18.6.2021

Avoauto ostetaan tunteella, ei järjellä

Kun ensimmäiset kesäiset hellepäivät saapuvat, Suomen kaduille ilmestyvät moottoripyörien lisäksi myös Kamuxin avoautot. Kesäfiilistelyyn avoauto onkin takuuvarma valinta, vaikka Suomen sääolosuhteet asettavat joitakin haasteita avoautoilijalle.


Kiinnitä huomiota katon materiaaliin

Vaikka avoautolla mielellään ajelisikin katto alhaalla, hiukset tuulessa hulmuten, kannattaa kattomateriaalille silti suoda ajatus tai toinenkin. Paljon riippuu siitä, millaiseen käyttötarkoitukseen auto ollaan hankkimassa. Jos haluat nauttia avoautostasi ympäri vuoden ja käyttää sitä myös talviajoon, kannattaa ehdottomasti valita kovakattoinen malli. Se pitää paremmin lämpöä, sadetta ja lunta, ja on lisäksi kangaskattoa hiljaisempi. Mercedes-Benz SLK tarjoaa erinomaisen kokoontaittuvan kovakaton, jota Daimler kutsuu nimellä vario roof ja jolla roadsterista tulee coupe parissakymmenessä sekunnissa.

Kangaskattoinen avoauto ei oikein sovi ympärivuotiseen käyttöön Suomessa, mutta jos tarkoitus on hankkia avoauto pääasiassa kesäfiilistelyyn, on rättikatto usein se edullisempi vaihtoehto. Kangaskatoissakin on eroa. Useimmissa avoautoissa on yksinkertainen purjekangaskatto, joka päästää esimerkiksi pölyn sisätiloihin. Joissakin malleissa rättikattoonkin on panostettu enemmän. Esimerkiksi Mercedes CLS -autossa on kaksinkertainen kangaskatto, joka eristää yksinkertaista kattoa paremmin ja on lisäksi varsin hiljainen.


Kenelle avoauto sopii?

Ennen avoauton ostamista kannattaa tietysti kartoittaa omat käyttötarpeet. Normaalia autoa pienempien säilytystilojensa vuoksi avoauto ei yleensä ole perheellisten ykkösvaihtoehto. Kokoontaitettu katto vie yleensä runsaasti tilaa tavaratilasta. Jos kaipaat autolta käytännöllisyyttä ja suuria säilytystiloja, ei avoauto ehkä ole se ykkösvaihtoehto. Perheen kakkosautoksi avoauto sen sijaan on oikein sopiva vaihtoehto.

Kesäautoa etsivälle avoauto on tietysti se ykkösvaihtoehto. Mikä olisikaan parempi tapa nauttia kesästä kuin tuntea auringon porotus niskassa ja tuulen humina korvissa. Kesäautoilijankin kannattaa kuitenkin uhrata muutama ajatus talvelle. Kovakattoiseen autoon kannattaa investoida ainakin silloin, jos autoa ei ole mahdollista säilyttää autotallissa tai katoksessa talven yli.


Avoautomalleja löytyy monelta tunnetulta merkiltä

Avoautoja on tarjolla laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy varmasti se oma suosikki. Esimerkiksi BMW Z4 on klassinen kesäauto, jonka ratissa pääsee nauttimaan kesästä oikein kunnolla. Kova sähköisesti taittuva katto takaa sen, että autolla on mukava ajaa säällä kuin säällä.

Bemareiden lisäksi avomalleja löytyy myös Mersulta ja Audilta. Myös halvemman hintaluokan autoista löytyy avomalleja. Esimerkiksi Peugeotin tai Fiatin avomalleilla pääsee myös mukavasti kesäfiilikseen. Avoauto on valinta, jota on turha perustella järjellä. Avoauto ostetaan tunnepohjalta. Avoauton ostaa ihminen, joka haluaa nauttia kesällä ajamisesta ja tietynlaisesta vapaudesta. Avoauton ratissa kokemaan hienoja elämyksiä samaan tapaan kuin moottoripyörällä.

Viimeisimmät