27.10.2021

Autoverouudistus ei vaikuta käytetyn auton hintaan tai verotukseen

Vuoden 2018 syyskuun alku tuli ja meni, samalla astui voimaan uusi autoverolaki. Tämä tarkoitti muutoksia uusien autojen verotuksessa. Uuden lain myötä autovero perustuu entistä tarkempaan hiilidioksidipäästöjen mittaukseen. 1.9.2018 jälkeen uusien autojen päästöt ilmoitetaan WLTP-päästömittaustestin perusteella.

Uusi testi on aikaisempaa testiä totuudenmukaisempi, joten luultavasti lähes kaikkien autojen ilmoitetut päästöt tulevat kasvamaan. Uusi testi ottaa huomioon myös lisävarusteiden vaikutuksen päästöihin. Siksi tulevaisuudessa lisävarusteet saattavat vaikuttaa auton verotukseen.


Vaikuttaa rajatusti käytettyihin autoihin


Käytetyn auton ostoa harkitsevan ei kuitenkaan kannata olla huolissaan. Autoveron uudistuminen koskee ainoastaan 1.9.2018 ja sen jälkeen ensirekisteröityjä henkilöautoja. Ennen syyskuun alkua tyyppihyväksytyt autot tullaan jatkossakin verottamaan aikeisemman NEDC-testin mukaisen verotaulukon mukaan. Vanhaa taulukkoa sovelletaan käytetyillä autoilla hamaan tulevaisuuteen.

Verouudistus ei siis vaikuta käytetyn auton hintaan tai verotukseen ellet ole ostamassa 1.9.2018 jälkeen ensirekisteröityä henkilöautoa tai tuomassa sellaista Suomeen.


Vaikutus uuden auton hintaan vaihtelee


Uudenkaan auton ostajan ei kannata menettää verotuksen takia yöuniaan, sillä useimpien henkilöautojen autovero pysyy suunnilleen nykyisellä tasolla. Jos auton hiilidioksidipäästöt ovat alle 140 grammaa kilometriltä, ei syytä huoleen pitäisi olla. Suurin osa autoista jääkin tuon päästörajan alle.

Suuria korotuksia on luvassa ainoastaan sellaisten autojen verotukseen, jotka ovat normaalia suuripäästöisimpiä. Suurin vaikutus veromuutoksella on autoihin, joiden hiilidioksidipäästöt ovat yli 200 grammaa kilometriltä. Poikkeustapauksissa verotuksen vaikutus hintaan voi olla jopa tuhansia euroja. Veromuutos ei koske myöskään näitä poikkeuksellisen suuripäästöisiä autoja, jos ne ostetaan käytettyinä. Etenkin viime vuosina suosiotaan kasvattaneet nelivetoautot ovat nyt käytettynä todella houkuttelevan hintaisia verrattuna vastaaviin uusiin autoihin.

Autoverouudistuksesta huolimatta viisainta on edelleen ostaa auto, joka sopii omaan elämäntilanteeseen. Omiin tarpeisiin suhteutettu auto on usein omistajalleen se kaikista edullisin ja järkevin ratkaisu. Tutustu Kamuxin vaihtoautovalikoimaan tästä.


Viimeisimmät