6.9.2023

Ota heijastin käyttöön viimeistään nyt – Heijastinliivi tuo turvaa pienille ja suurille tienkäyttäjille

Syksy tuo mukanaan raikkaat ulkoilusäät ja uuden kouluvuoden, mutta myös harmaat sadepäivät sekä vähenevän valon. Heijastinkausi onkin hyvä aloittaa viimeistään nyt, sillä heijastin moninkertaistaa etäisyyden, josta autoilija havaitsee kävelijän tai pyöräilijän liikenteessä.  


Liikenneturvallisuus on tänä syksynä teemana myös Suomen Salibandyliiton alaisen, lasten liikkumista tukevan Säbäkipinän järjestämällä Eskariviikolla, jota vietetään 4.–8. syyskuuta. Suomen Salibandyliiton yhteistyökumppanina Kamux osallistuu tempaukseen lahjoittamalla eskarilaisille 8 000 heijastinliiviä.  


Heijastin on halpa henkivakuutus liikenteessä pimeinä vuodenaikoina. Syyskuun alkupuolella aurinko painuu mailleen jo iltakahdeksan aikaan ja nousee yhä myöhempään, jolloin lapsetkin taittavat matkojaan kouluun ja harrastuksiin hämärässä. Syyspäivän tasauksen tienoilla valoisa aika lyhenee eteläisessä Suomessa jo viitisen minuuttia päivässä.  


”On tärkeää muistaa, että usein vesikeleillä jalankulkijat näkyvät autoilijoille heikosti myös päiväsaikaan. Myös matalalta paistavan auringon luomat pitkät varjot voivat haitata kävelijän havaitsemista. Tähän huomiovärillä varustetut heijastinliivit ovat hyvä ratkaisu”, Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu sanoo. 


 

Heijastimen kanssa näyt autoilijalle ainakin neljä kertaa kauempaa 


Heijastimella varustettu jalankulkija voi näkyä kaukovalot päällä ajavalle autoilijalle jopa yli puolen kilometrin päästä, ja lähivaloillakin yli 300 metrin etäisyydeltä. Ilman heijastinta kulkevan autoilija näkee kaukovaloilla noin 150 metrin päästä ja lähivaloilla vasta noin 50 metrin etäisyydeltä, jolloin aikaa reagointiin jää etenkin kovemmissa nopeuksissa varsin vähän. Sateisella kelillä ja varjoisissa kohdissa näkyvyys voi olla paljon tätäkin heikompi. 


Roikkuva heijastin näkyy autoilijoille parhaiten, kun kiinnität sen roikkumaan sivullesi suunnilleen polven korkeudelle. Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka heijastinnauhalle tai jousiheijastimelle, joita kannattaa aina olla yksi molemmissa käsissä. Mitä enemmän yksittäisiä heijastimia kiinnität eri puolille kehoasi, sitä paremmin varmistat näkyväsi pimeässä kaikista suunnista. Vaihtoehtoisesti voit vetää yllesi joka puolelta loistavan heijastinliivin tai -valjaat. Turvaa myös lemmikkisi syysulkoilut heijastavilla varusteilla niin, että myös esimerkiksi koiran hihna näkyy muille liikenteenkäyttäjille pimeässä.  


”Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannattaa nyt varmistaa näkymistään pimeässä, mutta sama pätee tietenkin myös autoilijoihin. Tilannenopeutta tulee aina sopeuttaa näkyvyyden ja kelin mukaan. Jos ei ole hetkeen varmistanut ajovalojen virheetöntä toimimista tai putsannut tuulilasia kesän tomuista, nyt on hyvä hetki. Kaikkien panostus ja valppaus liikenteessä on yhteinen etu”, Koivu sanoo. Lisää turvallisesta autoilusta:


Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimista

Ajatko sinäkin sateella tietämättäsi ”perä pimeänä”?

Auto syyskuntoon - muista ainakin nämä 3 asiaaViimeisimmät