1.6.2023

Ensiautoa ostamassa? Muista käytännön seikat, mutta uskalla myös haaveilla

Ensiauton ostajalla voi olla olo, ettei oikein tiedä mistä aloittaisi.  

 

Ostaja saattaa myös ajatella, että jo ennen autokauppaan astumista pitäisi olla tehtynä kattava taustaselvitys eri vaihtoehdoista. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä – sitä varten on autoliike asiantuntijoineen.  

 

”Sopiva hintahaarukka on tietenkin hyvä olla tiedossa, mutta auton merkkiä tai mallia ei siis tarvitse tietää ennalta, jos ne eivät ole itselle ratkaisevia asioita. Se, mitä ostajan kannattaa tehdä, on pohtia hieman syvällisemmin tulevan auton käyttötarpeita”, neuvoo Kamuxin myynnin valmentaja Kari Pietarila.  

 

Kuinka pitkiä matkoja autolla on tarkoitus ajaa? Ovatko tyypilliset reitit taajamassa vai tuleeko matkan taittua myös epätasaisilla metsäteillä? Entä kulkeeko kyydissä yleensä muita ihmisiä, lemmikkejä, tai vaikkapa tilaa vieviä harrastusvälineitä?  

 

”Auton ominaisuudet, jotka ovat omassa arkikäytössäsi tärkeitä, vaikuttavat siihen, minkä kokoinen ja millä tavoin varusteltu auto olisi sinulle sopivin. Samoin perustein voidaan punnita, mikä käyttövoima olisi taloudellisin ja käytännöllisin”, Pietarila sanoo.  

 


Mihin autossa kannattaa kiinnittää huomiota?Ostajia kiinnostaa usein auton ikä ja ajettu kilometrimäärä. Näidenkin painoarvo riippuu autoilijasta ja hänen tarpeestaan.  

 

”Maltillisesti vuodessa ajavalle vähemmän ajettu auto voi olla hyvä valinta, ja toisaalta paljon ajavalle autoilijalle voi sopia myös enemmän ajettu auto. Silloin uuden omistajan ajamat kilometrit eivät enää aiheuta niin suurta arvon laskua suhteessa vähemmän ajettuun”, Pietarila selittää.  

 

”Käytetyistä autoista löytyy useimmiten myös paljon ajettuja yksilöitä, joita on huollettu hyvin ja säännöllisesti, esimerkiksi entisiä leasing-autoja.” 

 

Kun sopiva vaihtoehto löytyy, Pietarila neuvoo kiinnittämään huomiota muutamiin perusasioihin: 


 1. 1.

  Silmäile auton kunto läpi päällisin puolin: miltä maalipinta, peilit ja tuulilasi näyttävät? 

 2. 2.

  Tee huolellinen koeajo, jossa testaat auton ajo-ominaisuudet ja hallintalaitteiden toiminnan. 

 3. 3.

  Tarkista auton renkaat – molemmat auton mukana tulevat rengassetit olisi hyvä saada nähtäväksi. 

 4. 4.

  Varmista auton huoltokirjasta, että asianmukaiset huollot on suoritettu ajallaan. 

 

Uskalla haaveilla – valintaan saat apua myös verkossa 


Käytännön asioiden lisäksi myös tunne on autokaupoilla tärkeä.  

 

”Jos olet aina haaveillut vaikkapa punaisesta autosta, niin kyllä sekin saa painaa vaakakupissa valintaa tehdessä. Käyttötarpeet ovat toki etusijalla, mutta ei fiiliskään ole yhdentekevä juttu”, Pietarila huomauttaa.  

 

Tarpeiden ja toiveiden yhdistelmiä on usein yhtä monia kuin autoilijoitakin. Millaisia esimerkkejä asiantuntija antaisi hyvästä ensiautosta? 

 

”Kaupunkiympäristössä autoilevalle, harrastavalle nuorelle voisi sopia vaikkapa Volkswagen Golf. Siinä on hyvät ajo-ominaisuudet ja takakonttiin mahtuu jääkiekkokassikin helposti. Lisäksi ajaminen on taloudellista, kun saatavilla on myös hybridejä ja täysin sähköllä kulkevia malleja”, Pietarila vinkkaa.  

”Retkeilevälle pariskunnalle taas toimisi esimerkiksi Toyota RAV4, jolla pääsee mukavasti vähän kuoppaisemmallakin mökkitiellä. Siitäkin löytyy ladattavia malleja, tai pitkää matkaa ajavalle sopiva dieselversio.” 

 

Halutessaan vaihtoehtoja voi tutkia ja punnita ennalta verkossa ja kääntyä sitten asiantuntijan puoleen.  

 

Kamuxin verkkosivulta löytyy kätevä hakuportaali, jonka avulla on helppo etsiä sopivia autoja kattavasta valikoimasta. Jos kiinnostava vaihtoehto löytyy ja autosta haluaa saada lisätietoja, Kamuxin asiantuntijat auttavat mielellään myös esimerkiksi puhelimitse tai verkkosivun chatissa.  

 

Myynnissä olevan auton sijaintikaan ei ole este – tarvittaessa kulkuneuvo siirtyy kätevästi ostajaa lähimpänä olevaan Kamux-liikkeeseen. Luotettava autorahoitus puolestaan tuo turvaa ja joustoa myös ensimmäisen auton hankintaan. Lisää auton ostamisesta:


Joustavuutta ja ennustettavuutta – autorahoitus on taloudellinen ratkaisu 

Jännittääkö koeajo? Muista ainakin nämä asiat

Auton ostaminen alkaa useimmiten netistä

Kamuxin vinkit autokaupoille: Miten löydät itsellesi kokonaisedullisimman auton?


Viimeisimmät