10.7.2023

Automaatti vai manuaali? Auton vaihteisto on jakanut autoilijat perinteisesti kahteen leiriin

Automaailma automatisoituu, mutta perinteitäkin halutaan vaalia.

 

Automaattiautoilijat arvostavat vaivattomuutta ja yksinkertaista ajokokemusta. Kytkimen käyttöä ei tarvitse stressata eikä sopivaa vaihdetta arpoa.  


Manuaaliautojen kannattajat kaipaavat sen sijaan konkreettisempaa tuntumaa auton hallintaan ja tienpintaan. Ajaminen on mekaanisempaa ja päätäntävalta on kuljettajalla. 

 

Tero Mänty Kamuxilta toteaakin, että erityisesti monille autoharrastajille manuaalivaihteisto on aina ollut elintärkeä osa ajamisen nautintoa. Autoa ei vain ohjailla, vaan sitä ajetaan. Vaihteiden vaihtaminen optimaaliseen aikaan ja moottorin äänen sääteleminen ovat viihdettä.  


Automaattivaihteisiin verrattuna esimerkiksi auton veto ja moottorijarrutus ovat manuaalivaihteilla tarkemmin kontrolloitavissa, Mänty huomauttaa. ”Tämä konkretisoituu hyvin esimerkiksi liukkaalla kelillä hitaasti ajettaessa.” 


Perinteisen ajokokemuksen vaaliminen lienee yksi olennainen syy sille, että manuaalivaihteet ovat yhä säilyttäneet paikkansa automatisoituneessa ja sähköistyneessä automaailmassa.  

 


Opetusautoksi usein manuaalivaihteinen 


Manuaaliauton hankinta voi olla myös kustannuskysymys. Keskimäärin edullisemman hankintahinnan lisäksi ylläpitokustannukset voivat olla pienemmät.  


”Manuaaliauto on ollut pidemmällä aikavälillä edullisempi huoltaa ja korjata”, Mänty sanoo. ”Ja kun verrataan vanhempia autoja, karkeasti noin 15-vuotiaita ja vanhempia, niin manuaali on taloudellisempi ajaa.” 


Mänty huomauttaa kuitenkin, että uusien automaattiautojen päästöjä on pystytty tiputtamaan, ja monet autovalmistajat ovatkin jättäneet manuaaliautot tuotannostaan kokonaan. Sähköautoissa manuaalivaihteisia ei ole ollenkaan – isossa osassa ei ole itse asiassa vaihteistoa lainkaan.  


Kamuxin valikoimassa manuaaliautoja on kuitenkin yhä tarjolla laaja kattaus. Moni valitsee sellaisen esimerkiksi ensi- tai opetusautoksi.  


Erityisesti opetusautoa etsiessä on syytä muistaa, että mikäli ajokortin suorittaa automaattivaihteisella autolla, kortti oikeuttaa jatkossakin ajamaan vain automaatilla. Suomen kaltaisessa maassa, missä autojen keski-ikä on aina ollut varsin korkea ja manuaalivaihteisia autoja on edelleen paljon, se voi toisinaan aiheuttaa haasteita.  

 

”Hätätilanteessa olisi hyvä pystyä ajamaan myös manuaaliautoa”, Mänty arvioi.  Lisää autoilusta:


Ekaluokkalaiset lähtevät koulutielle – Ole tarkkana erityisesti suojateiden läheisyydessä

Ensiautoa ostamassa? Muista käytännön seikat, mutta uskalla myös haaveilla

Suunnitteletko ajo-opetusta omalla autolla? Muista nämä seikat opetusautoa hankkiessa


Viimeisimmät