10.8.2023

Ekaluokkalaiset lähtevät koulutielle – Ole tarkkana erityisesti suojateiden läheisyydessä

Peruskoululaisten uusi lukuvuosi käynnistyy lähes kaikissa peruskouluissa viikolla 32, yleisimmin 10. elokuuta 2023.  Koulujen alkaessa liikenteeseen lähtee ekaluokkalaisia, jotka taittavat koulumatkaansa ensimmäisiä kertoja. Vaikka taajamissa ajaessaan tulee noudattaa varovaisuutta ympäri vuoden, nyt on aika olla erityisen tarkkana.  


Pidä siis tilannenopeudet sellaisina, että nopea reagointi yllättäviin tilanteisiin on mahdollista.  


Liikenne on kaikkien tiellä liikkujien yhteispeliä. Kun lapset aloittavat koulutaipaleensa, autonkuljettajien rooli korostuu entisestään. Lapset vasta harjoittelevat liikennesääntöjä ja tielläliikkujina toimimista, eivätkä kokemattomat pienet jalankulkijat osaa välttämättä seurata liikennettä, ennakoida tai tarpeen tullen varoa autoja. Lisäksi heidän huomionsa tai havainnointinsa ei välttämättä kohdistu aina ympäristöön. Moni kulkee kännykkä kädessä ja kuulokkeet korvilla.  

 

Autoilijoiden on syytä jättää ratissa ollessaan kännykkä rauhaan. Pidä tilannenopeus alhaisena ja varaa itsellesi lisää matka-aikaa  


Tilannenopeuden laskeminen on varmin tapa parantaa pienten koululaisten turvallisuutta. Yllättäviin tilanteisiin on helpompi reagoida, kun nopeudet ovat alhaisemmat. Lisäksi kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan lisää kaikkien turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Samalla se parantaa näkyvyyttä ympäristöön. 


Elokuussa ajomatkoihin onkin hyvä varata normaalia enemmän aikaa. Kiire ei pääse yllättämään eivätkä matalammat nopeudet turhauttamaan, kun lähtee liikkeelle 5–10 minuuttia normaalia aiemmin.  Tarkkana erityisesti suojateillä ja pysäköintialueilla  


Erityisesti suojateiden läheisyydessä vaaditaan valppautta. Suomen tieliikennelaki velvoittaa antamaan suojatietä ylittävälle jalankulkijalle tietä. Suojatien lähestyessä onkin aina valmistauduttava pysähtymään. Jos toinen auto on pysähtynyt tai hiljentämässä vauhtia lähestyessään suojatietä, tulee itsekin olla tarkkana.  


Muista, että suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ajoneuvojen väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos näkyvyys suojatielle on jollain tavalla rajoittunut, tulee vauhtia hidastaa ja tarvittaessa pysäyttää auto ennen suojatietä.  


Risteysalueiden lisäksi myös pysäköintialueilla on syytä olla tarkkana. Pienet lapset jäävät ajoneuvojen kuljettajien näkökulmasta katsottuna herkästi piiloon esimerkiksi pysäköityjen autojen tai kasvillisuuden taakse. Kuljettaja ei myöskään välttämättä huomaa auton takaa tai keulan etukulman lähellä kulkevaa lasta.  Lisää turvallisesta autoilusta:

Auton merkkivalot palavat taas – milloin on syytä huolestua?

Juhannusreissu edessä? Älä aja väsyneenä – lyhytkin paussi virkistää

Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuutta


Viimeisimmät