Myymälät auki LAUANTAINA! Chattimme palvelee myös PE ja MA klo 13-21 🐰

27.10.2021

Mikä on kevytauto? Vinkit kevytautoilun aloittelijalle

[päivitetty 25.08.2020]

Huom! EU-komissio ei antanut Suomelle poikkeuslupaa kevytautolaki- tai hidasautolaki-nimillä kulkeneeseen lakiin.
Näin ollen Suomen teillä ei tulla näkemään kevytautoja. Alla oleva artikkeli on kirjoitettu syksyllä 2019 vallinneen tilanteen pohjalta ja ottaa osaa sen hetkiseen keskusteluun.


Kevytauto on nopeusrajoitettu henkilöauto. Kevytauton ajoneuvoluokka on T1.


Siinä vastaukset kahteen yleisimpään kevytautoja koskevaan kysymykseen, jotka ovat 1) mikä on kevytauto sekä 2) mikä on kevytauton ajoneuvoluokka.

Alle olemme koonneet kevytautoilua aloitteleville tiiviin tietopaketin, jossa vastaamme yleisimpiin kevytautoilua koskeviin kysymyksiin.

Muistathan, että Kamuxilta löydät laajan valikoiman kevytautoksi jo muutettuja sekä muutettavaksi kelpaavia henkilöautoja.


Minkä ajokortin kevytauton kuljettaminen vaatii?


Kevytauton kuljettajalla täytyy olla vähintään mopoautokortti eli AM 121 -ajokortti. Kevytautoa saat toki kuljettaa myös normaalilla henkilöautokortilla eli B-ajokortilla. Saatat yllättyä tiedosta, että kevytautoa voit ajaa myös pelkällä moottoripyöräkortilla eli A-ajokortilla.


Miten voit hankkia kevytauton


Yksinkertaisin tapa aloittaa kevytautoilu on hankkia jo kevytautoksi muutettu henkilöauto. Valmiin kevytauton hankkiminen sujuu kuin normaalin henkilöauton autokauppa. Etsi Kamuxin valikoimasta mieleisesi vaihtoauto ja ota meihin yhteyttä. 

Toinen vaihtoehtosi on hankkia henkilöauto, joka on mahdollista muuttaa kevytautoksi. Ajoneuvolain mukaan T1-luokkaan kuuluvan ajoneuvon, siis kevytauton, suurin rakenteellinen nopeus tulee olla rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Tämän saavuttaminen vaatii nopeudenrajoittimen asentamisen.


Tämä ei kuitenkaan yksistään riitä, vaan muutettavalta ajoneuvolta vaaditaan myös seuraavaa:



Otettu käyttöön 1.1.2015 tai myöhemmin.



Muutettava ajoneuvo on Suomeen rekisteröity henkilöauto (M1-ajoneuvoluokka).



Ajoneuvon omamassa ajokuntoisena on enintään 1 500 kg, tai enintään 1 800 kg, jos ajoneuvo on sähköauto eli ajoneuvon käyttövoimana on sähkö. Tsekkaa blogitekstimme sähköautoista täältä.



Henkilöauto pitää muutoskatsastaa kevytautoksi.



Muista vielä laittaa kevytauton perään vaadittava ja mopoautoista tuttu hitaan ajoneuvon kilpi (kolmio) ennen kuin lähdet liikenteeseen kevytautoilemaan. Huolehdi myös ajoneuvon vakuuttamisesta sekä siitä, että kevytauto on rekisteröity liikennekäyttöön.
 


Miten henkilöauto muutetaan kevytautoksi?

Prosessi henkilöauton muuttamiseksi kevytautoksi kuvattiin yllä, sillä varsinainen muutoshan on vain auton nopeuden rajoitus 60 kilometriin tunnissa sekä henkilöauton muutoskatsastaminen kevytautoksi. Nopeudenrajoitinta ei voi asentaa missä tahansa, sillä Traficomin mukaan nopeudenrajoitin tulee asentaa korjaamossa, jolle Traficom on myöntänyt luvan asentaa ja korjata nopeudenrajoittimia.


Alle kokosimme vielä vastauksia muutamiin yleisimpiin kevytautoja koskeviin kysymyksiin:



Saako kevytautolla ajaa moottoritiellä?

Kevytautolla ei saa ajaa moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä.

 

Saako kevytautolla vetää perävaunua?

Kevytauton peräkärryä ja peräkärryn vetoa koskeva asia selviää viimeistään 1.11.2019, kun uusi ajoneuvolaki tulee voimaan. Lakiehdotuksen mukaan kevytautoon saisi kytkeä auton perävaunun, jonka kytkentämassa olisi maksimissaan 50 % sitä vetävän kevytauton omamassasta. Kevytautoon kytkettävä perävaunu saisi olla leveydeltään korkeintaan puolitoista metriä tai enintään vetävän kevytauton levyinen.

 

Pitääkö kevytautossa käyttää talvirenkaita?

Lakiehdotuksen mukaan pitäisi, sillä ehdotuksen mukaan kevytautolla olisi samanlaiset vaatimukset talvirenkaiden ja nastarenkaiden käytön osalta kuin henkilöautollakin. Tämäkin asia selviää viimeistään 1. marraskuuta 2019.

 

Tarvitseeko kevytautosta maksaa autoveroa?

Kevytautosta pitää maksaa autoveroa ja ajoneuvoveroa, sillä kevytautoa verotetaan kuten tavallista henkilöautoa.

 

Pitääkö kevytauto katsastaa vuosittain?

Lakiehdotuksen mukaan kevytauto tulisi katsastaa samalla tavoin määräajoin kuin tavallinen henkilöautokin.

 

Onko kevytauton kuljettajalle asetettu ikäraja?

AM-ajoneuvoluokan ajokortin saamisen vähimmäisikäraja on 15 vuotta, joten alle 15-vuotias ei käytännössä voi kevytautoa kuljettaa laillisesti liikenteessä.

 

Mitä hyötyä kevyautosta on?

Kevytauto on turvallisempi vaihtoehto kuin mopoauto, sillä mopoautot ovat menestyneet heikosti törmäystesteissä. Kevytauto on hyvä ja järkevä vaihtoehto nuoren kuljettajan ja koko perheen menopeliksi. Kevytauto voi toimia hyvin esimerkiksi muiden perheenjäsenten kakkosautona, koska kevytauton 60 km/h rajoitettu nopeus antaa enemmän liikkumavaraa kuin mopoauton 45 km/h rajoitettu nopeus.

Kevytauton erityinen etu on myös se, että se on täysin mahdollista muutoskatsastaa takaisin normaaliksi henkilöautoksi. Tämä voi olla hyvä tehdä siinä vaiheessa, kun kevytauton pääasiallinen kuljettaja tulee täysikäiseksi ja hankkii B-kortin henkilöautoa varten. Perhe säästää rahaa, kun autoa ei ole pakko vaihtaa toiseen. Tuore 18-vuotias B-kortin haltijakin tottuu helpommin moottoritieliikenteeseen, kun alla on tuttu auto ja nopeudenrajoitin on poissa.

Kevytautoja on myös helppo ylläpitää, sillä kevytautoa voi huollattaa samoissa paikoissa kuin tavallisia henkilöautojakin. Varaosien saatavuuskin on hyvä.


Viimeisimmät