26.10.2021

Mihin perheautossa kannattaa kiinnittää huomiota?

Kun perhe kasvaa, saattaa edessä olla myös autonvaihto. Etenkin, jos nykyinen auto on mallia kaksipaikkainen coupé tai cabriolet, on edessä autokaupoilla käyminen jo ennen uuden perheenjäsenen syntymää.

Lapsi laittaa monet elämän prioriteetit uusiksi ja tämä pätee myös autoon. Jos aiemmin autokaupoilla on kiinnostanut lähinnä auton ulkonäkö ja moottorin tehokkuus, saattaa perheauton valinta tuntua hämmentävältä. Aiemmasta blogitekstistämme löydät listattuna parhaat edulliset perheautot. Tässä tekstissä puolestaan pureudumme siihen, mitkä ovat tärkeimmät asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota perheautoa ostettaessa.


Säilytystilat

Useimmissa henkilöautoissa on istumapaikat viidelle ihmiselle, joten ensimmäistä lastaan odottava perhe ei välttämättä osaa ajatella, että autolta vaadittaisiin normaalia enempää säilytystilaa. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Lapsi tuo mukanaan suuren määrän tavaraa, joka on saatava mahtumaan autoon. Yksi tilaa vievimmistä hankinnoista ovat tietenkin vaunut. Suurin osa nykyaikaisista vaunuista on onneksi suunniteltu niin, että ne taittuvat pieneen tilaan. Myös pyörät ovat useimmiten irrotettavat. Ei siis ole mahdotonta mahduttaa vaunuja myös sedaniin. Farmari ei siis ole välttämätön kolmihenkiselle perheelle.

Vaunujen lisäksi tilaa vie myös hoitolaukku, jota pienen lapsen vanhemmat joutuvat useimmiten kuljettamaan mukana kaikkialla. Lapsen tavaroiden lisäksi olisi tietysti mukavaa, että autoon mahtuisivat myös vanhempien laukut ja tarvittaessa myös esimerkiksi matkalaukku, jos autolla lähdetään pidemmälle reissulle.

Tilan tarve siis kasvaa perheenlisäyksen myötä. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon myös autokaupoilla.


Takapenkin varustelu

Lapsi kulkee autossa useimmiten takapenkillä. Vanhempien elämää helpottaa, jos takapenkiltä löytyy nykyisin jo hyvin yleinen Isofix-kiinnitysmekanismi. Isofix-järjestelmän avulla lapsen turvaistuimen saa kytkettyä autosta löytyviin vastakappaleisiin. Isofix parantaa turvaistuinten turvallisuutta, sillä sen avulla turvaistuin tulee kytkettyä autoon aina oikein ja turvallisesti.

Isofix-helpottaa myös pienen vauvan kanssa liikkumista, sillä autoon voi kiinnittää pysyvästi turvakaukalon telakan, johon turvakaukalo on helppo kiinnittää nopeasti aina tarpeen mukaan. Samalla tavalla kaukalon saa aina irti telakan jäädessä kiinni autoon. Tämä nopeuttaa istuimen kiinnittämistä entisestään.

Isofix-järjestelmä on ollut vuodesta 2014 lähtien pakollinen kaikissa uusissa henkilöautoissa. Jos takapenkillä kulkee enemmän kuin kaksi lasta, kannattaa varmistaa, että autosta löytyy kolme Isofixiä. Takapenkin keskipaikalta järjestelmää ei nimittäin aina löydy. Esimerkiksi Peugeot 5008 -mallista Isofix-kiinnikkeet löytyvät takapenkin kaikilta kolmelta paikalta.


Muu turvavarustelu

Kun perhe kasvaa, alkaa auton turvallisuuskin kiinnostaa ihan uudella tavalla. Kun olet ostamassa perheautoa, kannattaa katsoa, löytyvätkö autosta nämä turvallisuutta parantavat varusteet:

 


Peruutustutka
Kaistavahti
Turvavyömuistutin myös takapenkillä
Turvavyön kiristin
Vyövoiman rajoitin
Automaattijarrut
Piiskaheilahdussuoja
Ajonvakautusjärjestelmä


 

Nykyajan autot ovat pääosin todella turvallisia ja useimmista autoista hyvät turvavarusteet löytyvät ihan vakioina. Usein auton turvallisuuden vuoksi ei siis joudu tinkimään omista mieltymyksistään. Hyvin vanhat ja huonosti varustellut autot ovat oikeastaan ainoat, joita perheellisen ja muutenkin turvallisuudesta huolta kantavan kannattaa vältellä.

 

Kannattaa muutenkin muistaa, että perheauton kriteerit täyttäviä autoja löytyy markkinoilta pilvin pimein. Et siis luultavasti joudu tinkimään monistakaan tärkeinä pitämistäsi ominaisuuksista. Tila, turvallisuus ja elämää helpottavat Isofix-kiinnitykset ovat perheauton tärkeimmät ominaisuudet.

Viimeisimmät