5.4.2023

Suunnitteletko ulkomaanmatkaa autoillen? Selvitä ainakin nämä asiat ennakkoon 

Kiireetön automatka on mainio tapa toteuttaa mieleenpainuva reissu niin kotimaassa kuin ulkomailla. Pääsiäisen vapaapäivinä voi esimerkiksi suunnata eteläisempään Eurooppaan nauttimaan pidemmällä olevasta keväästä. 


Autolla tehdyllä matkalla pääsee rauhassa seuraamaan vaihtuvaa maisemaa, ja mikä parasta, myös pysähtymään juuri haluamiinsa paikkoihin. Matkasta voi nauttia luottavaisin mielin, kun tarvittavat selvitykset on tehty jo ennakkoon.  


Mitä sitten olisi hyvä huomioida ennen reissua? 


Kohdemaiden liikennesäännöt ja -kulttuuri voivat poiketa Suomen vastaavista, joten niihin kannattaa tutustua etukäteen. Myös tietyt vaatimukset autosi varustuksesta voivat poiketa totutusta: monissa maissa esimerkiksi ensiapulaukku, heijastinliivi ja palosammutin ovat pakollisia varusteita.  Vuodenaikojen vaihteessa tehtäviä ajomatkoja varten on hyvä myös varmistaa, millaiset talvi- ja kesärenkaita koskevat säännöt eri maissa pätevät.  


Varmista auton tekninen kunto ajoissa ennen matkaan lähtöä ja hoida tarvittaessa esimerkiksi öljyjen vaihto. Pidemmälle matkalle matkatavaroita voi kertyä mukaan tavallista enemmän, jolloin myös auton painolasti kasvaa. Pakkaa siis autosi turvallisesti niin, että painavimmat tavarat ovat tavaratilassa ja tarkista, että rengaspaineet ovat oikeat raskaammalle kuormalle. 


Kerää puhelimeesi jo ennakkoon tärkeät puhelinnumerot, joista voi olla apua vahingon tai hätätilanteen sattuessa. Tällaisia ovat esimerkiksi kohdemaiden hätänumerot, sekä oman vakuutusyhtiösi hätäpalvelunumero.  


Muista hankkia tarvittavat asiakirjat 


Jos olet ostanut autosi osamaksulla, jonka maksueriä on vielä jäljellä, tarvitset matkaasi varten maastavientivaltakirjan. Sellaisen saat hankittua olemalla yhteydessä rahoituksesi tarjoajaan. Tarkista myös vakuutusyhtiöltäsi, tarvitsetko mukaasi niin kutsutun vihreän kortin, joka toimii todistuksena voimassa olevasta liikennevakuutuksestasi. Suomalainen liikennevakuutus on pätevä ainakin Euroopan talousalueeseen kuuluvissa maissa sekä Sveitsissä. Vihreän kortin sopimusalueeseen kuulumattomissa maissa autolle täytyy hankkia paikallinen vakuutus.  


Pakkaa lisäksi mukaan todistus ajoneuvovakuutuksesta eli kaskosta, sekä ajoneuvon rekisteröintitodistuksen ensimmäinen, tekninen osa. Ota aina mukaan oma ajokorttisi, mutta huomioi, että joissain maissa voit tarvita myös kansainvälistä ajokorttia. Sen voit hankkia ennen matkaa Autoliitolta. Varmuuden vuoksi voit ottaa kaikista matkalla mukana olevista asiakirjoista vielä kopiot, joita säilytät eri paikassa alkuperäisten kanssa. Jos jokin alkuperäisistä asiakirjoista sitten katoaa matkalla, kopioversio voi auttaa uuden hankkimisessa. 


Ulkomaan automatkan budjetissa on hyvä huomioida tiemaksut, joita useissa Euroopan valtioissa maksetaan varsinkin moottoriteiden käytöstä.  


Kun suunnitelmat, asiakirjat ja varusteet ovat kunnossa, voit keskittyä olennaiseen ja suunnata tien päälle. Varaa aikaa myös maisemista, tauoista ja eväistä nautiskeluun – ne pitävät mielen virkeänä ja matkanteon turvallisena. 


Lisää aiheesta:


Säästä autoilussa – opettele taloudellisempi ajotapa

Tiedossa lomareissu autolla? Näin valmistaudut

Aika kuluu nopeasti tien päälläkin, kun on hauskaa – miten teillä perheautoillaan?Viimeisimmät