29.6.2023

Lähes kolmannes suomalaisista ja ruotsalaisista autoilijoista on merkkiuskollisia – nämä ovat suosikkiautomerkit ja -värit

Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat yhtä merkkiuskollisia, mutta eri automerkeille, kertoo Kamuxin Suomalaiset ja ruotsalaiset autokaupoilla 2023 -tutkimus. Suosikkiväri on kuitenkin sama.  


 

Suuri osa suomalaisista autoilijoista kertoo ajavansa tällä hetkellä joko Toyotalla (12 %), Volkswagenilla (9 %) tai Fordilla (8 %). Ruotsissa jopa 20 prosenttia autoilijoista kertoo ajavansa Volvolla, ja seuraavaksi suosituimpina merkkeinä mainitaan Suomenkin kärkikolmikossa olevat Volkswagen (12 %) sekä Toyota (8 %). Joitain automerkkejä meillä on käytössä naapurimaamme kanssa melko saman verran ja esimerkiksi Skodalla ajaa viisi prosenttia sekä suomalaisista että ruotsalaisista. Yllättäviä erojakin löytyy: esimerkiksi Kia sekä Hyundai ovat Ruotsissa selkeästi suositumpia, kun taas Suomessa ajetaan enemmän Mercedes-Benzillä, BMW:llä ja Opelilla.  

 

Sekä suomalaisista että ruotsalaisista lähes 30 prosenttia kertoo olevansa täysin tai melko uskollisia käytössään olevalle automerkille. Ikäluokkien välillä on jonkin verran eroja ja erityisesti Ruotsissa vanhemmat ikäryhmät ovat nuoria merkkiuskollisempia. Suomessa merkkiuskollisin ikäryhmä ovat 55–65-vuotiaat ja Ruotsissa 65–70-vuotiaat autoilijat. 

 

Merkkiuskollisuuden suurin syy löytyy meillä (81 %) ja naapurimaassamme (72 %) siitä, että käytössä olevan merkin ominaisuudet ovat jo valmiiksi tuttuja. Ruotsalaisten autoilijoiden (18 %) merkkiuskollisuuteen vaikutti hieman suomalaisia (12 %) enemmän se, että tutussa autoliikkeessä on mieluisampaa asioida. Tuttu myyjä on ruotsalaisille kolmanneksi tärkein tekijä, kun taas suomalaiset mainitsevat useammin sen, että muut automerkit epäilyttävät.  

 

Suomalaisista autoilijoista merkkiuskollisimmiksi tunnustautuvat Suzuki- tai Mercedes-Benz-merkkisten autojen omistajat. Suzukilla ajavista jopa 63 % ovat melko uskollisia merkille, mutta Mersujen kuskit ovat ehdottomimpia: 36 % on melko uskollisia, mutta 18 prosentille ei kelpaisi mikään muu automerkki. Seuraavaksi merkkiuskollisimpia ovat Suomen suosituimman merkin Toyotan omistajat, joista 8 % on täysin ja 37 prosenttia melko merkkiuskollisia. Vähiten merkkiuskollisia löytyy Fiatin ja Seatin omistajista.  

 

Ruotsissa taas Lexus-merkkisen auton omistajat ovat samoilla linjoilla suomalaisten Suzuki-kuskien kanssa, sillä 52 % heistä kertoo olevansa melko merkkiuskollisia. Myös Mersujen omistajat ovat samaa mieltä suomalaisten kanssa: 31 % kertoo olevansa melko uskollinen merkille ja 17 % ei vaihtaisi mihinkään muuhun. Selkeästi Ruotsin suosituin merkki Volvo pitää kolmatta sijaa, sillä 5 % kertoo olevansa merkille täysin ja 36 % melko uskollinen. Renault- ja Seat-kuskeissa merkkiuskollisia on vähiten. 

 

Autojen väreistä musta on selvästi suosituin sekä Suomessa (30 %) että Ruotsissa (27 %). Seuraavaksi eniten suomalaisten autonomistajien silmää miellyttää punainen väri (16 %), kun taas ruotsalaisilla sininen, harmaa ja hopea mittelevät toiseksi pidetyimmän värin paikasta kaikki 13 prosentin suosiolla. Rohkeammalla keltaisen värisellä autolla ajaisi suomalaisista vain kaksi prosenttia ja ruotsalaisista yksi prosentti.  


Lisää Suomalaiset autokaupoista -tutkimuksista:


Tesla on vähäpäästöinen ja Audi tyylikäs – katso, mitä ominaisuuksia suomalaiset ja ruotsalaiset yhdistävät automerkkeihin

Yhä useampi suomalainen harkitsee käytetyn auton hankkimista – yli puolet ostaisi seuraavan kulkuneuvon käytettynä

Mikä autossa on tärkeää? Kamuxin tutkimuksesta selviää, mihin suomalaiset kiinnittävät autokaupoilla huomiota


Viimeisimmät