23.3.2023

Yhä useampi suomalainen harkitsee käytetyn auton hankkimista – yli puolet ostaisi seuraavan kulkuneuvon käytettynä

Jopa 57 prosenttia suomalaisista kertoo vallitsevan maailmantilanteen vaikuttavan ajatuksiinsa auton vaihtamisesta.  


Suomalaisten mielikuvat käytetyistä autoista ovat kuitenkin muuttuneet pääosin positiivisemmiksi, Kamuxin teettämä Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 -tutkimus kertoo. Syynä yhtälöön lienee se, että kokonaiskustannusten ja edullisemman käyttövoiman merkitys auton vaihtamisessa on viime vuosina kasvanut ja samalla käytettyjen autojen valikoimista löytyy yhä laajemmin kustannustehokkaita vaihtoehtoja.  


Erityisesti nuorten aikuisten ajatukset käytetyistä autoista ovat muuttuneet myönteisemmiksi: 17–24-vuotiaista autoilijoista 47 prosenttia kertoo, että heidän mielipiteensä käytetyn auton hankkimisesta on muuttunut paljon tai jonkin verran positiivisemmaksi viimeisen viiden vuoden aikana. Muutosta myönteisempään on tapahtunut läpi ikäluokkien 28 prosentilla. Aiempaa negatiivisemmin suhtautuu vain noin neljä prosenttia. Vähiten muutosta on tapahtunut 55–64-vuotiaiden mielipiteissä. Miehillä myönteiset mielipiteet ovat lisääntyneet enemmän (31 %) kuin naisilla (24 %). 


Yli puolet suomalaisista kertoo myös, että he päätyisivät todennäköisesti käytettyyn autoon, jos hankinta olisi nyt ajankohtainen. Sekä 17–24-vuotiaat että 35–44-vuotiaat pitävät erittäin tai melko todennäköisenä käytetyn auton valintaa ja vain noin 10 prosenttia molemmista ikäryhmistä pitäisi sitä epätodennäköisenä. Eniten mielipiteet ovat muuttuneet 65–70-vuotiaiden joukossa: heistä puolet pitäisi käytettyä autoa erittäin todennäköisenä valintana, kun vuonna 2022 38 prosenttia ikäryhmästä ajatteli näin. 


Auton hankkimisessa monia (27 %) huolettavat erityisesti polttoaineiden kohonneet hinnat. Myös maailmantilanteen yleinen epävarmuus vähentää auton vaihtohaluja noin neljänneksellä suomalaisista Epävarmoina aikoina onkin yhä tärkeämpää, että autokaupoille voi lähteä turvallisin mielin. Luotettavuus ja hyvät rahoitusratkaisut ovat nyt erityisen keskeisiä asioita.  


Useat autoilijat harkitsevat auton vaihtamista edullisempien kokonaiskustannusten vuoksi. Nykyisen auton kalliit ylläpitokulut ovat tutkimuksen mukaan vaihteluhalun rinnalla tärkein syy autohankintaan 19 prosentilla suomalaisista. 16 prosenttia vaihtaisi edullisempaan käyttövoimaan, kuten sähköön. Näiden lisäksi nykyisen auton huono kunto, tai sen sopimattomuus omiin käyttötarkoituksiin saavat suomalaiset todennäköisimmin suuntaamaan autokaupoille.  


Käytettyjä autoja on tällä hetkellä saatavilla hyvin moneen tarpeeseen ja osaavan ammattilaisen avulla valikoimasta löytyy juuri itselle sopivin yksilö. Myös käytettyjen hybridi- ja täyssähköautojen hintahaitari on laaja, jolloin ne ovat esimerkiksi yhä useamman ensiautoa etsivän saatavilla. Omaan käyttötarkoitukseen ja budjettiin sopiva ajoneuvo tuo myös turvaa autoilijan arkeen. 


Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 -tutkimuksen tuloksia tullaan esittelemään lisää kuluvan kevään ja kesän aikana. 


Lisää artikkeleita:


Auton myyminen suoraan asiantuntevalle liikkeelle on turvallista ja tuottoisaa – ja sen voi tehdä omalta kotisohvalta käsin

Ratin takana vai kartturin penkillä? Yli puolet suomalaisista on mieluiten kuskina omassa autossaan

Kamuxin vinkit autokaupoille: Miten löydät itsellesi kokonaisedullisimman auton?Viimeisimmät