27.10.2021

Mikä on paras käyttövoima autooni? Lue vinkit valintaan

Autoilussa polttoaineet ja eri käyttövoimat ovat jatkuvasti kuuma puheenaihe ja etenkin viime vuosina, kun erilaiset käyttövoimat ovat tulleet myös tavan tallaajan ulottuville. Diesel-keskustelu ja pikalatauspisteiden yleistyminen ovat heittäneet vettä myllyyn ja moni autoilija onkin aivan ulalla sen suhteen, mikä käyttövoima siihen omaan autoon oikeasti kannattaa valita.



Mediassa esitettynä eri käyttövoimien välinen vastakkainasettelu saattaa näyttää suurelta. Moni on valmis heittämään sen oman diesel-auton suoraan romuttajalle ja vaihtamaan mahdollisimman nopeasti bensa- tai vaikka kaasuautoon. Näin ei välttämättä kannata toimia. Totuus on se, että monelle autoilijalle se diesel yhä edelleen on kaikista kannattavin vaihtoehto. Toisaalta sähköautoa ei välttämättä kannata hankkia, jos sen lataaminen esimerkiksi kerrostalossa on mahdottomuus.



Tässä blogipostauksessa esitellään muutama skenaario, jotka saattavat auttaa sinua oikean käyttövoiman valinnassa. Valinta kannattaa kuitenkin tehdä oman elämäntilanteen mukaan. Ei siis pelkästään tämän artikkelin tai minkään muunkaan lehtijutun perusteella.



Ajan vähän ja enimmäkseen kaupungissa

Tässä tapauksessa oikea valinta on bensiini. Pienikulutuksinen bensa-auto on usein edullisin vaihtoehto, jos ajoa tulee alle 20 000 km vuodessa. Varsinkin taajama-ajossa bensa on oikea käyttövoima. Myös hybridiauto saattaa tulla kyseeseen, sillä hybridiominaisuus vähentää ajamisen kustannuksia etenkin taajamassa. Kaasuautokaan ei ole huono vaihtoehto, jos tankkausasema sattuu löytymään järkevän kulkumatkan päästä. Usein hybridi- ja kaasuautot ovat kuitenkin hankintahinnaltaan sen verran tyyriitä, että vähän ajavalle edullisin vaihtoehto on bensiini.

Lue myös:
5 näppärää pikkuautoa, jotka ovat kuin luotuja taajamaan



Ajan melko pitkiä matkoja maantiellä ja vuodessa kilometrejä kertyy yli 20 tkm

Useimmiten vuosittain yli 20 000 kilometriä ajaville paras vaihtoehto on yhä diesel. Se tulee erillisestä dieselverosta huolimatta bensiiniä edullisemmaksi pitkiä matkoja ajavalle. Vaikka erilaisista dieselautojen rajoitteista on puhuttu paljon viime aikoina, Suomessa tilanne ei ole näillä näkymin muuttumassa. Diesel-auton omistaminen ei ole myöskään asia, josta kannattaisi potea huonoa omaatuntoa. Esimerkiksi dieselautojen ajamisesta syntyvät päästöt ovat pääosin pienemmät kuin bensa-autolla, joskin dieselauto tuottaa elinkaarensa aikana kokonaispäästöjä bensa-autoja enemmän. Etenkin uudet dieselautot ovat kuitenkin niin vähäpäästöisiä, ettei dieselillä ajaminen ole mikään suuri ympäristörikos.



Pitkää matkaa ajavalle myös kaasu- tai sähköauto saattaa olla hyvä vaihtoehto. Jos pystyt lataamaan sähköautoa kätevästi kotonasi ja/tai työpaikallasi, sähköautolla ajetut kilometrit tulevat todella edullisiksi. Sähköauton hankintahinta on toki kallis, mutta mitä enemmän ajat vuosittain, sitä parempi vaihtoehto sähköauto sinulle on. Kaasuauto puolestaan kannattaa, mikäli matkasi suuntautuvat sellaisille paikkakunnille, joilta löytyy kaasuasemia. Miinusta tuo toki varsin pieni kaasutankki, joten paljon ajava joutuu pysähtymään tankilla melko usein.



Katso lisää:
Kamuxin dieselautot
Kamuxin sähköautot
Kamuxin kaasuautot



Olen kiinnostunut ekologisesta autoilusta ja auton vähäpäästöisyys on minulle tärkeää

Jos ekologisuus on sinulle itseisarvo, oikea vaihtoehto on sähköauto tai auto, joka kulkee esimerkiksi biokaasulla. Olemme koonneet vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävät ajoneuvot Kamux Green -valikoimaamme. Oma elämäntilanteesi vaikuttaa siihen, mikä on juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Jos asut esimerkiksi kerrostalossa ja parkkeeraat autosi kadunvarteen, saattaa sähköauto olla hankala vaihtoehto. Varsinkin, jos latausmahdollisuus puuttuu myös työpaikaltasi. Toki nykyään autoja voi ladata esimerkiksi kauppojen parkkihalleissa tai pikalatauspisteissä muilla yleisillä paikoilla, mutta joudut ehkä venyttämään kauppareissujasi, jotta akku ehtii latautua täyteen. Jos sähköauton lataaminen onnistuu omassa pihassa, on tilanne aivan toinen.



Samalla tavoin kaasuauto saattaa olla virhehankinta, jos tankkaaminen edellyttää aina 100 kilometrin ajamista lähimmälle tankkausasemalle. Kaasuauto onkin realistinen vaihtoehto lähinnä eteläisessä Suomessa ja muissa suurimmissa kaupungeissa.



Tärkeintä onkin valita auto aina oman elämäntilanteen mukaan.



Lue myös:
6 faktaa kaasuautoilusta
Sopisiko sähköauto minulle?



Olen liikkuva ihminen ja käyn autolla paljon myös ulkomailla

Periaatteessa pääset liikkumaan millä tahansa autolla myös ulkomailla. Bensiini on varmaankin luotettavin ja varmin valinta usein toistuville ulkomaanmatkoille esimerkiksi Eurooppaan. Bensaa on saatavilla varmasti lähes jokaisesta pikkukylästä, joten tankkaaminen on suhteellisen helppoa. Toki millä tahansa muullakin käyttövoimalla voi lähteä ulkomaille ja Euroopassa esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä ja kaasutankkausasemia on tarjolla tiheämmin kuin Suomessa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen tankkausmahdollisuudet reittisi varrella.



Entäs sitten diesel? No kyllä silläkin ulkomaille pääsee ja useimmiten yhtä hyvin kuin bensa-autollakin. Muutamat kaupungit Euroopassa ovat kuitenkin rajoittaneet diesel-autoilla ajamista keskustoissa. Mahdolliset rajoitukset kannattaakin tarkistaa etukäteen.



Lue myös:
Tiedossa lomareissu autolla? Näin valmistaudut



Autokaupoilla kannattaa muistaa, että auto ja käyttövoima valitaan aina oman käytön mukaan. Usein tällä tavalla valittu auto tulee itselle kaikista edullisimmaksi.



Viimeisimmät