12.1.2023

Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimista

Pimeän laskeuduttua moni miettii mikä on oikea tapa käyttää kaukovaloja. Niiden käyttöä ei kannata arastella, sillä hyvä näkyvyys on ensiarvoisen tärkeää. Kaukovaloilla saa ajaa aina kun se tuntuu tarpeelliselle, eikä niitä tarvitse kytkeä pois katuvalo-osuuksillakaan. 


Milloin sitten pitää vaihtaa takaisin lähivaloille? Kaukovalojen käytössä on huomioitava muut tiellä liikkuvat ajoneuvot ja huolehdittava, etteivät ajovalot häikäise vastaantulevia kuljettajia. Tien täytyy kuitenkin olla aina riittävästi valaistu, eikä lähivaloihin kannata vaihtaa liian aikaisinkaan. Tämä voi tuntua ristiriitaiselle, mutta hyvä muistisääntö on, että suoralla tiellä lähivaloille vaihdettaessa sinun ja vastaantulijan välille ei saisi jäädä pimeää kohtaa. Toisena hyvänä sääntönä on, että lähivaloille tulee vaihtaa silloin, kun vastaantulijan valot alkavat häikäisemään sinua. Kaukovalot napsautetaan takaisin päälle heti kun autot kohtaavat toisensa. Mutkaisella tiellä valojen käytössä on syytä olla erityisen tarkkana, sillä jyrkässä kurvissa kaukovalot helposti sokaisevat vastaantulijaa. 


Vaikka monissa uusissa autoissa kauko- ja lähivalojen vaihtaminen on automatisoitu, kuljettaja on silti aina vastuussa valojen käytöstä. Varmista, että valosi ovat kunnossa ja suunnattu oikein


Ajovalot on väärä paikka säästää. Valojen polttimoissa on suuria laatueroja, ja jos yksi lamppu sammuu, kannattaa samantien vaihtaa molemmat lamput laadukkaisiin. Jos toinen polttimoista on jo sammunut, niin toinenkin on jo käyttöikänsä loppupäässä. Myös ajovaloumpioiden kunto on hyvä tarkistaa ennen pimeälle taipaleelle lähtöä – kupujen tulee olla ehjät ja kirkkaat.


Monissa uusissa autoissa on automaattiset, niin kutsutut päivävalot, jotka eivät kuitenkaan vastaa valaisuteholtaan varsinaisia ajovaloja. Ne saattavat myös jättää takavalot pimeiksi, mikä voi tulla autoilijalle yllätyksenä. Moni ei tiedä ajavansa ilman takavaloja.    


Tieliikennelain mukaan näkyvyyden heiketessä on aina käytettävä auton varsinaisia ajovaloja, ja monissa nykyautoissa automaatti kytkeekin ne päälle hämärätunnistimen avulla.


Näkyvyys voi heikentyä kuitenkin toisinaan myös päivänvalossa, eikä automaatio silloin välttämättä toimi. Jos autoilija ei itse kytke ajovaloja päälle ja takavalot jäävät pimeiksi, autoa ei välttämättä havaita ajoissa ja peräänajon riski kasvaa merkittävästi.


Jokaisen on hyvä perehtyä oman autonsa valojen toimintaan. Usein valojen automatiikan asetuksia, kuten hämärätunnistimen herkkyyttä, on mahdollista säätää. 


Ehjät ja kirkkaat ajovalot tulee lisäksi suunnata oikein, jotta ne valaisevat tehokkaasti, mutta eivät häikäise muita autoilijoita. Jos autossa valojen suuntaaminen ei ole automatisoitua, kannattaa apua hakea huoltamoiden ammattilaisilta. Ajovaloissa on korkeudensäätö joko manuaalisena tai automaattisena. Talviselle lomareissulle lähtevän onkin hyvä varmistaa, ettei täyteen lastatun auton valot osoita ylöspäin suoraan kohti vastaantulevan autoilijan silmiä.Valojen väläytys kertoo myös vaarasta


Ajovalot toimivat myös merkin antamiseen pimeillä teillä. Valoja väläyttämällä viestitään vastaantuleville, että heidän valonsa häikäisevät ja heidän tulisi vaihtaa päälle lähivalot. Yleisesti huomio kannattaa kuitenkin keskittää muiden valojen käytön sijaan omaan ajamiseen. Jos vastaantulija oikeasti häikäisee, valoja voi väläyttää lyhyesti.


Toisaalta valojen väläyttämistä käytetään myös varoittamaan vastaantulijaa esimerkiksi tiellä tai sen reunalla liikkuvasta hirvestä. Iso osa autoilijoista väläyttää pitkiä varoituksekseksi, jos edessä on mahdollinen vaaratilanne. Valojen välkähtäessä kannattaakin hiljentää ja tarkkailla tietä. 


Pimeällä liikuttaessa avainasemassa on ajonopeus, joka on sovitettu näkyvyyden mukaan. Lähivaloilla ajettaessa tuleekin hiljentää, sillä lähivalot riittävät vain noin 50 metriin siinä missä kaukovalot valaisevat tietä noin 120 metriä. 


Liikennelaissakin edellytetään ajo-olosuhteet ja tien kunnon huomiovaa tilannenopeutta, joten pimeässä ei kannata kiirehtiä turhaan. Lisää ajoturvallisuudesta:


Lemmikki mukaan automatkoille – tilat ja varusteet kuntoon

Ovatko autosi ensiaputarvikkeet ja turvavarusteet ajan tasalla? Tarkista ainakin nämä

Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuuttaViimeisimmät