13.4.2021

Käytetyn auton oston opas

Onko auton ostaminen sinulle ajankohtaista? Kamuxin auton ostajan opas tarjoaa hyviä vinkkejä ja tietoa autokaupoilla toimimiseen aina oikean auton valinnasta vakuutuksiin ja auton rahoitukseen.


Auto on yksi suurimmista arjessa eteen tulevista ostopäätöksistä. Siksi päätös kannattaa tehdä harkiten. Millainen auto on minulle oikea? Entä mikä on perheellemme sopiva käyttövoima tai auton hintaluokka? Monelle myös auton vaihtoon tai koeajoon liittyvät asiat saattavat tulla eteen ensimmäistä kertaa.


Tästä oppaasta löydät apua autokaupoille. Jos joku asia auton ostoon tai vaihtoon liittyen jää mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä Kamuxin automyyjiin.


Oikean auton valinta 

Ensimmäinen askel kohti uuden auton hankintaa on omien tarpeiden kartoittaminen. Erilaiset autot palvelevat erilaisia käyttötarkoituksia. Jos käytät autoa pääasiassa kaupungissa, arvostat kaupunkiautossa luultavasti ketteryyttä, automaattivaihteita ja pientä kulutusta enemmän kuin mahdollisimman tehokasta moottoria. Pitkiä matkoja maantiellä ajava taas osaa arvostaa nopeaa kiihtyvyyttä ja vakaata menoa kovemmassakin vauhdissa. Pitkien matkojen ajoon hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi Audi A6 TDI-moottorilla. Ennen autokaupoille lähtemistä kannattaakin miettiä, millaiseen käyttöön auto on tulossa ja esimerkiksi sitä, kuinka monta henkilöä auton kyydissä useimmiten istuu.


Oikean auton valintaan kuuluu toki myös käyttövoiman valinta. Nykyään myös kaasu- ja sähköautoja sekä erilaisia hybridejä on saatavissa eri hinta- ja kokoluokissa. Omat autotarpeet ja esimerkiksi latausmahdollisuudet vaikuttavat myös käyttövoiman valintaan. Esimerkiksi pitkiä matkoja kerrallaan ajavat eivät ehkä hyödy plug-in hybridistä, jonka kantama on usein noin 40 kilometriä. Toisaalta sähköauto tai pistokehybridi saattaa olla toimivia ja edullinen vaihtoehto, jos kotona tai työpaikalla on latausmahdollisuus.


Kun harkitset auton ostoa, mieti etukäteen auton käyttötarkoitus, koko, käyttövoima ja tietenkin budjetti. Kannattaa myös miettiä, millaisia lisävarusteita omaan autoonsa mahdollisesti kaipaa. Oikeaa autoa on helppo hakea itselle tärkeiden kriteerien perusteella ja esimerkiksi Kamuxin vaihtoautovalikoimasta voit helposti rajata autohakua itsellesi tärkeiden ominaisuuksien mukaan.


Autokaupoilla turvallisin mielin 

Nykyään itselle sopivaa menopeliä lähdetään ensimmäiseksi hakemaan verkosta. Netin kautta onkin helppo saada käsitys kaikista itselle sopivista autoista ja niiden hintahaarukasta. Autokauppoja on verkon välityksellä helppo tehdä perinteisten autoliikkeiden lisäksi myös yksityisten myyjien kanssa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myyjien välillä on eroja.


Etenkin hinnakkaamman auton ostaminen on usein helpompaa ja turvallisempaa liikkeessä. Esimerkiksi Kamux vastaa yksityishenkilön ostamasta autosta kuluttajansuojalain mukaan. Jos ostamassasi autossa onkin jotain yllättävää vikaa, osallistuu autoliike usein korjauskustannuksiin. Lisäksi voit halutessasi ostaa autollesi myös lisäsuojaa Kamux Plus –palvelun avulla. Yksityisten välisessä autokaupassa tällaisia sääntöjä ei ole, vaan ostaja on usein omillaan, vaikka autosta paljastuisi vikoja. 


Tarkasta auto huolellisesti

Kun sitten olet löytänyt kiinnostavan auton, on aika tutustua siihen tarkemmin. Paras tapa välttyä mahdollisilta virheostoksilta on tietysti auton huolellinen tarkastus. Tarkista ainakin maalipinta mahdollisten naarmujen tai lommojen varalta, kurkkaa auton alustaa ja varmista lokasuojien ja helmojen kunto. Tärkeintä on muutenkin tässä vaiheessa varmistua, että auto vastaa sitä, mitä siitä on esimerkiksi myynti-ilmoituksessa kerrottu.


Kamuxilla auton pääsee tarkastamaan yhdessä luotettavan ja ammattitaitoisen myyjän kanssa. Häneltä voit kysyä esimerkiksi auton lisävarusteista ja mahdollisesta kolarihistoriasta. Tarkista myös auton huoltokirjasta, mitä korjauksia autoon on tehty ja varmista, että se on asianmukaisesti huollettu.


Monia mietityttää auton ostaminen esimerkiksi korona-aikana, kun liikkeeseen ei mielellään lähtisi autoja katselemaan. Moni myös asuu kaukana autokaupasta, joten auton tarkastaminen etukäteen ei ole välttämättä helppoa. Auton ostaminen Kamuxilta suoraan kotiin toimitettuna on kuitenkin riskitöntä, sillä auton etäkaupassa on 14 vuorokauden palautusoikeus. Voit siis ostaa auton ja tutustua siihen rauhassa kotonasi ilman ylimääräisiä riskejä. Kamuxin kotiinkuljetuksesta voit lukea tarkemmin täältä.


Ostopäätös syntyy koeajolla

Tärkeää on tietysti myös se, miltä auto ajaessa tuntuu. Siksi koeajo onkin auton ostamisen tärkeimpiä vaiheita. Kun lähdet koeajamaan mieluisaa menopeliä, pidä mielessäsi auton tuleva käyttötarve. Jos kaipaat autoa kaupunkiajoon, kannattaa valtaosa koeajostakin kuluttaa kapeilla kaduilla. Jos taas pitkät matkat maantiellä ovat sinulle yleisimpiä, kiinnitä huomiota etenkin istumismukavuuteen ja auton vakauteen kovemmissa vauhdeissa.


Yleisesti ottaen koeajolla kannattaa käydä läpi monenlaiset nopeudet ja mahdollisuuksien mukaan kokeilla ajamista erilaisilla teillä. Auton tulee tuntua mukavalta sekä taajamassa että moottoritiellä. Testaa myös ohjauksen toimivuutta siten, että käännät autoa jyrkästi molempiin suuntiin. Sopivassa paikassa hiljaisessa vauhdissa ympyrän kiertäminen ratti ääriasennossa saattaa paljastaa ongelman raidetangon päässä. Koeajoon kannattaakin käyttää tarpeeksi aikaa, jotta saat tuntuman autoon eri olosuhteissa.


Koeajolla kannattaa testata myös lisävarusteiden toimivuutta ja esimerkiksi penkkien säätöjä. Kiinnitä ajon aikana huomiota myös vaihteiden ja esimerkiksi kytkimen toimintaan. Automaattivaihteisessa autossa kannattaa myös kokeilla erilaisia lähtönopeuksia kaasu pohjassa ja osakaasulla, jotta selviää, ovatko vaihteiden vaihdot loogisia. Kuulostele myös, ettei autosta kuulu ylimääräisiä ääniä.


Älä hätiköi koeajossa, lyhyt kierros korttelin ympäri on harvoin tarpeeksi. Kokeilemalla autoa kunnolla saat hyvin tietoa ostopäätöksen tueksi. 


Miten vaihtoauton kanssa toimitaan? 

Auton ostoon kuuluu usein myös vanhan auton myynti tai vaihto. Kamuxilla voit vaihtaa nykyisen autosi toiseen helposti. Voit pyytää autostasi tarjouksen verkkosivujemme kautta jo ennen autoliikkeessä asiointia. Arvioimme autosi arvon ja laskemme alustavan tarjouksen autollesi. Voit myös vaihtaa autosi, vaika vanhasta olisikin velkaa jäljellä.


Auton vaihto onnistuu myös samalla reissulla uuden auton hankinnan kanssa. Kun olet löytänyt mieleisesi auton, voitte käydä automyyjän kanssa nykyisen autosi tiedot ja kunnon läpi. Tämän jälkeen automyyjä laskee hyvityshinnan nykyiselle autollesi ja maksat uudesta autosta jäljelle jäävän osuuden.


Hyvityshintaan vaikuttaa moni tekijä, kuten auton lisävarusteet, auton merkki ja malli, auton kunto ja huoltohistoria. Kannattaa huomioida, että voit tuoda Kamuxille vaihdossa myös esimerkiksi moottoripyörän tai veneen.


Rahoituksella joustavuutta auton maksuun 

Auton hankinta on yksi isoimmista arjessa eteen tulevista ostopäätöksistä. Lähes puolet Kamuxilla auton ostavista hankkiikin auton rahoituksen avulla. Kamux tarjoaa kaikkiin myytäviin autoihin valmiiksi kilpailutettua osamaksupakettia edulliseen hintaan. Rahoituksen korko on kiinteä, joten yllätyksiä ei ole tiedossa ja maksuaikaa on mahdollista saada jopa 72 kuukautta.


Rahoituksen saaminen edellyttää riittävää ikää, vakituista työpaikkaa sekä sitä, että olet aiemmin hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.


Auton rahoitushakemus on helppo tehdä ja alustavaa luottopäätöstä voi hakea jo etukäteen verkossa. Toisaalta hakemuksen voi tehdä myös liikkeessä yhdessä automyyjän kanssa. Päätöksen saa nopeasti, eikä käsirahaakaan aina tarvita.


Vakuutusturva kuntoon jo autokaupoilla 

Kun ostat auton Kamuxilta, hoidamme paperityöt puolestasi saman tien. Auton rekisteröinnin ja rahoituksen lisäksi kannattaa laittaa saman tien kuntoon myös auton vakuutukset. Kamuxin kautta saat yksityishenkilönä otettua autoosi Kamux Kasko –vakuutuksen, kun otat autosi liikennevakuutuksen Pohjola Vakuutukselta.


Kamux Kasko tarjoaa autoosi kattavaa lisäturvaa ja sen avulla voit varautua tien päällä sattuviin vahinkoihin ja onnettomuuksiin. Voit itse valita perustason ja laajan turvan väliltä sen mukaan, millaista suojaa pidät itsellesi tarpeellisena. Vakuutus kannattaa laittaa kuntoon heti autokauppojen yhteydessä ja esimerkiksi monet rahoitusyhtiöt vaativatkin sopimuksessaan tiettyä vakuutusturvaa autolle. Tutustu Kamux Kaskoon täällä. 


Kun paperit ovat kunnossa, koittaa vihdoin auton luovutus

Kun tarvittavat paperityöt on tehty, on auto valmis luovutettavaksi. Tässä vaiheessa voitte vielä yhdessä automyyjän kanssa käydä auton perustiedot läpi ja voit hyödyntää myyjän asiantuntemusta ja kysyä mahdollisia mieltä askarruttavia asioita. Muutoin olet valmis nousemaan uuden menopelisi kyytiin ja keräämään ensimmäiset yhteiset kilometrit.


Jos liikkeessä asioiminen ei jostain syystä houkuttele tai ole mahdollista, Kamux toimittaa auton halutessasi myös suoraan kotiisi tai esimerkiksi työpaikallesi. Tutustu tarkemmin Kamuxin Kotiintoimitus –palveluun.


Jos sinulla on jotakin kysyttävää autokauppoihin liittyen, automyyjämme ovat aina valmiina auttamaan! 


Viimeisimmät