9.3.2023

Mikä autossa on tärkeää? Kamuxin tutkimuksesta selviää, mihin suomalaiset kiinnittävät autokaupoilla huomiota

Moniin automallien ja -yksilöiden ominaisuuksiin voi nykyään tutustua jo ennalta verkossa. Kamuxin teettämä tutkimus suomalaisista autonostajista kuitenkin kertoo, että yli puolet suomalaisista (60%) ei edelleenkään ostaisi autoa käymättä ensin myös autokaupassa. Toivottuja varusteita voikin olla helpompi vertailla, kartoittaa ja testata yhdessä asiantuntijan kanssa. 


Ajoneuvon edulliset käyttökustannukset ja miellyttävä ajokokemus kuuluvat neljän toivotuimman ominaisuuden joukkoon, kun suomalaiset harkitsevat auton ostamista. Turvallisuus ja luotettavuus pitävät kuitenkin vankasti tärkeimpien ominaisuuksien kärkipaikkoja. 70 prosenttia suomalaisista pitää luotettavuutta erittäin tärkeänä ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä, kun esimerkiksi edulliset kustannukset ovat yhtä tärkeitä 49 prosentin mielestä. 


Auton arvon säilyminen puolestaan ei yleensä ole suomalaisille keskeisin kriteeri ostopäätöksessä, mutta 70 prosenttia mainitsee sen vähintään melko tärkeänä tekijänä. Myös hyvät rahoitusratkaisut vaikuttavat ja luoton korko on suomalaisille erittäin tärkeä (30%) tai melko tärkeä (31%) seikka. Harva autonostaja tietää ennakkoon, että kulujen arviointi on melko helppoa – autorahoituksessa sovelletaan nimittäin yleensä kiinteää korkoa. 


Luonnollisesti myös auton kuntoon liittyvät asiat korostuvat ostopäätöstä tehtäessä. Ne liittyvät sekä ajoneuvon luotettavuuteen ja turvallisuuteen että kokonaiskustannuksiin. Auton hankkimista harkitsevat suomalaiset toivovat, että autolla hyvä huoltohistoria, se on kuntotarkastettu ja että katsastus on tehty hiljattain.


Auton koko ja tilavuus vaikuttavat merkittävästi autoilijan arkeen ja painavat näin myös ostopäätöksessä. Erityisesti riittävän suurella tavaratilalla on merkitystä. Tärkeää on myös se, että matkustamossa on tarpeeksi tilaa ja sisätila on muunneltavissa. Ajoneuvon tehokkuus ja ulkonäkökin vaikuttavat tietenkin valintoihin, mutta ne eivät ole useimmille suomalaisille erityisen painavia tekijöitä auton valinnassa. 


Ilmastointi ja vakionopeudensäädin ovat yhä toivotuimmat lisävarusteet 


Suomalaisten kestosuosikit ilmastointi (84%) ja vakionopeudensäädin (49%) ovat edelleen tärkeimpiä auton valintaan vaikuttavia lisävarusteita. Muutosta aiempiin vuosiin on kuitenkin jo nähtävissä, sillä useissa uudemmissa automalleissa nämä kuuluvat vakiovarustukseen.  


Lähes 40 prosenttia suomalaisista valitsisi autoonsa ensimmäisten lisävarusteiden joukossa myös automaattivaihteiston, peruutuskameran sekä lämmitettävän tuulilasin. Viime vuoteen nähden suosiotaan eniten kasvattanut varuste on lämmitettävä ohjauspyörä (11%), joka pitää listan 13. sijaa. 


Top 10 auton hankintaan vaikuttavat lisävarusteet 


 1. 1.

  ilmastointi  

 2. 2.

  vakionopeudensäädin 

 3. 3.

  automaattivaihteisto 

 4. 4.

  peruutuskamera 

 5. 5.

  lämmitettävä tuulilasi 

 6. 6.

  vetokoukku 

 7. 7.

  ajonvakautusjärjestelmä 

 8. 8.

  polttoainekäyttöinen lisälämmitin (esim. Webasto) 

 9. 9.

  pysäköintitutka 

 10. 10.

  navigointijärjestelmä 


Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 -tutkimuksen tuloksia tullaan esittelemään lisää kuluvan kevään ja kesän aikana. 


Lisää artikkeleita:


Nämä ovat hyödyllisimmät lisävarusteet

Mikä on kaistavahti tai kaistallapitoavustin?

Mikä on kessy tai keyless ja miten se toimii?

Mikä on adaptiivinen vakionopeudensäädin tai ACC?Viimeisimmät