29.9.2023

Hybridiauto on kätevä valinta – näin löydät sinulle sopivan 

Hybridiauto on käytännöllinen valinta ja monelle myös luonteva ensikosketus sähköön auton voimanlähteenä. Hybridissä yhdistyvät useimmiten sähkömoottori ja polttomoottori, mutta muuten hybridiautomallien välillä on käyttöön vaikuttavia eroja: puhutaan esimerkiksi täyshybrideistä, kevythybrideistä tai lataushybrideistä. Mitä näillä tarkoitetaan ja millaiseen autoiluun ne sopivat parhaiten? 


Hybridiautovalikoimaa tutkiessa kannattaa pohtia esimerkiksi sitä, millaiset mahdollisuudet itsellä on auton lataamiseen. Jos latausmahdollisuuksia kotona tai vaikkapa työpaikalla on heikosti, tai jos pitkiä ajomatkoja kertyy usein, itselataava hybridi tai kevythybridi voi olla mainio vaihtoehto. Ladattava, niin sanottu plug-in-hybridi taas on parhaimmillaan silloin, kun latausmahdollisuuksia löytyy hyvin ja ajomatkat ovat yleensä suhteellisen lyhyitä. Eri automallien yhteydessä voidaan käyttää myös kirjainlyhenteitä hybridityypin merkitsemiseksi. 


Itselataaviksi hybrideiksi, eli täyshybrideiksi (HEV, hybrid electric vehicle) kutsutaan niitä autoja, joita ei tarvitse ladata ulkopuolisesta virtalähteestä lainkaan. Täyshybridiauto kulkee ajossa joko polttomoottorilla, sähkömoottorilla tai niiden yhdistelmällä sen mukaan, minkä tunnistaa kussakin tilanteessa optimaalisimmaksi. Sähkömoottoriaan auto lataa liikkeellelähdöistä ja jarrutuksista tai hidastuksista syntyvästä energiasta. Täyshybridillä ajaminen vastaa pitkälti polttomoottorilla kulkevan automaattivaihteisen auton ajamista. Useimmissa malleissa kuljettaja voi halutessaan myös kytkeä auton kulkemaan sähköllä mahdollisimman pitkän matkan sen sijaan, että auto itse ohjaisi voimanlähteiden käyttöä. 


Kevythybridit (MHEV, Mild Hybrid Electric Vehicles) lataavat myös ajossa akkuaan, joka kuitenkin on pienempi täyshybridiin verrattuna. Tämä hybridityyppi ei koskaan käytä voimanlähteenään pelkästään sähköä, vaan sähkö avustaa polttomoottoria esimerkiksi lähdöissä, jolloin polttoainetta säästyy ja polttomoottorin rasitus vähenee.  


Ladattava hybridi eli plug-in-hybridi (PHEV, plug-in hybrid electric vehicle) on nimensä mukaisesti hybridiautotyyppi, jonka sähkömoottoria ladataan ulkoisesta virtalähteestä. Akku on itselatautuvia hybridejä suurempi ja sähkömoottorin toimintamatka pidempi. Mallista riippuen lataushybridillä voi ajaa jopa 100 kilometrin matkan pelkän sähkön voimalla ja säästää näin polttoainekustannuksissa. Ladattavan hybridin ajaminen sujuu kuin minkä tahansa automaattivaihteisen auton. Halutessaan kuljettaja voi vaikuttaa ajotiloihin ja säätää auton esimerkiksi kulkemaan maksimimatkan sähköllä ennen polttomoottorin hyödyntämistä. On kuitenkin syytä huomioida, että kovimmilla talvipakkasilla osa plug-in-hybrideistä kulkee ainoastaan polttomoottorilla. 


Ladattavan hybridin kanssa hieman samaan tapaan toimivat jotkin sähköautomallit, jotka on varustettu toimintasäteen pidentäjällä eli niin kutsutulla range extenderilla. Tällöin autosta löytyy polttomoottori, jonka tarkoituksena on tuottaa tarvittaessa sähköautolle lisää virtaa ajon aikana ja helpottaa näin esimerkiksi pidempiä matkoja, joissa latauspisteitä on vähemmän. Polttomoottori ei siis ole yhteydessä voimansiirtoon, vaan toimii ainoastaan laturina. Toimintasäde sähkön voimalla on kuitenkin pääsääntöisesti huomattavasti pidempi kuin ladattavassa hybridissä ja polttomoottoria käytetään harvemmin. Nämä on siis syytä erottaa varsinaisista ladattavista hybridivaihtoehdoista. 


Joskus voi törmätä myös termiin mikrohybridi. Tällaiset autot eivät kuitenkaan ole käyttövoimaltaan varsinaisia hybridejä, vaan polttomoottoriautoja, jotka on varustettu moottorin sammutusjärjestelmällä. Tällöin auto sammuu ja käynnistyy esimerkiksi risteyksissä pysähdysten ajaksi, mikä säästää hieman polttoainetta.  Lisää sähkö- ja hybridiautoilusta:

Suomalaisista 40 prosenttia ostaisi seuraavaksi sähkö- tai hybridiauton

Vinkit käytetyn sähköauton ostoon

Kamuxin vinkit autokaupoille: Miten löydät itsellesi kokonaisedullisimman auton?Viimeisimmät