13.4.2023

Suomalaisista 40 prosenttia ostaisi seuraavaksi sähkö- tai hybridiauton

Millä voimanlähteellä toimivan auton sinä ostaisit seuraavaksi?  

 

Kamuxin Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023-tutkimuksesta selviää, että 40 prosenttia suomalaisista hankkisi seuraavaksi sähkö- tai hybridikäyttöisen auton. Jos uuden auton hankinta tapahtuisi tänä vuonna, näiden voimanlähteiden valitseminen olisi erittäin tai melko todennäköistä 42 prosentille suomalaisista. Viime vuoden tutkimustuloksissa vastaava lukema oli 37 prosenttia. 

 

Suosituin vaihtoehto muista kuin polttomoottoriautoista olisi ladattava hybridi, jonka valitsisi 17 prosenttia suomalaisista. 13 prosenttia taas päätyisi kevythybridiin. Se on suosittu erityisesti naisten sekä 45–54-vuotiaiden joukossa jaon kyseisissä ryhmissä yhtä todennäköinen valinta ladattavan hybridin kanssa. Sähköauton ostaisi 10 prosenttia suomalaisista.  

 

Täysin sähköllä kulkeva auto kiinnostaa erityisesti nuoria, 17–24-vuotiaita aikuisia. Heistä 17 prosenttia päätyisi todennäköisimmin täyssähköautoon, kun taas hybridit kiinnostavat heitä keskimääräistä vähemmän. Kaikissa ikäryhmissä noin puolet suomalaisista hankkisi edelleen bensiinillä kulkevan ajoneuvon. Poikkeuksena tästä ovat 45–54-vuotiaat, joista vain 41 prosenttia valitsisi bensa-auton. 

 

Tällä hetkellä täyssähköauto on käytössä kahdella prosentilla suomalaisista ja ladattava hybridiauto kolmella prosentilla suomalaisista. Ajossa latautuvalla kevythybridillä taas ajaa viisi prosenttia suomalaisista. 66 prosenttia ajaa bensiinikäyttöisellä ja 23 prosenttia dieselkäyttöisellä ajoneuvolla. Hybridien ja sähköautojen määrät ovat siis toistaiseksi suhteellisen pieniä polttomoottoriautoihin nähden. Tutkimuksen tulokset ennustavatkin tähän muutosta tulevina vuosina.  

 

 

Hinta on yleisin este sähkö- tai hybridiauton hankinnalle 

 

Tutkimuksesta selviää myös, mistä syistä sähkö- tai hybridiauto voi jäädä hankkimatta. Korkea hintataso on todennäköisin syy 64 prosentille suomalaisista. Seuraavaksi suurimmaksi (39 %) esteeksi kerrotaan se, että auton toimintasäde on liian lyhyt omiin tarpeisiin nähden.Huonosti saatavilla olevat latausmahdollisuudet vaikuttavat myös useiden (37 %) autoilijoiden päätöksiin. Erityisesti 17–24- vuotiaille sekä 65–70-vuotiaille latausmahdollisuus on toimintasädettä merkittävämpi tekijä, kun he punnitsevat autovalintaa.  

 

Ympäristöystävällisyys on tekijä, joka painaa nyt autoa hankkivan vaakakupissa entistä enemmän. 34 prosentille suomalaisista auton vähäpäästöisyydestä on tullut yhä tärkeämpää, jase vaikuttaa myös tuleviin autovalintoihin. Yhdeksän prosenttia kertoo sen olevan jo erittäin tärkeä asia, joka ohjaa sitä, millaisella autolla he ajavat. 

 

Autojen erilaiset voimanlähteet kehittyvät nopeasti ja autoilijoita pohdituttavat luonnollisesti monet seikat niihin liittyen. Osa suomalaisista autoilijoista(28 %) kertoo myös jännittävänsä sähkö- ja hybridiautojen vikaherkkyyttä. Jotkut (25 %) kokevatkin parhaaksi vielä odottaa ja seurata teknologian kehittymistä.  

 

Auton hankkimisessa tärkeintä on löytää juuri omaan tarpeeseen sopiva kulkuneuvo. 55 prosenttia suomalaisista kertoo esimerkiksi, että heillä ei tällä hetkellä ole sähköauton latausmahdollisuutta kotona, töissä, mökillä tai julkisilla latauspaikoilla. Tässä tapauksessa perinteisen bensiini- tai dieselauton lisäksi esimerkiksi kevythybridi voi olla käytännöllinen valinta, sillä sitä ei tarvitse ladata erikseen. Asiantuntijan avulla vaihtoehtojen punnitseminen on helpompaa. Myös kustannuksia kannattaa pohtia monesta näkökulmasta: auton hinnan lisäksi käyttökustannuksilla sekä erilaisilla rahoitusmahdollisuuksilla on suuri merkitys kokonaiskuluihin. 


Kamuxin teettämän Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 -tutkimuksen tuloksia tullaan esittelemään lisää kuluvan kevään ja kesän aikana.  


Lisää sähköautoilusta:


Sähköauton käytöstä ollaan valmiita maksamaan viime vuotta enemmän

Mitä käytettyjä sähköautoja nyt kysytään? Autoilijan omat tarpeet määrittävät lopulta parhaan hinta-laatusuhteen

Vinkit käytetyn sähköauton ostoon

Sopisiko sähköauto minulle?


Viimeisimmät