20.7.2023

Hellettä, itikoita ja tietöitä – ennakoimalla vältät kesäautoilun sudenkuopat

Kesä on monen mielestä autoilijan parasta aikaa. Suomen suvessa valoa riittää varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, tai jopa vuorokauden ympäri. Kesäautoiluun liittyy kuitenkin myös sudenkuoppia, jotka voit helposti välttää pienellä ennakoinnilla. Tien päällä on yhä paljon lomalaisia, jotka suuntaavat kesäreissuilleen ympäri Suomea, tai ulkomaillekin saakka. Matkantekoon onkin hyvä varata hieman enemmän aikaa niin, että voi itse ajella turvallisesti ilman kiireen tuntua. 

 

”Varsinkin jos tiedossa on, että määränpäässä tai matkan varrella sijaitsevalla paikkakunnalla vietetään juuri festareita tai muuta kesätapahtumaa, on todennäköisesti liikenteessä normaalia enemmän väkeä”, Kari Pietarila Kamuxilta muistuttaa.  


”Tietyömaat ovat myös autoilijalle tuttu kesän merkki. Varsinkin pidempiin automatkoihin kannattaa valmistautua selvittämällä jo ennakkoon vaihtoehtoisia reittejä. Esimerkiksi karttasovelluksista näkee nykyisin melko hyvin, jos jonkin reittivaihtoehdon varrella on tietyömaita, ruuhkia tai jopa onnettomuuspaikkoja.” 


Ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa vielä juuri ennen matkaan lähtöä tai eri reittien risteyskohdan lähestyessä. Turvallisinta on tutkia asiaa välipysähdyksen aikana tai antaa tehtävä jollekin kanssamatkustajalle. Näin kuljettajan huomio ei herpaannu tiestä liikaa puhelimen tai ajotietokoneen näytölle.  Aurinkolaseilla, toimivalla ilmastoinnilla ja puhtaalla tuulilasilla pääsee jo pitkälle 


Kesällä matkustamosta on hyvä löytyä aina aurinkolasit sekä vesipullo. Vaikka autossa olisi muuten viileää, aurinko häikäisee ja lämmittää ikkunoiden läpi. Pilvet voivat väistyä ja valo-olosuhteet muuttua nopeastikin. 


Auton puhtaudesta kannattaa huolehtia turvallisuussyistä. 

 

”Näkyvyyttä auttaa aurinkolasien lisäksi se, että tuulilasiin ei pääse kertymään pölyä ja itikoita. Kesällä pissapojan neste kannattaakin vaihtaa sellaiseen, joka on suunniteltu irrottamaan hyönteisiä paremmin”, Pietarila sanoo.   


”Myös linnun jätökset tulisi putsata mahdollisimman nopeasti pois ikkunoista ja auton maalipinnoilta, sillä ne voivat auringon paahteessa palaa tiukasti kiinni ja jopa vaurioittaa maalipintoja. Siihen hommaan riittää ihan vain vesikin.” 


Auton varusteista varsinkin ilmastoinnin toimiminen kannattaa tarkistaa jo ennen kesäpäivän ajomatkaa. Vakionopeudensäädintä ei välttämättä tule arkisessa, lyhyemmässä ajossa käytettyä, joten sen toimintaa on myös hyvä palautella mieleen. Vakionopeudensäädin lisää pidemmässä ajossa kuljettajan ajomukavuutta merkittävästi. 


Jos kesäkuukausille käyttöön otetaan kesäauto, joka on ollut seisonnassa viileämpien kuukausien yli, on hyvä varautua perusteellisempaan tarkistukseen. Tarkista siis kesäautostasi ainakin kaikki perusasiat, kuten jarrut, vilkut, valot, öljyt, rengaspaineet ja renkaiden kunto, ennen kuin lähdet tien päälle. Moni ajoittaa kesäautonsa vuosikatsastuksen keväälle, jotta mahdolliset viat tulevat ilmi hyvissä ajoin. 


Kesäautot ilmastoinnilla

Näytä kaikki

Lisää samantyylisiä artikkeleita:


Ovatko autosi ensiaputarvikkeet ja turvavarusteet ajan tasalla? Tarkista ainakin nämä

Pitkä automatka tiedossa? Pakkaa mukaan ainakin nämä 10 asiaa

Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimistaViimeisimmät