6.7.2023

Aika kuluu nopeasti tien päälläkin, kun on hauskaa – miten teillä perheautoillaan?

Kesälomakausi on täällä ja monet suuntaavat autolla reissuun koko perheen voimin. Vaikka road tripin sijaan tavoitteena olisikin päästä määränpäähän mahdollisimman ripeästi, automatka voi silti olla osa kesäseikkailua. Mitä sitten on hyvä muistaa, jotta perheautoilu sujuu mukavasti ja turvallisesti? Auton tekninen toimiminen, perusvarusteet sekä nesteet on tietenkin hyvä tarkistaa varsinkin ennen pidempiä ajomatkoja, lasten turvaistuimia unohtamatta. Kuljettajan keskittyminen ja virkeä olo on kuitenkin myös kaikkien turvallisuudelle välttämätön asia. Suunnittele siis ennalta kuskille ja perheen pienimmille sopivat tauot, matkustamoon pakattavat tarvikkeet, sekä autoon sopivaa matkapuuhastelua.  


Vettä ja pientä evästä kannattaa aina pitää matkustamossa mukana. Samoin kosteuspyyhkeitä kannattaa olla käden ulottuvilla. Lasten kanssa pienet tauot eväiden syömiseen ja jaloitteluun ovat tosin hyvä tapa pitää meno takapenkillä rauhallisena. Lyhyistäkin tauoista voi muodostua hauskoja yhteisiä kokemuksia: Suomessa on paljon hienoja taukopaikkoja, joista löytyy nähtävää ja lapsille puuhattavaa, tai esimerkiksi kauniita järvimaisemia. 


Kevyellä varustautumisella olon saa tehtyä mukavaksi myös, kun automatka jatkuu. Esimerkiksi niskatyynyllä torkkuvat matkalaiset välttyvät niskajumeilta ja ikkunoihin asetettavat aurinkosuojat pitävät olon viileänä yhdessä ilmastoinnin kanssa. Hyvä aurinkosuoja ei peitä näkyvyyttä ja on hyödyllinen varuste vuodenajasta riippumatta. Joistain automalleissa aurinkosuojat löytyvät jo valmiiksi takapenkin varustuksesta. 


Helppoa matkapuuhastelua ovat esimerkiksi koko perheelle sopivat äänikirjat tai yhdessä kootun soittolistan kuuntelu. Tietovisailu onnistuu hyvin myös autossa. Monille matkalukeminen sekä tabletilta tai auton takapenkin näyttöruuduilta katseltavat ohjelmat ovat myös mieluisaa viihdykettä. Tarkista silloin, että autoon sopivat laitteiden latauspiuhat ovat mukana. Näytön tai kirjan katsominen saattaa toisinaan aiheuttaa myös matkapahoinvointia. Matkustajien kannattaa siis suunnata katse välillä ulos, maisemienkin takia.  Automatkoista sekä eri reiteistä jää hauskoja muistijälkiä, kun kehittää matkoille omia pelejä – aina kuitenkin niin, että kuljettajan keskittyminen pysyy turvallisesti myös liikenteessä.  Kokeilkaa aluksi vaikka näitä: 


  • Arvatkaa jokainen, minkä värisiä autoja tulee eniten vastaan seuraavan viiden, tai kymmenen minuutin aikana. Jokainen laskee valitsemansa värin edustajat. 

  • Mikä on ensimmäinen kirjain seuraavan vastaantulevan auton rekisterikilvessä? Montako samalla kirjaimella alkavaa sanaa keksitte?

  • Tarkkailkaa, tunnistatteko vastaan tulevien autojen merkit. 

  • Mitä erikoisia paikannimiä tai nähtävyyksiä bongaatte reitin varrelta? Näitä takapenkin väki voi tutkailla myös kartalta ja oppia samalla seuraamaan siitä matkan etenemistä. Lisää perheautoilusta:


Kamux listaa edullisten perheautojen parhaat

Mihin perheautossa kannattaa kiinnittää huomiota?

Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuuttaViimeisimmät