13.12.2022

Sähköautoilijan pakkaspäivä – sähkömoottori voi olla polttomoottoria luotettavampi talvisäällä

Reippaasti pakkasen puolelle painuva lämpömittari vaikuttaa kaikkiin autoilijoihin. Silloin osa autoiluun tarvittavasta energiasta kuluu auton lämmittämiseen sen voimanlähteestä riippumatta. 


Sähköautoilun nopeasti kasvava suosio kertoo siitä, että moni on todennut sähköauton toimivan erinomaisesti myös talvikeleillä. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa on vuonna 2022 yli 130 000 hybridi- tai täyssähköautoa. 


Talvikelien sähköautoilu vaatii ennakointia


Talvella sähköautoilijan kannattaa ennakoida lataukset riittävän hyvin. Kylmällä ilmalla latausväli lyhenee, koska osa akun virrasta menee ajoneuvon lämmittämiseen ja lumi ja sohjo vievät autolta enemmän energiaa verrattuna kuivilla teillä ajamiseen. Lisäksi kannattaa olla tarkkana, jotta akku ei tyhjene liikaa esimerkiksi auton seisoessa ulkona kylmällä säällä. Kyse on kuitenkin normaalista kaikkeen talviautoiluun liittyvästä suunnitelmallisuudesta, jolla lisätään myös turvallisuutta.


Psst! Saat kauttamme nyt myös sähköauton latauslaitteet. Lue lisää täältä!


Vaikka ennakointia tarvitaan, sähköauton talvikäyttöä ei tarvitse arastella. Kovalla pakkasella sähköauto käynnistyy jopa varmemmin kuin polttomoottoriauto. Sen akku ei jäädy eikä moottoriöljy jähmety. Ajoneuvo myös käynnistetään eri tavalla, kun starttimoottoria ei tarvita käynnistämiseen.Sähköauto toimii hyvin pakkasella

 

Heti lämpimäksi

Sähköauto kannattaa ladata yön aikana. Joissakin sähköautomalleissa on etäohjaus, jolloin lämmityksen voi käynnistää esimerkiksi puhelinsovelluksella. Vaikka esilämmitystä ei olisi, sähköauto lämpiää heti kun sen käynnistää, jolloin ikkunat sulavat nopeasti ja sisälämpötila on miellyttävä.

 

Liikkeelle joka säällä

Täyssähköauto on talvella toimintavarmempi kuin polttomoottoriauto. Sähköauto käynnistyy kovallakin pakkasella, koska sen akku ei jäädy eikä moottoriöljy jähmety.


Kulutus

Talvella lämmittäminen syö auton energiaa, oli sitten kyse polttomoottori- tai sähköautosta.  Kovilla pakkasilla sähköauton ajokantama voi hieman lyhentyä, mutta tavallisessa kaupunkiajossa ero leudommassa lämpötilassa ajamiseen ei ole merkittävä.  Lisää sähköautoilusta:


Sähköauton käytöstä ollaan valmiita maksamaan viime vuotta enemmän

Sopisiko sähköauto minulle?

Vinkit käytetyn sähköauton ostoon

Sähköautoilija, tiedäthän jo 4 tapaa säästää sähkökustannuksissa?


Viimeisimmät