7.4.2021

Tiedossa lomareissu autolla? Näin valmistaudut

Moni suuntaa kesälomanviettoon autolla. Joku ajaa kesämökille parin tunnin matkan päähän, kun taas toinen lähtee autolla kiertämään Eurooppaa. Autoiletpa sitten Euroopassa tai kotimaassa, kannattaa autolomailijan valmistautua matkaan hyvin. Kamux kokosi muistilistan onnistuneeseen autolomaan.


Suunnittele reitti etukäteen

Ennen pitkää automatkaa kannattaa käyttää hetki matkan suunnitteluun. Matka omalle kesämökille ei välttämättä vaadi suurta suunnittelua, mutta mökkiläinenkin voi miettiä etukäteen esimerkiksi pysähdys- ja tankkauspaikat. Tämä on tärkeää etenkin, jos autoreissulla on mukana myös pieniä lapsia tai lemmikkejä, jotka eivät välttämättä jaksa istua autossa pitkiä aikoja kerrallaan.

Jos olet lähdössä entuudestaan tuntemattomalle reitille, kannattaa matkan suunnitteluun varata enemmän aikaa. Mieti etukäteen ainakin nämä asiat:

Montako pysähdystä tarvitaan
Milloin täytyy pysähtyä tankkaamaan
Missä ja milloin täytyy pysähtyä jaloittelemaan tai syömään
Huoltoasemien sijainnit
Kuinka pitkän matkan kuljettaja jaksaa ajaa yhdellä kertaa
Täytyykö matkalla yöpyä ja mistä löytyy majoitus
Mistä saat apua, jos auto hyytyy tielle tai rengas hajoaa

Jos tarkoituksena on kiertää esimerkiksi useita kohteita Euroopassa, kannattaa pätkiä matkat tarpeeksi lyhyiksi pätkiksi. Päivässä ei välttämättä kannata ajaa kahdeksaa tuntia kerralla, vaan pätkiä matkat korkeintaan muutaman tunnin mittaisiksi. Usein kaupunkien välilläkin on paljon nähtävää, josta kannattaa ottaa selvää jo matkaa suunnitellessa. Euroopassa matkaavan kannattaa ottaa huomioon myös se, että suurkaupunkien keskustoissa saattaa olla voimassa joitakin rajoituksia henkilöautoille.


Tarkista auton kunto ja huolla tarvittaessa

Auton kunto on olennaista, kun varaudutaan pidempään automatkaan. Ennen matkalle lähtöä kannattaakin tarkistaa auton kunto ja tehdä määräaikaishuolto sekä korjata mahdolliset viat. Vaikka auton huoltokirja olisikin priimaa, eikä vikoja ole tiedossa, kannattaa tarkistaa ainakin seuraavat asiat:

Öljynsuodattimen kunto
Moottoriöljyn määrä ja mahdollinen öljynvaihto
Jäähdytinnesteen määrä
Pyyhkijöiden kunto – vaihda sulat tarvittaessa
Pissapoika – täytä tarvittaessa
Renkaiden kunto ja rengaspaineet


Varaudu myös mutkiin matkassa

Ennen matkalle lähtöä kannattaa vielä tarkistaa, että mukana on kaikki tarvittava. Matkatavaroiden lisäksi kannattaa tarkistaa, että auton takakontista löytyy esimerkiksi pakollinen varoituskolmio. Lisäksi mukaan kannattaa varata ainakin moottoriöljyä, lasinpesunestettä ja ensiapulaukku. Lasten kanssa matka sujuu mukavammin, jos olet varannut heille jotakin viihdykettä. Koiraa varten kannattaa ottaa mukaan täysi vesipullo ja jokin kippo, josta koira voi juoda levähdyspaikalla. Helteellä kannattaa muistaa varata juomavettä mukaan myös ihmisille.


Pakkaa autoosi lomaa varten ainakin seuraavat asiat:

Varoituskolmio
Moottoriöljyä
Lasinpesunestettä
Ensiapulaukku
Mahdolliset matka-asiakirjat (passit ym.)
Auton asiakirjat (katso tarvittavat asiakirjat Autoliiton sivuilta)
Muut kohdemaassa pakolliset varusteet (esim. sammutin tai heijastinliivi)

Lisäksi kannattaa varmistaa ennen matkalle lähtöä, että vakuutuksesi kattaa vahingot myös kohdemaassa. Jos sinulla ei ole erillistä navigaattoria ja olet suuntaamassa ulkomaille, varmista nettiyhteytesi toimivuus ja kustannukset vielä omalta operaattoriltasi.

Autolla on mukava matkustaa pidemmällekin, kun valmistautuminen on tehty hyvin. Omalla autolla voit tulla ja mennä vapaasti, etkä joudu olemaan aikataulujen tai joukkoliikenteen armoilla. Pidä etapit tarpeeksi lyhyinä, muista levätä pitkien ajomatkojen jälkeen ja nauti lomastasi.

P.S. Jos onnistunut autoloma vaatii auton vaihtoa, kurkkaa tästä Kamuxin autovalikoima.

Viimeisimmät