3.8.2023

Auton kesähuoltoon tarvitaan imuri, lämmintä vettä ja mikrokuituliina

Kesän retkien jälkeen auto voi olla täynnä hiekkaa ja roskia, ja muutenkin huolenpidon tarpeessa.  


Kesäinen siivousurakka kannattaa ajoittaa pilviselle poutapäivälle, jotta pesuvesi ei ehdi kuivumaan jäljiksi tuulilasiin kuumassa auringossa. Urakka kannattaa aloittaa tyhjentämällä auton kaikki tilat ja lokerot niihin kertyneestä irtoroskasta. Samalla takakontti tyhjennetään tavaroista, joita ei enää reissuilla tarvita. Tarkista myös, että kaikki turvavarusteet ajanmukaiset. Tarvitseeko jotakin ehkä täydentää? https://www.kamux.fi/blog/ensiaputarvikkeet-ja-turvavarusteet-ajan-tasalle Kun irtotavara on poissa tieltä, puhdistus on vaivatonta.  Imuri avuksi 


Jalkatilojen ja takakontin matot on hyvä ottaa paikoiltaan ja ainakin harjata hiekasta ja pölystä. Erityisen likaiset matot kannattaa myös pestä: siihen riittää harja ja lämmin vesi. Jalkatilat ja takakontti on helppo imuroida sillä aikaa kun matot ovat kuivumassa.  


Imuroi penkit. Selkänojat on hyvä käyttää eri asennoissa, jotta imurilla yltää myös pienempiin rakoihin. Etupenkit voi vetää ääriasentoihin, jotta niiden alta mahtuu imuroimaan. Tarkista samalla turvavöiden kunto ja toimivuus. 


Jos penkkien ja takakontin verhoilluilla pinnoilla on tahroja, niitä voi pyyhkiä kostealla – ei märällä – mikrokuituliinalla ja lämpimällä vedellä. Autotarvikeliikkeissä myydään hellävaraisia, juuri autosi verhoilupinnalle sopivia puhdistusaineita, jos pelkkä kostealla pyyhkiminen ei tunnu riittävän. Vaikeammat tahrat ja ionisointi kannattaa jättää ammattilaisille. Mahdollisia kesän jäljiltä autoon jääneitä hajuja voi poistaa asettamalla kulhollisen etikkaa ja vettä autoon yön yli. Vältä vahvoja kemikaaleja – lämmin vesi ja mikrokuituliina riittävät 


Imuroinnin jälkeen pyyhi pölyt ja tahrat sisätilojen muilta pinnoilta. Yleensä pelkkä lämmin vesi ja nukkaamaton mikrokuituliina riittävät ohjaamon puhdistamiseen. Tyhjät lokerot kannattaa pyyhkäistä kostealla liinalla.  


Ole varovainen, jos käytät voimakkaita pesunesteitä, sillä ne voivat vaurioittaa muovia. Pinttyneempään likaan riittää muutama tippa astianpesuainetta veteen. Työn voi viimeistellä erityisillä matta- ja kiiltopinnoille tarkoitetuilla suihkeilla. Ole varovainen ohjauspyörän suhteen: puhdistusaine voi vaurioittaa ilmatyynylokeron saumaa. Älä myöskään kiillota ohjauspyörää vaarallisen liukkaaksi. 


Autosiivouksen paras apuri nukkaamaton mikrokuituliina. Varmista, että se on kostea, muttei märkä, ja muista huuhdella se välillä. Ole tarkkana keskuskonsolin kytkinten ja muiden sähkölaitteiden kanssa, ettei niihin pääse kosteutta. Vaikeapääsyisissä kohdissa voi ottaa avuksi kuivan kankaan, puhtaan maalisudin tai vanupuikon. Lasit kirkkaiksi, kuolleet itikat pois ja pyyhkijänsulat vaihtoon  


Ikkunat on hyvä pestä sisältä ja ulkoa, jotta mökkiteiden hiekat saa pois. Kesäauringossa likaiset ja pölyiset ikkunat ovat turvallisuusriski. Myös ikkunoiden pesuun riittää lämmin vesi ja mikrokuituliina, joka estää myös valumajälkien jäämisen ikkunoihin. Jos takaikkunassa on sulatustoiminto, pyyhi ikkunaa ainoastaan vaakasuunnassa. Poista hyönteisistä jääneet jäljet huolellisesti. Muista pestä samalla myös etuvalot. 


Tarkista lopuksi vielä tuulilasinpyyhkijöiden sulat ja lasinpesunesteen tilanne. Onhan käytössäsi pesuneste, joka irrottaa ötökät tehokkaasti? Lisää auton kunnossapidosta:


Katupöly voi laskea auton arvoa – asiantuntija listaa keinot, joilla vältyt vaurioilta

Auton puhdistaminen on ennen kaikkea turvallisuusteko – Nämä kannattaa ottaa tavaksi

Auto syyskuntoon - muista ainakin nämä 3 asiaaViimeisimmät