12.4.2021

Mikä on kessy tai keyless ja miten se toimii?

Tämä artikkeli kuuluu Kamuxilta usein kysyttyjen kysymysten sarjaan. Pyrimme vastaamaan asiakkaitamme askarruttaviin päivän polttaviin kysymyksiin. Tällä kertaa kerromme mikä on KESSY- tai keyless-järjestelmä.


Mikä on KESSY tai keyless ja miten se toimii?

Yhä useammassa uudessa autossa on vakiovarusteena niin sanottu KESSY- tai keyless-järjestelmä. Tällä tarkoitetaan auton avaimetonta käynnistys- ja/tai lukitusjärjestelmää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että auton avaamista tai käynnistystä varten ei tarvitse koskea itse avaimeen. Riittää, että avain on esimerkiksi taskussasi tai ajon aikana missä tahansa auton sisäpuolella.

Käytännössä KESSY:n tai keyless-toiminnon avulla vältyt avainten esiin kaivamiselta. Kunhan avain on mukanasi, liikkuminen on vaivatonta. Myös auton tavaratila toimii ilman avaimia ja luukku aukeaa napista painamalla, kunhan auton avain on jossakin lähettyvillä. Uusimmissa autoissa jalan heilautus takapuskurin alla lähettää tunnistimen kautta signaalin autolle ja takakontin luukku aukeaa.


Lukitus aukeaa ovenkahvaan tarttumalla

Avaimettoman käynnistyksen omaavissa autoissa on sisällä erillinen ohjainlaite, joka aktivoituu kuljettajan ovenkahvaa koskettamalla. Ohjainlaite lähettää tällöin signaalin auton avaimelle. Kantosäde on useimmissa avaimissa noin puolitoista metriä, joten esimerkiksi taskussa oleva avain reagoi signaaliin ja lähettää vastaavasti signaalin takaisin ohjainlaitteelle.  Käytännössä tämä tapahtuu useita kertoja edestakaisin, jotta ohjainlaite varmistuu avaimen aitoudesta. 

Kun avain on tunnistettu, ohjainlaite lähettää avaussignaalin auton lukitukselle, jolloin ovet aukeavat. Prosessi kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä tämä ei näy viiveenä käyttäjälle. Ovet avautuvat lähes välittömästi ovenkahvaan tarttumisen jälkeen. Joissain autoissa, kuten Mitsubishi Outlandereissa, ovenkahvan vieressä on pieni painike, jota painamalla ovet avautuvat.

Samoin auton lukitseminen tapahtuu koskettamalla ovenkahvassa olevaa erillistä tunnistuskohtaa. Tällöin avaimen pitää olla auton ulkopuolella, sillä lukitus ei pääsääntöisesti toimi, jos avain on autossa sisällä. Myös lukituksessa avaimen kantosäde on noin 1,5 metriä. Ovien lukkiutuminen kannattaa opetella tarkistamaan takaovesta, sillä kuljettajan ovenkahvan koskettaminen saattaa monissa autoissa avata ovet.


KESSY tai keyless yleensä myös käynnistää auton ilman avainta

Avainta ei tarvita KESSY tai keyless –autoissa yleensä myöskään käynnistykseen. Auton ohjainlaite tunnistaa autossa sisällä olevan avaimen ja sallii tällöin auton käynnistyksen. Useimmissa automalleissa auton virrat saa kytkettyä päälle painamalla käynnistysnappia. Jos auto halutaan käynnistää, painetaan käynnistysnapin lisäksi useimmissa automaattivaihteisessa autossa jarrupoljinta, manuaalivaihteisessa kytkintä.

Kannattaa huomioida, että avain tulee pitää auton sisällä aina ajon aikana. Auton järjestelmä varoittaa, jos signaali avaimeen katkeaa, mutta jos avainta ei palauteta autoon, se ei käynnisty enää sammutuksen jälkeen. Huolehdi siis, ettei avain lähde esimerkiksi kyydissä istuneen henkilön matkassa pois autosta kesken ajon.


KESSY tai keyless ei toimi, mitäs nyt?

Jos auto ei syystä tai toisesta tunnista avaimen signaalia tai jos avaimen paristot ovat loppuneet, ei kaikki ole vielä menetetty. Kaikissa uusissa autoissa on olemassa hätäavausjärjestelmä, jonka avulla auton saa avattua, vaikka avaimeton järjestelmä ei jostain syystä toimisikaan. KESSY- tai keyless-avaimenkin suojakuoren alta löytyy useimmiten mekaaninen avain ja autostakin perinteinen lukkopesä. Se, miten näihin pääsee käsiksi paljastuu auton manuaalista.

Myös käynnistäminen onnistuu ilman avaimetonta järjestelmää. Tähänkin jokainen automerkki on keksinyt oman ratkaisunsa. Usein auton saa käynnistettyä esimerkiksi painamalla avaimella käynnistysnappia tietyssä kulmassa tai laittamalla avaimen sille varattuun syvennykseen keskikonsolissa. Oman auton käynnistysohjeet löytyvät aina käyttöohjekirjasta.

Oman auton hätäavausjärjestelmään kannattaa tutustua jo ennen ongelmien ilmenemistä, sillä auton hanskalokerossa oleva manuaali ei useinkaan auta, jos ongelma liittyy auton lukituksen avaamiseen.  

Yleisesti ottaen avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä kuitenkin lisää autoilun vaivattomuutta. Avaimia ei enää tarvitse kaivella taskuista tai laukunpohjalta, riittää että ne ovat mukana.

Viimeisimmät