21.4.2023

Suunnitteletko ajo-opetusta omalla autolla? Muista nämä seikat opetusautoa hankkiessa

Ajokortin hankkiminen opetusluvalla voi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto autokoululle. Opetusajoneuvoa ei enää tarvitse muutoskatsastaa ennen ajo-opetuksen aloittamista, mutta auton sopivuuteen ja vaadittuihin varusteihin kannattaa laittaa kunnolla ajatusta. 

 

Kun tavoitteena on henkilöauton ajamiseen oikeuttava ajokortti, opetusautoksi soveltuvat B-luokan ajoneuvot. Opetusautoon asennetaan aina lisäpoljin, joka on ajo-opettajaan nähden samassa paikassa ja yhtä sujuvasti käytettävissä kuin varsinainen jarrupoljin on kuljettajan puolella. Polkimen voi asentaa autoon myös itse. Oikein asennettu lisäpoljin on edellytys ajokokeeseen pääsemiselle. 


Lisäksi opetusauton varustevaatimuksiin kuuluu lisäsivupeili oikealle puolelle autoa, sekä kolmiomerkki auton taakse. Valkoinen tasasivuinen kolmio on opetusajoneuvon tunnus, joka on kiinnitettävä auton ulkopuolelle. Jos opetuksessa käytettävä auto on valkoinen, kolmio tulee kehystää esimerkiksi mustalla teipillä, jotta se erottuu riittävän hyvin muille liikenteen käyttäjille, Koivu vinkkaa.  


Välttämättömiä varusteita ei enää katsasteta erikseen ennen opetuksen alkua, vaan poliisi voi tarkistaa ne muun liikenteenvalvonnan yhteydessä. Ennen ajokoetta kokeen vastaanottaja testaa vielä lisäpolkimen toiminnan.  


Pakollisten varusteiden lisäksi opetusautoon voi kiinnittää lisätaustapeilin sekä tuulilasin oikeaan alakulmaan asetettavan peilin, jonka kautta opettaja pystyy helpommin seuraamaan oppilaan katseenkäyttöä.  Myös opetusauton kiinteillä varusteilla on merkitystä 


Opetukseen käytettävän auton vakio- ja lisävarusteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi automaattivaihteisella autolla ei voi suorittaa ajokorttia, joka oikeuttaa manuaalivaihteisen auton ajamiseen. Lisäksi varsinkin uudemmissa autoissa on paljon ajamista helpottavia lisävarusteita, kuten kaista- tai ruuhka-avustin ja vakionopeudensäädin. Osana ajoharjoittelua on tärkeä selvittää, mistä eri avustimet saa kytkettyä päälle ja pois. Kun ajamista harjoittelee myös ilman varusteiden tuomaa apua, oppii paremmin auton toimintaperiaatteet ja ajamisen perustaidot. Silloin on helpompi istua auton kuin auton rattiin, jos tilanne joskus vaatii. 


Sopivaa opetusautoa etsivälle voi olla kätevä vaihtoehto hankkia oppilaalle oma kulkupeli jo ennen kortin saamista. Silloin on mahdollista etsiä yhteistuumin ajoneuvo, jossa on opetusautolta toivotut ominaisuudet ja joka samalla sopii ajokorttia hankkivan tarpeisiin. Jotkut haluavat esimerkiksi ajaa kortin vain automaattivaihteisella autolla, yhdelle pieni ja ketterä auto on paras vaihtoehto, kun toiset taas tarvitsevat tavaratilaa vaikkapa harrastusvälineiden tai lemmikin kuljettamiseen.  


Auton hankkiminen jo opetusvaiheessa mahdollistaa sen, että tuore kuski pääsee hurauttamaan liikenteeseen heti tutulla kulkuneuvolla, kun hyväksytty ajokoe on tehty. Kamuxin valikoimasta hyviä vaihtoehtoja sekä opetusautoksi että ensiautoksi ovat esimerkiksi Toyota Yaris ja Volkswagen Polo, ja tilavampaa mallia toivovalle muun muassa Honda Civic ja Ford Focus, vinkkaa Kamuxin ostojohtaja Jyri Kalliola.  


Lisää artikkeleita:


Kamux listaa edullisten perheautojen parhaat

Miksi kannattaa ostaa käytetty auto?

Auton ostaminen alkaa useimmiten netistä


Viimeisimmät