28.4.2023

Katupöly voi laskea auton arvoa – asiantuntija listaa keinot, joilla vältyt vaurioilta

Keväinen sää kohoavine lämpötiloineen tuo mukanaan monen autoilijan odottamat kuivat ja sulat tiet. Varjopuolena on kuitenkin katupöly, joka voi olla vahingollista auton pinnoille ja laitteille. Auringon lämmittäessä pöly ja lika polttavat maalipintaa ja pinta kuluu.  


Kamuxin maajohtaja Jani Koivu muistuttaa, että ennaltaehkäisyllä ja oikeaoppisella puhdistuksella on suuri merkitys auton arvon säilymiselle.  


”Varsinkin auton erilaiset tutkat, kuten peruutustutka, voivat häiriintyä pölystä. Laitteiden herkkiä sensoreita kannattaakin pitää silmällä, jotta niihin ei pääse kerääntymään likaa. Näin ne pysyvät toimintakunnossa, eivätkä myöskään ota liasta häiriötä ja herjaa turhaan ajon aikana”, Koivu sanoo.   


Katupölykaudella ilmassa leijailevat hiukkaset vastaavat pientä hiekkamyrskyä, joka vaikuttaa väistämättä myös auton maalipintaan. Tuulilasikin voi naarmuuntua herkästi, kun pöly jää tuulilasinpyyhinten ja lasin väliin. Runsaasti pölyä on etenkin vilkkailla teillä sekä kaupunkien keskusta-alueilla, joissa se voi päätyä myös ilmastointilaitteeseen.  


”Keväällä on hyvä hetki vaihtaa auton sisäilmansuodatin, sillä talven aikana se ehtii keräämään paljon likaa suodattamastaan ilmasta. Suodattimen vaihto ei kuulu kaikkien automerkkien huolto-ohjelmiin, joten asia kannattaa tarkistaa. Joihinkin automalleihin vaihdon pystyy tekemään suhteellisen helposti itsekin, kun taas joissain suodattimen sijainti on liian haastava. Tätä voi selvittää esimerkiksi oman auton käyttöohjekirjasta, josta löytyy yleensä jonkinlainen kuvaus toimenpiteestä”, Jani Koivu neuvoo. 


Säännöllinen peseminen kannattaa – putsaa auton lisäksi myös pesuvälineet 


Auton puhtaus ei ole vain esteettinen asia, vaan sillä on myös taloudellinen merkitys. Auton säännöllinen peseminen palkitsee jälleenmyyntihinnassa.  


”Pölyn ja lian hankaamat naarmut auton maalipinnassa voivat vaikuttaa merkittävästi auton jälleenmyyntiarvoon. Tekemättä jääneet tai huolimattomasti tehdyt pesut voivat vähentää myyntihinnasta satoja euroja”, Koivu painottaa.  


Katupölykaudella on Koivun mukaan tavallistakin tärkeämpää muistaa, että auton maalipintoja ei tule missään nimessä pyyhkiä tai harjata, sillä muuten hiukkaset pääsevät hankaamaan maalia. Samoin käy, jos pesuvälineet ovat jääneet likaisiksi aiemmasta käytöstä.  


Varaudu siis katupölykauteen ainakin näillä toimilla: 


 1. 1.

  Vahaa autosi hyvissä ajoin. Vahakerros suojaa maalipintaa ja ehkäisee pölyn tarttumista. 

 2. 2.

  Pese auto riittävän usein, mielellään ainakin kerran kuukaudessa. Näin pöly ei pääse pinttymään.  

 3. 3.

  Puhdista autonpesuvälineet esimerkiksi painepesurilla, jotta niihin ei jää pintoja hankaavia hiukkasia. 

 4. 4.

  Sulje ilmastointi hetkeksi pölyisimmillä paikoilla, jolloin laitteeseen ei pääse niin paljoa hiukkasia. 

 5. 5.

  Vaihda sisäilmansuodatin. Toimiva suodatin estää pölyä pääsemästä matkustajien hengitysilmaan ja auton sisäpinnoille. 

 

”Tuulilasin ja peilien puhtaudesta huolehtiminen on myös merkittävä turvallisuuskysymys. Moni varmasti tietää sen tunteen, kun kevätaurinko luo säteensä pölyiseen tuulilasiin ja kuljettajan näkymä tiehen sumenee. Peilien kanssa on sama juttu, ja näkyvyydestä on kriittisen tärkeää huolehtia sekä itsensä että muiden kannalta”, Koivu summaa. 
 


Viimeisimmät