3.11.2022

Talven ikuisuuskysymys: kitkat vai nastat?

Yksi talviautoiluun liittyvistä ikuisuuskysymyksistä liittyy tietysti renkaiden valintaan. Kannattaako talvirenkaiksi ostaa nastarenkaat vai sittenkin kitkat? Molemmille rengastyypeille löytyy oma vankka kannattajajoukkonsa, eikä kysymykseen olekaan helppo vastata tyhjentävästi. Nyrkkisääntö on, että talvirenkaiden valinnassa täytyy ottaa huomioon oma ajotapa, auto ja yleisimmät ajo-olosuhteet.

Suomen vaihtelevissa talviolosuhteissa nastarenkaat ovat yleensä se turvallisempi vaihtoehto. Erittäin liukkailla keleillä kitkarenkailla ajavat ovat useammin osallisina onnettomuuksissa kuin nastarenkailla ajavat. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, miten erilaiset talvirenkaat käyttäytyvät. Kovalla pakkasella nasta- ja kitkarenkaiden erot tasoittuvat, mutta mitä lähempänä nollaa liikutaan, sitä suuremmiksi käyvät nastarenkaiden edut kitkoihin verrattuna.


Nastarenkailla on kiistattomia hyötyjä

Kuten jo sanottu, Suomen vaihtelevissa talvisäissä nastarenkaiden edut ovat kiistattomat. Nastat tarjoavat jäisellä tiellä pitoa, jota edes laadukkaimmat kitkat eivät voi päihittää. Jarrutusmatka on lyhyempi nasta- kuin kitkarenkailla ja etenkin epävarmemman ja kokemattoman kuljettajan kannattaa valita talvisille teille nastoilla varustetut renkaat.

Viimeisin teknologia on tasannut huomattavasti kitka- ja nastarenkaiden eroja. Jos pakkasta on paljon ja maassa on vielä lisäksi paksu kerros lunta, ei kitkojen ja nastojen ero ole kovinkaan suuri. Toisinaan kitkarenkaiden pito lumisella tiellä on jopa parempi kuin nastarenkailla. Jos kuitenkin tiedät joutuvasi rattiin talvellakin säällä kuin säällä, toisinaan jopa hyvinkin vaikeisiin olosuhteisiin, ovat nastarenkaat kutienkin se varmempi vaihtoehto.


Kitkat ovat hiljaiset, mukavat ja säästävät tienpintaa

Jos ajat paljon kaupungissa, olet kokenut kuljettaja ja voit toisinaan jättää auton myös talliin pahimmilla keleillä, ovat kitkarenkaat järkevä vaihtoehto. Kovalla pakkasella ja lumisessa säässä kitkat eivät jää kakkoseksi nastoille. Kitkojen etu on myös se, että ne voi vaihtaa autoon jo hyvissä ajoin syksyllä ja vastaavasti niillä voi ajella pidempään keväällä, vaikka tiet olisivatkin sulaneet. Näin et siis joudu ottamaan ensimmäisiä yllätyspakkasia tai toukokuisia takatalvia vastaan kesärenkailla.

Kitkojen etu on myös pienempi rengasmelu, mikä lisää ajomukavuutta. Et joudu siis kuuntelemaan nastojen ruopimista paljaalla asvaltilla. Voit myös olla varma, ettei renkaistasi lentele nastoja takana ajavien tuulilaseihin. Kitkarenkaat ovat myös ympäristölle nastoja parempi vaihtoehto, sillä ne eivät kuluta nastarenkaiden tavoin tien pintaa. Nastarenkaat aiheuttavat muun muassa haitallista katupölyä keväisin ja tästä kärsivät etenkin vanhukset, allergiset ja astmaatikot.

Toisille nastarenkaat ovat talvella välttämättömät, toiset pärjäävät kitkoilla. Kummat sitten valitsetkaan, kannattaa huolehtia, että auton renkaat ovat hyvässä kunnossa ja muutenkin tarpeeksi laadukkaat Suomen vaativiin talviolosuhteisiin.

Viimeisimmät