26.4.2021

Voinko myydä autoni, jos vanhasta on vielä velkaa?

Tämä artikkeli kuuluu Kamuxilta usein kysyttyjen kysymysten sarjaan. Pyrimme vastaamaan asiakkaitamme askarruttaviin päivän polttaviin kysymyksiin. Tällä kertaa käsittelemme tilannetta, jossa autossasi on sitä myydessäsi tai vaihtaessasi vielä loppuvelkaa jäljellä.


Voinko myydä autoni, jos vanhasta on vielä velkaa?

Yhä useampi ostaa auton rahoituksella sen helppouden takia. Pääset autoon kiinni käsirahalla – tai jopa ilman käsirahaa – ja maksat loput osamaksulla tulevien vuosien kuluessa. Rahoitusta on saatavilla myös melko edullisesti. Esimerkiksi Kamux Rahoitus on valmiiksi kilpailutettu osamaksupaketti, jossa lainaerät on helppo budjetoida kiinteiden kuukausierien ansiosta. Toisinaan auton myynti tai vaihto tulee kuitenkin ajankohtaiseksi jo ennen rahoituksen loppumista. Hyvä uutinen on, että auto on mahdollista vaihtaa kesken rahoituksen.


Kun autolainaa on vielä maksamatta, auton virallinen omistaja on rahoitusyhtiö. Siksi auton myynti vaatii aina yhteydenpitoa myös rahoituksen antajan kanssa. Itse myyntiprosessi on melko vaivaton, mutta vaihtelee hieman sen mukaan, myytkö tai vaihdatko autosi autoliikkeessä vai yksityiselle.


Auton myynti tai vaihto liikkeessä

Jos velkaa on vielä jäljellä, helpoimmin auton vaihto tai myynti käy autoliikkeessä. Esimerkiksi Kamuxilla auton vaihtaminen ei välttämättä vaadi sinulta ylimääräisiä toimenpiteitä, vaikka koko autolainaa ei olisikaan vielä maksettu.


Yksinkertaisimmillaan voit etsiä valikoimistamme mieleisesi auton, jonka jälkeen olet yhteydessä myyjäämme. Samalla voit antaa nykyisen autosi tiedot, jolloin teemme autostasi osto- tai vaihtotarjouksen. Halutessasi myyjä voi tiedustella rahoitusyhtiöltä nykyisen autosi loppuvelan. Voit tehdä tämän myös itse.


Kun kaupasta on sovittu, Kamux huolehtii loppuvelan maksusta rahoitusyhtiölle ja vähentää sen vaihtoauton hyvityssummasta. Voit hyödyntää auton ja loppuvelan erotuksen esimerkiksi uuden auton käsirahana. Kun loppuvelka on maksettu, rahoitusyhtiö luovuttaa vanhan auton omistajuuden Kamuxille. Autoa vaihtaessasi voit samalla hakea myyjämme avustuksella uutta rahoitusta.


Jos olet myymässä autoasi, prosessi toimii samoin. Kamux maksaa loppuvelan rahoitusyhtiölle ja vähentää velan määrän sinulle hyvitettävästä hinnasta.


Toisinaan voi käydä niin, että jäljellä oleva autolaina ylittää auton arvon. Auton voi kuitenkin myydä myös tässä tilanteessa. Tällöin homma hoituu samalla tavalla kuin yllä, autoliike maksaa rahoitusyhtiölle koko loppuvelan. Sinä puolestasi maksat auton arvon ylittävän osuuden autoliikkeelle.


Jos vanhaa rahoitusta on edelleen jäljellä, on helpointa myydä tai vaihtaa auto liikkeessä. Tällöin säästyt parhaassa tapauksessa kaikelta paperityöltä, kun automyyjä voi asioida rahoitusyhtiön kanssa puolestasi.


Auton myynti yksityiselle, kun lainaa on vielä jäljellä

Yksityisenkin kanssa voi käydä kauppaa autosta, jossa autolainaa on vielä maksamatta. Tällöin joudut kuitenkin itse olemaan aktiivinen osapuoli rahoitusyhtiön suuntaan. Jos autosta on velkaa, et voi itsenäisesti luovuttaa autoa ostajalle kesken sopimuskauden.


Kun olet löytänyt autollesi ostajan, tiedustele ensin rahoitusyhtiöltä loppuvelan määrää. Tämä summa on maksettava rahoitusyhtiölle ennen kuin auton voi luovuttaa eteenpäin. Voit joko itse maksaa loppuvelan tai ostaja voi maksaa sen suoraan lainan antajalle.


Kun loppuvelka on maksettu, rahoitusyhtiö tekee auton luovutusilmoituksen Traficomiin, jolloin auton omistajuus siirtyy ostajalle. Kun omistaja on virallisesti vaihtunut, voit luovuttaa auton sen ostajalle.


Toisinaan myös vanhan rahoituksen siirto uudelle omistajalle onnistuu, jos tarvittavat ehdot täyttyvät. Tästä tulee kuitenkin aina sopia erikseen rahoitusyhtiön kanssa.


Jos auton vaihto on sinulle ajankohtaista, etsi itsellesi sopiva menopeli Kamuxin vaihtoautovalikoimasta. Me hoidamme puolestasi auton vaihtoon liittyvät paperityöt.

Viimeisimmät