4.1.2023

Ratin takana vai kartturin penkillä? Yli puolet suomalaisista on mieluiten kuskina omassa autossaan

Onko sinulle itsestään selvää, että istahdat autossasi kuljettajan paikalle? Vai tietävätkö muutkin jo, että nautit mieluummin matkastasi apukuskina? 


Noin 60 prosentille suomalaisista on tärkeää olla itse oman autonsa ohjaksissa Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -selvityksen mukaan. Loput viihtyvät paremmin kulkuneuvonsa matkustajina. Silti vain harva valitsisi alleen itsekseen ajavan robottiauton. ”Monille ajaminen itsessään ei ole tärkeää, mutta vielä tällä hetkellä vain kaksi prosenttia auton omistajista matkaisi mieluummin robottiauton kuin toisen ihmisen kuljettamana. On kiinnostavaa nähdä, miten asenteet muuttuvat tulevina vuosina tekniikan kehittyessä. Monet yksittäiset ajoon vaikuttavat automaattijärjestelmäthän ovat vakiintuneet käyttöön nopeasti”, sanoo Kamux Suomen maajohtaja Jani Koivu.


Mieltymyksissä voi nähdä eroja eri automerkkien omistajien välillä. Kaikista innokkaimmin omaan rattiin tarttuvat Saab-, Audi- ja Mercedez-Benz-merkkisten autojen omistajat. Fiatin tai Opelin omistajista taas valtaosa istuu mieluummin autonsa kyydissä. Miehille oman auton kuljettajana toimiminen on hieman tärkeämpää kuin naisille.Työnjako huomioon jo autoa hankkiessa


Suosikkipaikka autossa vaikuttaa usein siihen, millaiset kulkuneuvon ominaisuudet ovat kullekin tärkeitä. Koivun mukaan auton käyttäjien yhteiset vaatimukset ja erilaiset mieltymykset voi ja kannattaa huomioida jo autokaupoilla. 


”Turvallisuus ja siihen liittyvät lisävarusteet ovat tietenkin yhteinen asia, joka jokaisen auton ostajan on hyvä huomioida riippumatta siitä, haluaako toimia itse ajoneuvonsa kuskina. Esimerkiksi lukkiutumattomat jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä löytyvät usein uudemmista autoista vakiovarusteena, mutta vanhemmissa malleissa tilanteen voi tarkistaa myyjän kanssa. Lisävarusteet kuten peruutuskamera, hätäjarrutusjärjestelmä ja kaistavahti parantavat kaikkien tiellä liikkujien turvallisuutta”, Koivu sanoo.


Kuljettajan ajomukavuuteen voi vaikuttaa paljon se, löytyykö autosta esimerkiksi vakionopeudensäädin tai ruuhka-avustin. Varsinkin pitkällä matkalla ergonomia on tärkeää kuljettajalle, joka joutuu olemaan muita enemmän aloillaan ja valppaana. Auton istuimessa ja ratissa on oltava riittävät säätömahdollisuudet, jotta ajoasennon saa muokattua sopivaksi eri kokoisille käyttäjille. 


Matkustajalle mukavuus on myös tärkeää. Varsinaiselle kartanlukijalle ajotietokoneen käytettävyys helpottaa navigointia. Matkustaja voi käyttää ajomatkan hyödyksi myös vaikkapa työskentelyyn tai opiskeluun takapenkillä, jolloin etuistuimen selkänojaan kiinnitettävä pieni pöytätaso on kätevä lisä. 


Olipa työnjako autoillessa vakiintunut tai ei, tärkeitä auton valintaan vaikuttavia tekijöitä on hyvä pohtia jo ennalta. Yhdessä ammattilaisen kanssa voi selvittää, mitkä ominaisuudet ovat juuri omassa autoilussa ehdottomia ja mitkä tekevät ajosta miellyttävämpää kullekin auton käyttäjälle. Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13-17.1.2022. Kohderyhmänä olivat 18–70 vuotiaat suomalaiset, jotka omistivat ajokortin ja joiden taloudessa on auto sekä vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1041 vastaajaa.Viimeisimmät