Automerkit

Suomen suurimpana käytettyjen autojen myyjänä Kamux myy lähes kaikkien autovalmistajien valmistamia autoja. Näin myös tiedämme, mitkä ovat Suomen suosituimmat automerkit sekä suosituimmat automallit. Kerromme tällä sivulla lyhyesti autovalmistajista, automerkeistä sekä automerkkien ja automallien suosituimmuuden suomalaisten autonostajien keskuudessa. Olemme myös tutkineet Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksessamme millaisia mielikuvia suomalaisilla on eri automerkeistä. Kerromme näistä automerkkeihin liittyvistä mielikuvista alla lyhyesti. Tärkeintä on, että Kamuxilta löydät lähes kaikkien merkkien edulliset käytetyt vaihtoautot!

Alfa Romeo

Alfa Romeo on Fiat Chrysler Automobiles (FCA) -konserniin kuuluva italialainen autonvalmistaja. Alkuperäinen nimi “A.L.F.A” tuli kirjaimista Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (suom. “anonyymi lombardialainen autotehdas”). Alfa Romeo valmistaa etuvetoisia, takavetoisia ja nelivetoisia malleja vapaastihengittävillä ja turboahdetuilla moottoreilla. Maineikkaat autoalan suunnittelutoimistot kuten Bertone ja Pininfarina ovat vaikuttaneet muun muassa tämän automerkin automallien muotokieleen. Alfa Romeo käyttää neliapilaa (Quadrifoglio) sekä kirjainyhdistelmää QV erikoismalleissaan samanlaisena tunnusmerkkinä kuin BMW M-merkkiään, Audi RS-merkkiään ja Mercedes-Benz AMG-merkkiään.

Vuonna 2019 Alfa Romeo oli 29. katselluin automerkki Kamuxin sivustolla. Suosituimpia Alfa Romeo malleja olivat 147, 159, MiTo ja Giulietta.

Audi

Audi on Volkswagen AG (VAG-) konserniin kuuluva saksalainen autonvalmistaja. Audia pidetään yhtenä niin sanotuista eurooppalaisista premium-automerkeistä. Audi tunnetaan erityisesti nelivetotekniikasta sekä turboahdetuista moottoreista, joita molempia kehitettiin ralliurheilun parissa. Audi Quattro oli yksi ensimmäisistä henkilöautoista, jossa oli sekä neliveto että turboahdettu moottori.

Audin A-sarjaan kuuluvat normaalit henkilöautot sisältäen sedanit, farmarit, coupet ja cabrioletit (avoautot). Audi Avant on Audin nimitys farmari-malleille ja Audi Sportback tarkoittaa yleensä viisiovista (liftback tai hatchback) mallia. Audin Q-sarjaan kuuluvat Audin katumaasturit, kuten Q8, kun taas Audi TT-sarjasta löytyy kaksiovinen urheiluautomalli.

A-, Q- ja TT-mallien lisäksi Audi valmistaa urheilullisia S-malleja sekä RS-malleja. Audin A-,Q- ja TT-mallin voi myös varustella S-line varustepaketilla, jota ei kuitenkaan tule sekoittaa varsinaisiin S- ja RS-malleihin. Nämä S- ja RS-mallit valmistaa Audi AG:n kokonaan omistama tytäryhtiö Audi Sport GmbH Neckarsulmin tehtaalla omilla tuotantolinjoillaan. Myös perusmallien S-line-varustepaketit ovat Audi Sportin suunnittelemia, vaikka S-line-lisävarusteltujen perusmallien valmistuksesta vastaakin Audi AG.

Audi valmistaa myös täyssähköautoa, joka on mallimerkinnältään e-tron. Audi kutsuu – hieman erikoisesti – myös bensiini-sähköhybrideitään e-troneiksi mallimerkinnän yhteydessä. Audilta löytyy sekä ladattavia pistokehybrideitä että kevythybrideitä (MHEV). Audin bensiini-kaasuhybridit (kaasuautot) ovat sen sijaan saaneet g-tron mallimerkinnän. Audin bensiinimoottorit ovat yleensä vapaastihengittävinä FSI-mallisia ja turboahdettuina TFSI-mallisia. Audin dieselmoottorit ovat tätä nykyä pääasiallisesti turboahdettuja TDI-moottoreita.

Vuonna 2019 Audi oli kolmanneksi haetuin automerkki Kamuxin sivustolla. Vuoden 2020 tutkimuksemme mukaan suomalaiset pitävät Audia tyylikkäänä, kalliina, arvostettuna ja modernina automerkkinä.

Suosituimmat Audi mallit olivat Audi A1Audi A3Audi A4, Audi A5Audi A6, Audi A7, ja Audi A8. Audi katumaasturit ovat myös suosittuja, kuten Audi Q2Audi Q3Audi Q5 ja Audi Q7. Audin Sport malleista suosittuja ovat Audi S1, Audi S3, Audi S4, Audi S5 ja Audi S6RennSport malleista suosituin on Audi RS4. Kaksiovinen urheiluauto Audi TT on myös suosittu.

BMW

BMW eli Bayerische Motoren Werke AG (suom. "Baijerin moottoritehtaat") on saksalainen liikennevälinevalmistaja, joka valmistaa sekä autoja että moottoripyöriä. BMW:tä pidetään myös ns. eurooppalaisena premium-automerkkinä. BMW:n ikonisena tunnusmerkkinä oli pitkään suora vapaastihengittävä kuusisylinterinen moottori edessä ja vetävät pyörät takana. Nykyisin BMW:llä on monipuolinen moottorivalikoima, joka sisältää myös turboahdettuja moottoreita. Takaveto ei ole enää ainoa vaihtoehto, vaan mallistosta löytyy vaihtoehtona etuvetoisia malleja sekä myös xDrive-nelivetojärjestelmä tiettyihin malleihin.

BMW:n mallivalikoima on laaja ja sitä voi havainnollistaa seuraavasti menemättä yksittäisten mallien tarkempiin yksityiskohtiin:

 • 1-sarja: keskiluokan sedan, hatchback, coupe tai cabriolet. C-segmentti.
 • 2-sarja: keskiluokan coupe, cabriolet tai Gran Coupe. C-segmentti.
 • 3-sarja: ylemmän keskiluokan sedan, hatchback, coupe, cabriolet, farmari ja Gran Turismo. D-segmentti.
 • 4-sarja: ylemmän keskiluokan coupe, cabriolet tai Gran Coupe. D-segmentti.
 • 5-sarja: suuri auto -kokoluokan sedan, farmari tai Gran Turismo. E-segmentti.
 • 6-sarja: suuri auto -kokoluokan sedan, Gran Coupe tai Gran Turismo. E-segmentti.
 • 7-sarja: loistoluokan sedan. F-segmentti.

Numeroitujen mallien lisäksi BMW:llä on neljä erilaista kirjaimin eroteltua mallisarjaa:

 • X-mallit: katumaasturit ja crossoverit
 • Z-mallit: roadsterit
 • M-mallit: BMW AG:n tytäryhtiö BMW M GmbH (BMW Motorsport) valmistaa kahdenlaisia M-malleja. Täysveriset M-mallit ja M-viritteiset mallit.
 • I-mallit: sähköautot ja ladattavat hybridit

Mallimerkinnät ovat myös vaihdelleet vuosien aikana. Nyrkkisääntö oli, että 2,0-litraiset ja sitä suuremmalla iskutilavuudella olevat moottorit olivat aina kuusisylinterisiä (tai suurempia). 300-sarjan E46- ja E90-mallisarjojen yhteydessä esimerkiksi 328i-mallimerkintä tarkoitti 3-sarjalaista, jossa oli 2,8-litrainen vapaastihengittävä kuusisylinterinen bensiinimoottori. Vuonna 2011 esitellyn F30-mallisarjan 328i sen sijaan saikin konepeltinsä alle 2,0-litraisen turboahdetun nelisylinterisen moottorin. F30-mallisarjan myötä mallimerkinnästä ei voinut enää suoraan päätellä millä moottorilla kyseinen malli oli varusteltu.

BMW käyttää myös yhdestä kirjaimesta (G, F tai E) ja kahdesta numerosta muodostuvaa yhdistelmää mallisarjan eri sukupolvien erotteluun. Esimerkiksi uusimman sukupolevan 3-sarjan sedan on G20 ja 3-sarjan Touring on G21. Jos kaipaat apua BMW:n malli- tai mallisarjamerkintöjen tulkitsemisessa, Kamuxin asiantuntevat myyjät auttavat sinua mielellään.

BMW:n suorituskykyisimmät mallit tunnetaan M-etulitteestä, kuten esimerkiksi M3 ja M5. Myös M-etuliitteen käyttö on muuttunut BMW:llä takavuosista.

ALPINA luokitellaan autonvalmistajaksi, mutta käytännössä Alpina tekee omia versioitaan BMW:n tuotantomalleista yhdessä BMW:n tehtaiden kanssa. BMW Alpina -malliin saattaa olla tuotantomallista poiketen esimerkiksi lisätty mekaaninen ahdin ja auton ulkoasua sekä sisätiloja on muunneltu.

BMW kutsuu farmari-mallejaan nimellä Touring.

Vuonna 2019 BMW (tuttavallisemmin bemari) oli toiseksi haetuin automerkki Kamuxin sivustolla. Tutkimustemme mukaan suomalaisten mielestä BMW:t ovat tyylikkäitä, kalliita, nopeita, arvostettuja ja moderneja autoja.

Suosituimmat BMW mallit olivat 1-sarja, 2-sarja3-sarja, 4-sarja5-sarja, 6-sarja, 7-sarja ja varsinkin 320 sekä . Suosittu BMW:n katumaasturimalli on X5 ja coupe-mallinen crossover X6. BMW:n i3 on suosittu sähköauto (tai pistokehybridi REX-malli).

Cadillac

Cadillac on osa suurta yhdysvaltalaista General Motors (GM) -konsernia. Cadillac valmistaa pääasiassa suuria tai suurehkoja luksusautoja amerikkalaiseen makuun. Cadillacit ovat yleensä hyvin varusteltuja täyttääkseen mukavuudenhaluisten amerikkalaisten vaatimukset. Kamuxin sivustolla Cadillac oli vuonna 2019 katsotuimpien joukossa sijalla 37.

Suomessa suosittuja Cadillac malleja ovat muun muassa Escalade.

Chevrolet

Chevrolet on yhdysvaltalainen automerkki, jota valmistaa General Motors. Vuonna 2019 Chevrolet oli 19. katselluin automerkki Kamuxin sivustolla. Suosittuja Chevrolet urheiluautoja (muskeliautoja) ovat Corvette ja Camaro

Ford

Ford on Yhdysvalloista lähtöisin oleva autonvalmistaja. Fordin tehtaat valmistavat seuraavia liikennevälineitä: henkilöautot sekä hyötyajoneuvot, kuten pakettiautotkuorma-autot ja lava-autot (pickup). Tehokkaita Ford-malleja kutsutaan useimmiten RS- tai ST-mallinimillä. Vuonna 2019 Ford oli seitsemänneksi haetuin automerkki Kamuxin sivustolla.

Suosituimmat Ford mallit olivat Focus, Mondeo, Mustang, Ranger ja Transit.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz on Daimlerin valmistama saksalainen automerkki. Mercedes-Benziä pidetään ns. premium-automerkkinä. Mercedes-Benz (tuttavallisemmin mersu) valmistaa kattavasti henkilöautoja, pakettiautoja, kuorma-autoja, lava-autoja ja muita hyötyajoneuvoja. Mercedes-Benz AMG on on Mercedes-Benzin virallinen virityspaja, joka muokkaa alkuperäismalleja muun muassa korin, alustan ja moottorin osalta. AMG-malleissa on hyödynnetty esimerkiksi mekaanista ahdinta (remmiahdin) alkuperäismalleista poiketen Vuonna 2019 Mercedes-Benz oli kaikkein eniten haettu automerkki Kamuxin sivustolla! Tutkimustemme mukaan suomalaiset pitävät Mercedes-Benziä luotettavana, turvallisena, kalliina ja arvostettuna automerkkinä.

Suosituimmat Mercedes-Benz mallit olivat C-sarja ja E-sarja. Suosittu Mercedes Benz pakettiauto on Sprinter.

Mitsubishi

Mitsubishi on japanilaisen Mitsubishi Motors Corporationin valmistama automerkki. Mitsubishi on ollut edelläkävijä varsinkin pistokehybridi katumaastureiden valmistuksessa. Ladattava hybridi katumaasturi Mitsubishi Outlander PHEV on ollut useita vuosia Euroopan myydyin pistokehybridi. Kamuxin sivustolla Mitsubishi on ollut 13. haetuin merkki vuonna 2019.

Suositut Mitsubishi mallit ovat ASX, L200 ja Outlander.

Nissan

Nissan on japanilainen autovalmistaja. Vuoteen 1983 asti Nissan tunnettiin alkuperäisellä nimellään Datsun. Nissan on ilmoittanut, että vuodesta 2021 Infiniti-merkillä valmistettavat autot tulevat olemaan joko hybridejä tai täyssähköautoja. Nissan oli vuonna 2019 sijalla 10. Kamuxin sivuston katselluimmat merkit -listalla. 

Suositut Nissan mallit ovat Qashqai, Qashqai+2, Navara ja X-Trail.

Opel

Opel on Groupe PSA -konsernin omistaman Adam Opel AG:n valmistama automerkki. Irmscher tunnetaan Opeleihin erikoistuneena virityspajana. Kamuxin sivustolla Opel jäi vuonna 2019 yhden sijan TOP 10 -listan ulkopuolelle, sijoittuen 11. katselluimmaksi automerkiksi. 

Suosittuja Opel-malleja ovat Astra ja Insignia.

Skoda

Skoda (virallisesti Škoda) on Volkswagen-konserniin kuuluvan tšekkiläisen autonvalmistajan Škoda Auton valmistama automerkki. Suomalaisten suosioon on noussut varsinkin Skoda Octavia ja erityisesti Octavian RS-malli. Octavian pitkähkö peränylitys on antanut mahdollisuuden tehdä autoon suuren takakontin. Kamuxin sivustolla Skoda oli yhdeksänneksi katselluin automerkki vuonna 2019.

Myös Skoda Superb on suosittu Skoda-malli.

Toyota

Toyota on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Toyota on ollut useita vuosia peräkkäin Suomen myydyin automerkki. Toyotaa valmistaa Japanista lähtöisin oleva Toyota Motor Corporation, joka on maailman suurin autovalmistaja. Toyotaa pidetään yleisesti laadukkaana ja luotettavana merkkinä. Toyota kutsuu yleensä tilavampia mallejaan Verso-lisämallinimellä. Kamuxin sivustolla Toyota oli vuonna 2019 seitsemänneksi katselluin automerkki. Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksemme mukaan suomalaiset pitävät Toyotaa luotettavana, turvallisena ja vähäpäästöisenä perheautona.

Suositut Toyota mallit ovat AurisAvensis, Corolla, Rav4 ja Yaris.

Volkswagen

Volkswagen tai VW on saksalainen automerkki, jota valmistaa Euroopan suurin autovalmistaja Volkswagen AG. Volkswagenin ikonisin malli on todennäköisesti Kupla (Beetle). Volkswagen kutsuu farmari-mallejaan lisänimellä Variant. Kamuxin sivustolla Volkswagen oli kuudenneksi katselluin automerkki vuonna 2019. Tutkimuksemme mukaan suomalaiset mieltävät Volkswagenin perheautoja valmistavaksi automerkiksi.

Suositut Volkswagen mallit ovat Golf, Passat ja Polo. Muita suosittuja Volkswagen malleja ovat katumaasturi Tiguan, tila-auto Touran ja pakettiauto Transporter.

Volvo

Volvo on ruotsalainen liikennevälinevalmistaja, joka valmistaa henkilöautot, kuorma-autot, rekat ja monenlaiset muut moottoroidut liikennevälineet. Volvoa pidetään edelläkävijänä autoilun turvallisuusajattelussa ja Volvo onkin kehittänyt monia innovaatioita muun muassa turvavöiden ja turvatyynyjen saralla. Volvon sedan-mallisto on S-sarja, V-mallisto farmarit ja lopuksi XC-sarja kattaa katumaasturit sekä crossover-mallit. Volvo varustelutasoja ovat esimerkiksi Classic, Momentum, Inscription sekä R-Design. Volvo oli neljänneksi haetuin automerkki Kamuxin sivustolla vuonna 2019. Vuonna 2020 tehdyn tutkimuksemme mukaan suomalaiset pitävät Volvoa ylivoimaisesti turvallisimpana automerkkinä. Suomalaiset mieltävät Volvon myös luotettavaksi perhautoja valmistavaksi automerkiksi.

Suositut Volvo mallit ovat S60, V60, V70XC60, XC70 ja XC90.