15.6.2023

Tesla on vähäpäästöinen ja Audi tyylikäs – katso, mitä ominaisuuksia suomalaiset ja ruotsalaiset yhdistävät automerkkeihin

Automerkkeihin liitetään mielikuvia, jotka voivat vaikuttaa auton valintaan. Kamuxin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten ja ruotsalaisten mielikuvat eriävät hieman toisistaan. Oletko sinä samaa mieltä näistä? Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 –tutkimuksen tulokset kertovat, mitkä automerkit Suomen ja Ruotsin autoilijoille tulevat mieleen eri adjektiiveista. Esimerkiksi eri merkkien hintamielikuvat jakavat näkemyksiä: suomalaiset yhdistävät edullisuuteen Dacia-merkkiset autot (29 %) sekä Fiatit (14 %), kun taas ruotsalaiset mainitsevat useimmin Volvon (15 %) sekä Kian (14 %). Suomalaisista 22 prosentilla sekä Mercedes-Benz että BMW yhdistyvät useimmin sanaan kallis. Myös ruotsalaisista 22 prosenttia yhdistää kalleuteen BMW:n, mutta mainitsevat kolmen kärjessä Mersua (11 %) useammin Teslan (16 %).  Ruotsalaisille Volvo on turvallisin, luotetuin ja arvostetuin – suomalaisilla ei ole yhtä selkeää merkkisuosikkia Kummankin maan autoilijat ovat yksimielisiä siitä, että kaikista automerkeistä Volvo yhdistyy useimmin turvallisuuteen. Suomalaisista 36 prosenttia ja ruotsalaisista 50 prosenttia mainitsevat kyseisen merkin, minkä lisäksi Toyota, Audi ja BMW mahtuvat molempien autoilijakansojen viiden mainituimman merkin joukkoon. Ruotsalaisista Volvo on myös luotettavin (33 %), kun taas suomalaisilla se jää listalla toiseksi (14 %) Toyotan pitäessä selkeää kärkipaikkaa (22 %).  


Myös sanaan perheauto Volvo yhdistetään sekä Suomessa että Ruotsissa useimmin. Kärkisija on naapurimaassamme huomattavasti selkeämpi, sillä jopa 40 prosenttia ruotsalaisista mainitsee kyseisen merkin, kun taas vastaava luku suomalaisilla on 16 prosenttia. Ruotsissa seuraavaksi useimmin mainitaan Volkswagen (11 %) ja Kia (7 %), Suomessa Toyota (12 %) sekä Volkswagen (12 %).  


Arvostettuna automerkkinä 34 prosenttia suomalaisista mainitsee Mercedes-Benzin, kun ruotsalaisista 25 prosenttia kallistuu jälleen Volvon puoleen. Sekä suomalaisten että ruotsalaisten listalla Audi ja BMW pitävät jaettua kakkossijaa. Ruotsissa myös Volkswagen mahtuu samaiselle jaetulle paikalle, kun suomalaisten listalla seuraavana on Volvo. Tesla yhdistetään vähäpäästöisyyteen, mutta merkkien tyylikkyys jakaa mielipiteet Vähäpäästöisyyden yhteydessä sekä suomalaiset (37 %) että ruotsalaiset (29 %) mainitsevat automerkeistä Teslan selkeästi useimmin. Seuraavaksi suomalaisten listalla nousevat Toyota (8 %) ja Polestar (7 %), ruotsalaisilla jälleen Volvo (11 %) ja Kia (7 %). Lisäksi Teslaa pidetään yksimielisesi moderneimpana ja kolmen moderneimman kärkeen nousee molemmissa maissa myös Audi. 


18 prosenttia sekä suomalaisista että ruotsalaisista yhdistää Audin tyylikkyyteen. Seuraavaksi useimmin molempien maiden autoilijat mainitsevat BMW:n. Volvo on myös tyylikkyydessä ruotsalaisten (13 %) kolmen mainituimman joukossa, mutta Suomessa sen edelle kiilaavat Mercedes-Benz (14 %) ja Porsche (6 %). 


Nopeuteen suomalaiset yhdistävät BMW:n (28 %), Porschen (27 %), Audin (13 %) ja Teslan (6 %).  Porsche pitää naapurimaassamme kärkipaikkaa (28 %), minkä jälkeen tulevat BMW (22 %), Audi (11 %) sekä Tesla (8 %).  


Lisää Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksista:


Lähes kolmannes suomalaisista ja ruotsalaisista autoilijoista on merkkiuskollisia – nämä ovat suosikkiautomerkit ja -värit

Kamuxin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset menettävät malttinsa ja kaahaavat liikenteessä ruotsalaisia useammin

Suomalaisista 40 prosenttia ostaisi seuraavaksi sähkö- tai hybridiauton


Viimeisimmät