20.12.2023

Varustaudu joulun menoliikenteeseen

Joulu on jo ovella! Ennakoimalla voi välttyä monelta harmilta ja varmistaa jokaiselle mukava ajomatka joulunviettoon. Auton jouluhuolto, hyvät varusteet ja oikeanlainen pakkaaminen lisäävät turvallisuuden lisäksi matkanteon sujuvuutta.  


Ennen matkaan lähtöä on huolehdittava, että autossa on asianmukaiset renkaat. Tieliikennelain mukaan talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 3,0 millimetriä. On turvallisempaa uusia renkaat ajoissa eikä odottaa niin sanotusti viimeiseen millimetriin asti. Rengaspaineet on hyvä tarkastaa ennen matkalle lähtöä ja huomioida se, että kuorman ollessa painava on rengaspaineidenkin oltava korkeammat. On myös muistettava, että rengaspaine voi laskea pakkasella. 


Suomen talven vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat näkyvyyteen. Onkin tärkeää tarkistaa tuulilasinpyyhkimien kunto ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin sekä varmistaa, että tuulilasinpesuneste on tarkoitettu talvikäyttöön. Tarkista myös valojen toimivuus ja vaihda mahdollisesti palaneiden polttimoiden tilalle uudet sekä puhdista valot ja vilkut lumesta ja jäästä aina ennen matkalle lähtöä. Jos joudut ajamaan lumisateessa tai pöllyävässä lumessa, muista käyttää sumuvaloja. 


Talvella jarrutusmatka pitenee, joten testaa jarrut ja tarkista jarruneste. Kannattaa myös muistaa, että autojen akut menettävät tehoaan talvella. Riittävät varusteet voivat säästää suurelta harmilta, joten pidä siis huolta, että autostasi löytyy ainakin: 

  • Varoituskolmio ja huomioliivit kaikille matkustajille. Samoin on hyvä varata lämmintä vaatetta, sillä auto jäähtyy pakkasella nopeasti.  

  • Taskulamppu tai muu valon lähde, sillä talvella pimenee nopeasti. 

  • Ensiapupakkaus, juotavaa ja syötävää. 

  • Pieni lapio ja jääraappa. 

  • Levännyt kuski – kiire ei ole kenenkään kaveri.  

 


Pakkaamistavalla on väliä 

Joulun alla tavaraa on usein kuljetettavana normaalia enemmän. Oikeanlainen pakkaaminen helpottaa tavaroiden löytämistä ja lisää turvallisuutta. Tavarat kannattaa pakata tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajille.  


Turvallisen matkanteon takaamiseksi on varmistettava, etteivät tavarat pääse liikkumaan matkustamoon esimerkiksi jarrutettaessa. Tästä tulee pitää erityisesti huolta, jos tavaratilan ja matkustamon välillä ei ole väliseinää tai turvaverkkoa.  


Autoa pakatessa kannattaa painavimmat tavarat pakata ensin tiiviisti takapenkin selkänojaa vasten ja tukea ne hyvin. On hyvä varmistaa, etteivät tavarat peitä näkyvyyttä taakse. Pienet esineet voi laittaa istuintaskuihin tai hanskalokeroon, niitä ei pidä pitää irrallaan.  


Muista pakata matkan aikana ja mahdollisissa ongelmatilanteissa tarvittavat tavarat niin, että ne ovat helposti löydettävissä.  
Lisää ajoturvallisuudesta:

Turvallisesti talvirengaskauteen – Renkaiden merkitystä ei kannata aliarvioida

Ota heijastin käyttöön viimeistään nyt – Heijastinliivi tuo turvaa pienille ja suurille tienkäyttäjille

Tien päälle hiihtolomaruuhkaan? Hyvällä suunnittelulla pääset turvallisesti perille

Viimeisimmät