23.2.2023

Jännittääkö koeajo? Muista ainakin nämä asiat

Kun sopiva auto on löydetty, on aika lähteä koeajolle. Etukäteen tehty selvitystyö on tärkeää,jottalaajasta valikoimasta voidaan rajata itselle sopivimpia automalleja. Jotkin asiat varmistuvat kuitenkin vasta ajaessa.  


Itse koeajo voi tuntua jännittävältä ja tilanne on yleensä myös nopeasti ohi. Joskus esimerkiksi sähköauton koeajamiseen voidaan myöntää pidempi aika, jotta myös lataamista pääsee kokeilemaan, mutta pääsääntöisesti ajoneuvon testaamiseen käytetään aikaa puoli tuntia tai vähemmän. Auton ostamista harkitsevan kannattaakin pohtia jo ennakkoon asioita, joihin koeajossa kiinnittää erityisesti huomiota.  


Ennen liikenteeseen lähtöä ajoneuvon huoltohistorian lisäksi kannattaa tarkistaa ainakin moottorin, jarrujen ja sisätilojen kunto, ulkopinnat ja yleisimmin naarmuttuvat kohdat kuten puskuri. Auton ovien alaosat ja lokasuojat on hyvä silmäillä läpi ruosteen varalta.  


Ennen koeajoa on myös hyvä suunnitella, millaisen reitin ajaminen kertoisi parhaiten autosta kaiken tarpeellisen. Tasaisella asfalttitiellä ja hyvällä kelillä ajaminen on mukavaa, mutta haastavammissa olosuhteissa ajoneuvon ominaisuuksia pystyy usein kokeilemaan paremmin. Epätasaisella alustalla pääsee tunnustelemaan auton jousitusta ja mutkaisella tiellä ohjaustuntumaa.  


Myös erilaiset hallintalaitteet kannattaa käydä läpi: toimivatko esimerkiksi vakionopeudensäädin ja peruutustutka tositoimissa oikein? Talviaikaan liukkaalla ajokelillä auton ABS-jarrut ja mahdollisen nelivedon voi laittaa testiin.  


Autoa koeajavan tulee huomioida tietenkin juuri ne itselle tärkeät ominaisuudet ja se, miellyttääkö ajokokemus yleisesti. Miltä kuljettajan penkki tuntuu ajossa, entä kuinka hyvän näkymän auton ikkunoista saa eri suuntiin liikenteessä?  Listasimme lisäksi asioita, jotka jokaisessa autossa on hyvä testata tien päällä.  


Tarkastele ainakin näitä: 


  • Kuuluuko autosta poikkeavia ääniä tai ylimääräistä kolinaa esimerkiksi töyssyistä ajaessa? 

  • Toimiiko ohjaus oikein? Kokeile kääntää rattia myös ääriasentoihin molempiin suuntiin 

  • Tee muutama nopeampi kiihdytys.Vaikuttaako moottorin teho oikealta? 

  • Testaa, toimivatko jarrut normaalisti. Täriseekö auto jarruttaessa tai kuuluuko jarruista epätavallisia ääniä? 

  • Toimivatko kaikki vaihteet? Tunnustele vaihteiden vaihtumista myös automaattiautossa, kun ajonopeus muuttuu 

  • Avautuvatko ja sulkeutuvatko kaikki ikkunat? Testaa myös penkinlämmitin Lisää vastaavia artikkeleita:


Ensiautoa ostamassa? Muista käytännön seikat, mutta uskalla myös haaveilla

Mikä autossa on tärkeää? Kamuxin tutkimuksesta selviää, mihin suomalaiset kiinnittävät autokaupoilla huomiota

Suomalaisista 40 prosenttia ostaisi seuraavaksi sähkö- tai hybridiauton

Vinkit käytetyn sähköauton ostoonViimeisimmät