7.4.2021

Auto syyskuntoon - muista ainakin nämä 3 asiaa!

Helteinen kesä on kääntynyt syksyksi, mutta kurakelit antavat toistaiseksi odottaa itseään. Syysauringosta nauttiessa on helppo unohtaa, että pakkasaamut ja tiellä lentävä loska vaanivat aivan nurkan takana.

Kuraiset syyskelit ja lähestyvä talvi asettavat haasteita myös autoilijalle ja huono sää rasittaa myös autoa kesäkelejä enemmän. Siksi autonomistajan kannattaakin huoltaa ja varustaa auto syksyn ja talven varalle hyvissä ajoin.

Kamux kokosi vinkkejä auton syyshuoltoon. Näiden tee se itse -vinkkien lisäksi autoilijan täytyy huolehtia myös määräaikaishuollot ja mahdollisemmat isommat remontit yhdessä ammattilaisen kanssa.


Pesu

Jos autosi takapuskuria peittää vielä paksu kerros rutikuivan mökkitien pölyä, on nyt oikea aika huuhtoa kesän merkit pois autostasi. Samoin rantapäivän jälkeen jaloista penkkien alle karisseet hiekat kannattaa viimeistään nyt siivota pois. Auton säännöllinen pesu suojaa maalipintaa vaurioilta. Myös sisätilojen puhdistus on tärkeää, jos haluat pitää pinnat priimakunnossa.

Kun peset autoasi, muista käyttää autolle tarkoitettuja puhdistusaineita. Näitä löytyy onneksi lähes jokaiselta huoltoasemalta. Sisätilat puolestaan kannattaa imuroida huolellisesti, lattiamatot pestä ja pinnat pyyhkiä lisäksi auton sisätilojen puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistuspyyhkeillä. Muista putsata tuulilasi ja auton muut ikkunat myös sisäpuolelta.


Vahaus

Auto kannattaa vahata kaksi kertaa vuodessa. Vahaus on erityisen hyvä idea ennen kurakelien alkamista, sillä vahaus auttaa suojaamaan auton maalipintaa ja lisäksi se helpottaa auton pitämistä puhtaana. Vahattuun pintaan lika ja kura eivät tartu samalla tavalla kuin vahaamattomaan.

Auton voi vahata itse tai sen voi antaa myös ammattilaisen tehtäväksi. Jos käytät autosi ammattilaisella käsinpesussa, sisältyy tähän usein myös vahaus tai sellaisen saa usein sisällytettyä pesuun pienellä lisämaksulla. Myös erilaiset paremmat automaattipesut sisältävät usein jonkinlaisen vahauksen, joskin käsin tehtynä vahaus on yleensä tarkemmin tehty ja siksi myös parempi.

Jos päädyt vahaamaan autosi itse, muista aina pestä auto huolellisesti ennen vahaamista. Anna auton myös kuivua rauhassa pesun jälkeen. Vahausta ei kannata tehdä auringonpaisteessa, mutta sateinenkaan keli ei liiallisen kosteuden takia ole optimaalinen. Pilvinen tai puolipilvinen keli ilman sadetta on paras vahauskeli.

Auton vahaamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, ainakin muutaman tunnin verran. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että välineet ovat kunnossa. Vanhat, hiekkaiset ja kuluneet rätit tai vanhat T-paidat eivät yleensä tuota sitä parasta lopputulosta.


Tarkista auton varustus

Ensimmäiset pakkaset tulevat usein yllättäen ja usein se ensilumikin pääsee yllättämään autoilijat. Mitäpä jos tänä vuonna ottaisitkin talven vastaan hyvin valmistautuneena?

Ei ole ollenkaan liian aikaista tarkistaa, että kotoa tai jopa autosta löytyy pakkasenkestävää lasinpesunestettä. Loskaisilla teillä ei nimittäin kauaa pärjää, jos pissapojan nesteytys ei ole kunnossa. Samasta syystä kannattaa nyt tarkistaa myös pyyhkijöiden toiminta ja pyyhkijänsulat. Jos pyyhkijä pyyhkimisen sijaan jättää jälkeensä vain vetiset raidat, on ehkä aika päivittää sulat ennen kuin todelliset loskakelit pääsevät yllättämään.

Syksy tuo mukanaan myös pimeyden. Siitä selviää kunnollisilla valoilla. Tarkista siis valojesi kunto. Onko lamppuja palanut? Valaisevatko ne kunnolla vai onko ajovaloista irtoava valonsäde luokkaa säälittävä? Entä kaukovalot, toimivatko ne kunnolla? Miten lienee valojen kohdistuksen laita? Entä sumuvalot? Löytyykö niitä ja jos löytyy, toimivatko ne kunnolla?

Jokainen suomalainen tietää tunteen, kun on aamulla lähdössä töihin ja löytääkin autonsa pihalta tuulilasi jäässä. Eipä se mitään haittaa, kiire ehkä tulee, mutta raapata täytyy. Mutta löytyykö autosta jääraappa? Entäpä lumiharja? Jos vastaus on kielteinen, vielä ehdit korjata tilanteen ilman paniikkia.

Vaikka syksy ei olekaan vielä kovin pitkällä, kannattaa nyt uhrata muutama ajatus myös talvirenkaille. Muistele ainakin, millaisessa kunnossa ne olivat keväällä, kun laitoit ne säilöön. Jos suurin osa nastoista on jo tippunut pois tai jos renkaan pinta alkaa olla sileä, on ehkä aika hankkia uudet renkaat.

Talvi tulee, samoin huonot ajokelit. Varustautumalla ja valmistautumalla se ei kuitenkaan pääse yllättämään. Joskus auto kaipaa suurempaa päivitystä ennen kurakelien saapumista. Olisiko tänä vuonna aika päivittää autoa? Katso uusi auto itsellesi Kamuxin valtavasta Suomen suurimmasta yli 5000 auton valikoimasta!


Viimeisimmät