21.6.2023

Juhannusreissu edessä? Älä aja väsyneenä – lyhytkin paussi virkistää

Kesä on pidempien autoretkien aikaa. Ajaminen on mukavaa, kun valoa riittää eikä pimeää tai jäisiä ja lumisia teitä tarvitse jännittää. Kun edessä on tuntien ajomatka, on tärkeää huolehtia, että kuljettaja pysyy virkeänä.  



Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys on vaikuttavana tekijänä jopa joka kuudennessa kuolonkolarissa. Väsyneenä ajaminen voi johtaa rattiin nukahtamiseen sekä arviointivirheisiin, joilla on vakavat, jopa hengenvaaralliset seuraukset. 

 

On itsestään selvää, että alkoholin nauttiminen on kuskilta kielletty, mutta harva tulee ajatelleeksi, että väsymys vaikuttaa ihmiseen lähes samalla tavoin kuin alkoholi. Silloin tarkkaavaisuus ja reaktionopeus heikkenevät ja aivot toimivat muutenkin hitaammin. 

 


Kuljettaja väsyy vähitellen 


Kuljettaja ei välttämättä aina itse ei huomaa väsymystään. Siksi myös matkustajien olisi hyvä seurata kuljettajan olemusta ja tarvittaessa kehottaa pitämään tauko.  


Väsymys etenee yleensä hitaasti ja sen ensimerkit on hyvä osata tunnistaa, jotta niitä voi tarkkailla ja reagoida ajoissa. Kun ajaessa alkaa haukotuttaa, silmäluomet tuntuvat raskailta ja silmät ”hiekkaisilta”, huomiokyky herpaantuu ja ohi vilahtavat liikennemerkit jäävät huomaamatta, on syytä pysäyttää auto turvalliseen paikkaan ja pohtia, mitä vaihtoehtoja on tarjolla.  


Jos kuskia ei voi vaihtaa tai keskeyttää ajoa kokonaan, paras apu väsymykseen on kofeiiniannos yhdistettynä lyhyeen lepoon.  



Paras apu on hyvät yöunet 


 Turvallisen ajamisen edellytys on väsymyksen ennaltaehkäisy, olipa kyseessä lyhyt tai pitkä matka. Kun edessä on pidempi matka, siihen kannattaa valmistautua miettimällä jo etukäteen pysähdyspaikat sopivin välimatkoin sekä nukkumalla hyvät, vähintään 6 tunnin unet.  


Uhkarohkean pitkät ajotaipaleet raskaan työviikon tai -päivän tai esimerkiksi kesäfestareiden jälkeen olisi kuitenkin syytä jättää ajamatta. Jos mahdollista, pidempi ajourakka kannattaa jakaa kahdelle päivälle ja etsiä matkalta jo etukäteen yöpymispaikka.  Vaikka kesäöinä on valoisaa, yöllä ajamista kannattaa harkita tarkkaan. Rattiin nukahtamisen riski on suurimmillaan aamuyön tunteina, kello 1 ja 6 välisenä aikana. 



Näin torjut väsymystä 


  • Ennakoi! Suunnittele matkasi ja pidä riittävästi taukoja. 

  • Lepää. Nuku riittävän pitkät yöunet ajoa edeltävänä yönä tai ota pienet tirsat, jos lähtö on vasta illalla. 

  • Suunnittele ruokailusi. Suosi kevyttä välipalaa ennen ajoon lähtöä, tukeva ateria unettaa. Kahvia ja syötävää kannattaa varata myös matkalle. 

  • Vaihda kuljettajaa, jos vain mahdollista.  

  • Pidä tauko! Kun tunnet väsymyksen ensimerkkejä, pysähdy turvalliseen paikkaan. Juo kuppi vahvaa kahvia ja ota vartin nokkaunet. 


Lisää pitkistä ajomatkoista:


Suunnitteletko ulkomaanmatkaa autoillen? Selvitä ainakin nämä asiat ennakkoon 

Tien päälle hiihtolomaruuhkaan? Hyvällä suunnittelulla pääset turvallisesti perille

Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuutta

Pitkä automatka tiedossa? Pakkaa mukaan ainakin nämä 10 asiaa


Viimeisimmät