisten vastauksissa eroja

Nykyisen auton huono kunto, ylläpidon kalleus sekä mukavuus- ja turvallisuustekijät ovat yleisimpiä syitä auton vaihdon harkitsemiselle, kertoo Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus.

Yli tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan moni asia vaikuttaa suomalaisen haluun vaihtaa autoa. Painavimpien syiden joukkoon lukeutuvat nykyisen auton huono kunto ja – usein siitä johtuen – menopelin kallis ylläpito huoltoineen, käyttökustannuksineen ja käyttövoimaveroineen. Myös aiempaa parempi auton käyttömukavuus ja turvallisuus ovat ominaisuuksia, jotka suomalainen ottaa useimmin huomioon auton vaihtoa harkitessaan.Vaihtelunhalu viehättää miehiä ja nuoria

Naisilla vaihtoajatuksia kiihdyttävät yleisimmin nykyisen auton huono kunto (22 %) tai käyttötarpeen muutos (19 %). Miehillä puolestaan korostuu vaihtelunhalu sekä nykyisen auton kallis ylläpito (19 %).

”Hieman yllättäen vaihtelunhalu ja käyttömukavuus korostuu myös 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Selittävä tekijä voi olla, että heidän ensimmäinen autonsa on ollut halvempi perusratkaisu, joka soveltuu ensimmäisien ajovuosien harjoitteluun”, pohtii Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

”25–34-vuotiailla vaihdon syinä kuvastuu nykyisen auton vanheneminen ja tarve sen päivittämiselle niin käyttötarpeen kuin varustelunkin osalta. Kun huomioidaan, että tästä ryhmästä noin puolet on aikeissa vaihtaa autoa seuraavan kahden vuoden aikana ja he ovat tulossa kaikkein eniten ajavien ikään, kyseessä on heille todella tärkeä päätös”, hän jatkaa.


Kiinnostus käytettyä autoa kohtaan kasvanut

Kamux toteutti saman tutkimuksen vastaavalla kysymyksenasettelulla kaksi vuotta sitten ja trendi on selkeä: erityisesti miehet sekä yli 35-vuotiaat ostaisivat käytetyn auton tai vaihtoauton nyt huomattavasti todennäköisemmin kuin kaksi vuotta sitten. Eniten ajavasta 35–44-vuotiaiden ryhmästä 57 % hankkisi seuraavan autonsa käytettynä erittäin todennäköisesti ja lisäksi lähes kolmasosa melko todennäköisesti.

”Yli kahdeksan kymmenestä vastaajasta kertoo maksimibudjetin autoa ostettaessa olevan hintaluokassa 0―24 000 euroa silloin, kun kaupassa on mukana oma vaihtoauto”, Iiskonmäki kertoo.

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–2.2.2020. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1009 vastaajaa, ja otanta on kansallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja:

Tommi Iiskonmäki, maajohtaja, Kamux Suomi Oy, 040 5801 498

Viimeisimmät