12.9.2022

Sähköautoilijan säästövinkit

Matka taittuu sähköautolla selvästi polttomoottoriautoa edullisemmin. Silti sähköautoilijankin kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, joilla voi säästää pitkänkin pennin.


Sähköauton kulutuksen ja lataamisen optimointiin on kaksi tärkeää syytä: luonto ja raha. Kulutuksen optimointi alkaa jo siinä vaiheessa, kun pohditaan sopivaa sähköautomallia.

 

– Sähköauton valinnassa kannattaa tietysti huomioida omat käyttötarpeet ja valita auton merkki ja malli niihin sopivaksi. Jos esimerkiksi pienempikokoinen auto riittää omaan käyttöön, se kannattaa valita, koska se yleensä myös kuluttaa isompia autoja vähemmän. Jos taas ajaa enemmän pidempiä matkoja moottoritiellä, kannattaa kiinnittää huomiota auton virtaviivaisuuteen, koska auton muotoilu vaikuttaa kulutukseen erityisesti isommilla ajonopeuksilla, sanoo Kamuxin maajohtaja Jani Koivu.

 

Kun autovalinta on tehty, on aika pohtia muita sähköautoilijan säästöniksejä. 

 

Kevennä kaasujalkaa

Taloudellinen ajotapa pätee myös sähköautoihin, sillä ilmanvastuksen vaikutus kulutukseen on merkittävä. Rauhallinen ajonopeus, jarrutusenergian hyödyntäminen ja voimakkaiden kiihdytysten välttäminen madaltavat auton kulutusta ja ovat kaiken kukkuraksi turvallisempia. 

 

Lataa yöllä

Pörssisähkön käyttäjälle helpoin tapa säästää sähkölaskussa on ladata sähköauto aina yöllä. Monessa autossa voi ajastaa latauksen tapahtumaan silloin, kun sähkö edullisimmillaan ja ajastamiseen voi käyttää myös puhelimeen ladattavia sovelluksia (esim. Gridio). 

 

Valitse ilmainen lataus

Joidenkin sähköautojen ominaisuuksiin kuuluu ilmainen lataus. Esimerkiksi tietyt Tesla-mallit voi aina ladata ilmaiseksi Supercharger-latausasemilla.

 

Valitse asiointilataus

Ota selvää alueesi julkisista latauspisteistä, jos kotisähkösi hinta on korkea. Monilla julkisilla latauspisteillä esim. kauppakeskuksissa pystyy edelleen lataamaan 20-30snt/kWh -hinnalla, joka voi olla edullisempi kuin vastikään uusittu kodin sähkösopimus. Arkisen kauppareissun aikana saa usein ainakin osan päivän energiatarpeesta ladattua.

 

Ota aurinkoenergia talteen

Mikäli käytössäsi on aurinkopaneelit, voit varastoida tuotetun energian voi sähköauton akkuun ja ajella päästöttömästi. Tarvittaessa voit myös vapauttaa akusta energiaa kodin muihin tarpeisiin. Aurinkopaneelien avulla moni kotitalous pystyy aurinkoiseen aikaan tuottamaan itse kaiken tarvitsemansa sähkön ja enemmänkin. Lue lisää:

Huolettaako sähkön hinta? Esimerkit osoittavat, että sähköautoilu on yhä taloudellista

Sähköautoilija, tiedäthän jo 4 tapaa säästää sähkökustannuksissa?

Sähköauton käytöstä ollaan valmiita maksamaan viime vuotta enemmän


Psst! Meiltä saat nyt myös sähköauton latauslaitteet. Tutustu Walle-latureihin täällä!Viimeisimmät