9.2.2023

Lemmikki mukaan automatkoille – tilat ja varusteet kuntoon

Monelle autoilijalle lemmikkieläin on tuttu matkakumppani siinä missä muutkin perheenjäsenet. Varsinkin koirat kulkevat usein pidemmilläkin matkoilla mukana. Lemmikin kanssa autoillessa tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota eläimen tarpeisiin ja turvallisuuteen: millainen ja minkä kokoinen lemmikki on kyseessä ja kuinka pitkiä aikoja se yleensä viettää autossa?


Lemmikin kanssa matkustamista kannattaa miettiä jo autoa hankkiessa, sillä auton koko ja ominaisuudet sekä erilaiset lemmikin matkustusvarusteet vaikuttavat matkojen sujuvuuteen. Myös omaa arkeaan kannattaa pohtia. Joillain autoilijoilla eläin on mukana vain satunnaisilla ja lyhyillä ajomatkoilla, kun taas toiset suuntaavat lemmikin kanssa säännöllisesti pitkienkin etäisyyksien päähän ja auto saattaa myös toimia lemmikin lepopaikkana yhteisillä harrastusmatkoilla. 


Liikkuvassa autossa lemmikin tulee oleilla rajatussa tilassa tai kytkettynä. Ajoneuvossa vapaasti liikkuva eläin voi olla vaaraksi itselleen sekä ihmisille, jos se pääsee häiritsemään kuljettajaa. Varsinkin äkkijarrutukset ovat vaaran paikka kaikille autossa oleville, jos lemmikki on autossa vapaana. Turvallisin matkustuspaikka kissalle ja pienelle lemmikkieläimelle on omassa kuljetuslaatikossaan. Koirat voivat matkustaa häkissä tai takapenkin turvavyöhön kiinnitettävissä turvavaljaissa. Tukeva autohäkki on aina hyvä vaihtoehto, sillä siitä eläin ei pääse livahtamaan ulos, vaikka auton ovia tai takaluukkua availtaisiin. 


Isokokoisten lemmikkien kuljettamiseen paras valinta on farmarimallinen auto, jonka takatilassa eläin mahtuu matkustamaan vaivatta. Jos takatilaan ei hanki kuljetushäkkiä, takakontin ja matkustamon välissä tulisi olla koiraverkko. Se löytyy useiden automerkkien farmarimalleista valmiiksi joko kiinteänä tai erikseen asennettavana. Myös erillinen tilanjakaja on hyvä vaihtoehto – sen avulla voidaan varmistaa turvallisen kokoinen liikkumatila, jota voi tarvittaessa säädellä jakajaa siirtämällä. Markkinoilla on myös auton etupenkkien selkänojiin asennettavia väliseiniä. 


Lemmikkieläimet jättävät helposti tassuineen ja turkkeineen jälkensä autoon. Lemmikin omistajan kannattaa pohtia suunnitelmiaan ajoneuvon mahdollisesta jälleenmyynnistä jo ajoissa ja peittää tarpeen mukaan erityisesti matkustamon pintoja sopivilla suojilla. Sisäpintojen lisäksi takapuskurin voi suojata erillisellä kolhusuojalla, jolloin autoon hyppäävän koiran kynnet eivät pääse naarmuttamaan maalipintaa.


Nelijalkaisensa kanssa paljon matkustavan on hyvä pitää autossa joitain perustarvikkeita, jotka voivat tulla tarpeen esimerkiksi lemmikin muuttuessa levottomaksi, matkan venähtäessä tai haaverin sattuessa. Esimerkiksi herkkupala, vesipullo ja juomakuppi sekä eläimen ensiaputarvikkeet kulkevat helposti mukana. Tuttu lelu tai alusta voi rauhoittaa lemmikin oloa tien päällä. Onnettomuustilanteiden varalta autosta olisi hyvä löytyä ylös kirjattuna ICE-henkilön yhteystiedot. Näin paikalle saapuneet ihmiset pystyvät paremmin auttamaan myös lemmikkiä, jos sen omistaja on loukkaantunut eikä kykene toimimaan.


Sopiva lämpötila on erityisen tärkeää sekä turvallisuuden että mukavuuden kannalta. Lemmikkiä ei saa jättää seisovaan autoon helteellä, mutta yhtä tärkeää on huolehtia matkakumppanin oloista pakkassäällä. Toimiva ilmastointi ja talviaikaan pysäköintilämmitin ovat siis lemmikinkin kannalta hyödyllisiä varusteita. Autoa lämmittävää auringonvaloa voi myös himmentää tummennetuilla tavaratilan tai takapenkin ikkunoilla. Ne tekevät lemmikin olosta miellyttävän ajon aikana, mutta huomioi, että ne eivät estä sisälämpötilan nousua auton seistessä paikallaan.

 

Jokainen autoileva lemmikinomistaja tuntee itse matkakumppaninsa parhaiten, ja tien päällä onkin viisasta kuulostella eläimen vointia siinä missä omaansakin. Varsinkin pitkillä ajomatkoilla riittävät tauot ovat tärkeitä sekä ihmisen että eläimen kannalta. Kun kulkupeli on sopiva ja oikein varusteltu, yhteinen taival taittuu mukavasti ja turvallisesti.



Lisää ajoturvallisuudesta:


Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuutta

Ovatko autosi ensiaputarvikkeet ja turvavarusteet ajan tasalla? Tarkista ainakin nämä

Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimista



Viimeisimmät