27.1.2023

Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuutta

Tulipa automatkallesi mukaan vain vähän tavaraa tai suurempi kuorma, ei ole yhdentekevää, miten tavarat pakataan autoon. Oikeanlainen pakkaaminen lisää sekä autoilun mukavuutta ja turvallisuutta, joten pysähdy hetkeksi miettimään, ennen kuin ryhdyt kantamaan tavaroitaan autoon.


Jos tavaraa on tulossa mukaan paljon, harkitse, ottaisitko kovapintaisten matkalaukkujen sijaan käyttöön pehmeämpiä kasseja. Joustavammat kassit mukautuvat paremmin auton säilytystilan ja muiden matkatavaroiden muotoon, ja mahdollistavat siten tilan tehokkaamman käytön. 


Kaikki mukaan tarvittava on turvallisinta myös pakata sellaisiin kasseihin, jotka saa kokonaan suljettua. On tärkeää, että pienetkään tavarat eivät pääse liikkumaan autossa, sillä jo hyvin kevyt esine voi äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä muuttua vaaralliseksi. Esimerkiksi 50 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä puolen kilon painoinen esine vastaa massaltaan 20 kiloa.


Aloita takakontin täyttäminen painavimmista tavaroista ja aseta ne aivan takapenkin selkänojaa vasten. Täytä alin kerros ensin mahdollisimman tiiviisti ennen kuin ryhdyt asettelemaan seuraavaa sen päälle, jotta tavaroille jää mahdollisimman vähän tilaa liikkua sivusuunnassa ajon aikana. Jos autossasi on esimerkiksi turvaverkkoja tai kiinnityslenkkejä, hyödynnä niitä. Tien päällä paljon matkustavan autoilijan on hyvä pohtia pakkaamista helpottavien lisävarusteiden tarvetta jo autoa hankkiessa. 


Turvallisuuden takaamiseksi tavaratila tulee täyttää vain takapenkkien yläreunaan saakka. Siten kuorma on mahdollisimman hyvin tuettuna ja näkyvyys peruutuspeilistä takaikkunalle pysyy esteettömänä. Jos kaikki tarvittava ei mahdu takakonttiin, täytyy takapenkilläkin kuljetettavat esineet ja laukut tukea mahdollisimman vankasti ja kiinnittää tarvittaessa paikalleen, esimerkiksi turvavöillä. Asettele reppusi, urheilukassisi tai vaihtokenkäsi aina tukevasti vähintään takapenkin jalkatilaan etupenkin selkänojaa vasten. Matkustajien pikkutavarat kulkevat näppärästi esimerkiksi istuintaskuissa tai hanskalokerossa.


Suurten tavaroiden pakkaamista helpottavat eteenpäin taittuvat takapenkit. Laajennetussa tavaratilassa tukea kuljetetulle kuormalle on kuitenkin vähemmän, joten tavarat on hyvä kiinnittää paikalleen esimerkiksi liinoilla.Kattotelineet tai suksiboksi tavaratilan jatkona


Taakkatelineiden avulla auton katolle kiinnitettävä lisätila on kätevä tapa saada matkaan mukaan vielä pari lisäkassia tai harrastusvälineitä. Kattotelineillä kulkevat esimerkiksi polkupyörät tai suksiboksi, johon voi talviurheiluvälineiden lisäksi pakata helposti muutakin tavaraa.


Muista kuitenkin tarkistaa mikä on valmistajan ilmoittama enimmäispaino auton kattokuormalle. Suksiboksiin ei tule pakata liian painavia matkatavaroita. Sen täyttämiseen pätee sama periaate kuin auton takakontinkin: raskaimmat tavarat laitetaan alimmaisiksi ja pyritään tukemaan mahdollisimman hyvin. Auton vakaus voi kärsiä väärin pakatusta boksista. 


Taakkatelineitä on saatavilla erilaisilla kiinnityksillä, ja autoa hankkiva voi tiedustella eri mallien mahdollisuuksista asiantuntevalta automyyjältä. Joissain autoissa on tehdasasenteiset kattokiskot, joihin kattotelineet asennetaan. Hieman vanhemmissa automalleissa telineet kiinnitetään katon sadeuriin.


Suksiboksi, ja mahdollisesti myös kattotelineet, on hyvä irrottaa auton katolta silloin kun niitä ei käytetä, sillä kumpikin lisää ajossa ilmanvastusta ja kasvattaa näin auton polttoaineen tai sähkön kulutusta. Valitse siis sellaiset, joiden kiinnittäminen ja irrottaminen on helppoa.


Tavallista painavamman kuorman kanssa on tärkeää tarkistaa ajoneuvon rengaspaineet ja nostaa niitä tarvittaessa. Jos kuulet tien päällä jonkin heiluvan tai kolisevan tavaratilassasi, on viisasta pysähtyä seuraavalle pysäköintipaikalle tarkistamaan tilanne ja tarvittaessa parannella kiinnitystä.


Lisää ajoturvallisuudesta:


Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimista

Ovatko autosi ensiaputarvikkeet ja turvavarusteet ajan tasalla? Tarkista ainakin nämä

Lemmikki mukaan automatkoille – tilat ja varusteet kuntoon


Viimeisimmät