12.3.2024

Napsahtiko nasta tai kivi tuulilasiin? Säröön kannattaa reagoida heti

Suomen autoiluolosuhteet laittavat välillä tuulilasin koville, kun nastarenkaista irtoavat nastat sekä hiekoituksen ja aurausten myötä tiellä pyörivät kivet sinkoavat helposti muiden renkaista lasipintaan. Usein tuulilasin halkeamat saavat alkunsa näistä iskemistä. Lasin vauriot ovat turvallisuusriski, ja ne voivat myös koitua kalliiksi. Vahingon syntyä ja sen pahenemista voi kuitenkin itse ehkäistä. 


Kivien ja nastojen iskemistä vaurioitunut tuulilasi on huomattavasti ehjää heikompi ja sen korjaaminen onkin ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Lämpötilan vaihtelun aiheuttama materiaalien eläminen voi lisätä riskiä sille, että iskemä aiheuttaa lasiin halkeaman. Särö saattaa laajentua herkemmin, jos esimerkiksi auton lämmitin puhaltaa juuri sen kohdalle lämmintä ilmaa kylmällä säällä. Liikenneturvallisuutta vaarantava lasin vaurio johtaa myös katsastuksessa hylkäykseen. 


Tuulilasiin syntyneisiin säröihin kannattaa reagoida mahdollisimman nopeasti, jolloin voi selvitä tuulilasin korjauksella. Kulut jäävät silloin maltillisiksi koko lasin vaihtoon verrattuna. Jos kiven tai nastan iskemä on kahden euron kolikkoa pienempi, se voidaan yleensä korjata. Kiiruhda siis särön huomattuasi teippaamaan se tuulilasiteipillä, tai tarvittaessa muulla läpinäkyvällä teipillä. Särön laajenemista ei voi kotikonstein pysäyttää, mutta teippi suojaa rikkoutunutta kohtaa lialta, jolloin sen korjaaminen onnistuu paremmin. Aika lasin korjaukseen kannattaa varata heti. 


Riittävä turvaväli on turvallisen ajamisen peruspilari, joka ehkäisee samalla myös tuulilasin vaurioitumista. Kun etäisyys edellä ajavaan autoon on tarpeeksi pitkä, sen renkaista sinkoava kivi tai nasta ei todennäköisemmin lennä omaan tuulilasiin saakka. Järkevällä liikennekäyttäytymisellä jokainen autoilija voi myös ehkäistä itse muille aiheuttamaansa vahinkoa. Esimerkiksi ohitustilanteissa ohitettavan auton eteen kannattaa palata vasta riittävän välimatkan saavutettuaan.  


Uudempien autojen tuulilasit ovat entistä suurempia, ohuempia ja kevyempiä, mikä tekee niistä myös alttiimpia rikkoutumiselle. Samalla lasi on tärkeä osa auton tukirakennetta, minkä vuoksi sen kunnosta huolehtiminen kannattaa. Tuulilasin korjaaminen on koko lasin vaihtamista huomattavasti edullisempaa. Vaihdon kuluihin vaikuttavat nykyautoissa myös erilaiset tuulilasin läpi toimivat tutkat ja sensorit, jotka on huomioitava lasin vaihdossa. Kustannuksiin voi kuitenkin saada helpotusta autovakuutuksen tuulilasiturvasta, jota etenkin paljon autoilevan kannattaa harkita. Esimerkiksi Kamux Kaskon laajaan versioon sisältyy aina myös tuulilasiturva, joka auttaa vahingon sattuessa.cta

Kamux Kasko

Kattava, selkeä ja edullinen kaskovakuutus autollesi.

Tutustu kaskoon

Viimeisimmät